Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksiązkowymolikkkkkk

Jakie polecacie MĄDRE KSIĄZKI?

Polecane posty

Gość ksiązkowymolikkkkkk

chodzi mi o filozoficzne, jakieś z przesłaniem, nie romansidła albo jakieś banały. Coś ambitnego, mądrego.

Gość grigoria
ostatnio byłam w bibliotece i pani powiedziała,ze ''Zbrodni i kara " jest dla ludzi inteligentnych . W zasadzie fajna ta ksiazka.. ale czy jakas mądrosciowa ?? nie wiem..

Gość hosanananana
książki A. de Mello- to są zbiory bajek i przypowieści z różnych kultur- buddyjskie, chińskie, europejskie. Są dostępne w internecie, mają w sobie dużo pozytywnej energii, ciepła i dają do myślenia. To taki mój odpromiennik na wszelkie paskudztwa tego świata ;)

Gość wolirosaaaa
prawo konstytucyjne B.Banaszak prawo administracyjne J.Boć wiele jest MĄDRYCH pozycji wystarczy udać się do biblioteki akademickiej

Gość ksiązkowymolikkkkkk
faktycznie Anthony de Mello - bardzo fajne:)

Gość obsikał mi fotel
Książki kucharskie :D

Gość ksiązkowymolikkkkkk
bardzo fajne:)

Gość ptasiek nastroszony
:Głód:-historia niemoralna-Sharman Russell :Kultura w całosciowym planie rozwoju: - Leon Dyczewski

malutka :), de Mello jest ogólnie ciekawy człowiek- to jezuita wychowany w Indiach, w tradycji hinduistyczno-buddyjskiej, jak mnie czasem dopadnie francowaty nastrój to go czytuję ;) i nie wiem, czemu jest tak mało popularny, może przez to, że kościół nieszczególnie się zapatrywał na jego synkretyzm i otwartość na inne tradycje... jakby ktoś chciał więcej: http://www.sm.fki.pl/demello.php?nr=Modlitwa_Zaby :)

Gość ja czytam np biografie
wielkich ludzi - poznasz ichsposob zycia, ktory pomagał sie rozwinac.

Gość HMS...VRSS...Petard
Czytałem "Przebudzenie" tego Pana. Polecam

Gość maturks4
Księżniczka - Zofia Urbanowska Powinny przeczytać wszystkie młode kobiety

Gość do Elaine - ta historia
pojawia się wszędzie we wszelkich odmianach, z Murzynem, przemysłowcem, przerabiana na wszelakie sposoby :)

proszę :) BÓG I CIASTKA - Matka: "Czy wiedziałeś, że Bóg był obecny, kiedy ukradłeś to ciastko z kuchni?" "Tak". "I że cały czas na ciebie patrzył?" "Tak". "I jak myślisz, co do ciebie mówił?" "Mówił: Nie ma tu nikogo oprócz nas dwóch - weź dwa". BIJĄCY BRAWA ANIOŁ - Według starodawnej legendy, kiedy Bóg stwarzał świat, zwróciło się do niego czterech aniołów. Pierwszy powiedział: "Jak ty to robisz?" Drugi:, "Czemu to robisz?", trzeci: "Czy mogę w czymś pomóc?" Czwarty: "Ile to jest warte?" Pierwszy był naukowcem; drugi filozofem; trzeci altruistą, a czwarty, pośrednikiem w handlu nieruchomościami. Piąty anioł przyglądał się w zadziwieniu i bił brawo z bezmiernego zachwytu. Ten był mistykiem. JEŹDZIĆ DALEKO BEZ SAMOCHODU - Religijna kobieta, ubolewając nad zwyczajami młodszego pokolenia: "To przez te samochody! Spójrzcie jak daleko mogą teraz jechać na tańce, czy na randkę. W twoich czasach tak nie było, prawda, babciu?" Osiemdziesięcioletnia staruszka: "Cóż, na pewno jeździliśmy tak daleko, jak się dało".

Gość mamamadzi------
"Wilk stepowy" Herman Hesse "Zamek" Kafka - niezwykła książka, dziwna i mroczna, trochę baśniowa .

JEDZ SAM OWOCE Pewnego razu uczeń skarżył się mistrzowi: - Opowiadasz nam różne historie, a nigdy nie odkryjesz ich znaczenia. Mistrz odpowiedział: - Czy byłbyś zadowolony, gdyby ci ktoś ofiarował owoc i pogryzł go przedtem ?Nikt nie może odkryć za ciebie twojego znaczenia. Nawet mistrz. JAK MAŁPA URATOWAŁA RYBĘ Co ty, do licha, wyrabiasz? - zapytałem małpę widząc, że wyciąga rybę z wody i układa ją na gałęziach drzewa. - Ratuję ją od utonięcia - odpowiedziała mi. To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego. Słońce, które orłowi pozwala widzieć, oślepia sowę. PRODUCENT ETYKIETEK Życie jest tak butelka dobrego wina. Niektórzy zadowalają się czytaniem etykiety, inni wolą spróbować jej zawartość. Pewnego razu Budda pokazał swoim uczniom kwiat i poprosił, by powiedzieli coś o nim. Przez chwilę kontemplowali go w milczeniu. Jeden wygłosił filozoficzny wykład na ten temat. Inny ułożył o nim wiersz. Jeszcze inny wymyślił przypowieść. Każdy się starał być lepszy od pozostałych. Producenci etykietek! Mahakaszjap spojrzał na kwiat - uśmiechnął się i nic nie powiedział. On go tylko zobaczył. Gdybym tak miał spróbować ptaka kwiat drzewo ludzką twarz... ! Ale niestety! Nie ma czasu. Jestem zajęty nauczaniem się odczytywania etykietek i wytwarzaniem moich własnych. Nigdy nie upiłem się winem.

Gość ptasiek nastroszony
dla anorektyczek oraz cierpiacych na otylosc :nasza szkapa: M.Konopnicka

nie znałam innych wersji historii rybaka. ale to całkiem możliwe, bo de Mello zwykle korzystał z istniejących historii, więc możliwe, że są różne wersje dostosowane do kręgu kulturowego w którym są opowiadane :)

Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqe
Imre Kertesz "Los utracony"

Gość bebvru
to jest podchwytliwe pytanie ! Nie ma mądrych książek, książka nie może być mądra. Wygrałem ?

Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqe
tak,batonika JaceK:P

Gość Trelelelka
Hellfinger Sumienie mial czyste...bardzo madra psychologiczna ksiazka,wzruszajacy wiersz-Pileczka.Teraz czytam Stantona E.Samenowa Zanim nie bedzie za pozno..o dzieciach antyspolecznych-ciekawa,polecam.

Gość Trelelelka
Pia Mellody toksyczne zwiazki chyba.W niej dowiedzialam sie ze jestem nalogowcem kochania a moj partner byl unikajacym bliskosci.Fajne wykresy,duzo mozna sie dowiedziec o sobie i swoim partnerze.

Gość ksiązkowymolikkkkkk
jak dobrze wyglądać po 40-tce Krzysztofa Ibisza, wartościowa, myśli głębokie, naprawdę warto!!!

Gość Boematte
polecam Yuri Slezkine- Wiek Żydów mądra ksiazka o madrych ludziach

Gość Boematte
polecam Yuri Slezkine- Wiek Żydów mądra ksiazka o madrych ludziach

Gość celmas
Cześć. Na pewno polecam poczytać Bukowskiego, jeśli jeszcze tego nie czytałeś. Niby jest wulgarnie, ale niektóre przemyślenia rozkładają na łopatki. Z takich nowszych, fajnych książek to ostatnio wrażenie wywarł na mnie „Przekręt”, od Hilla. Wciąga od początku i długo nie daje o sobie zapomnieć. Najlepsze, że książka nie dotyczy jakiś wyimaginowanych spraw, ale realiów i teraźniejszości. Po jej wydaniu wszczęto multum śledztw w całej Europie. Zresztą poczytaj sobie – www.officyna.com.pl/ksiazka-przekret-futbol-i-zorganizowana-przestepczosc . Tu masz cały opis.