Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość megi be

CIĘTE TULIPANY

Polecane posty

Gość megi be

pokazują się w kwiaciarniach cięte tulipany, czy znacie sposob na ich dłuższą zywotność w wazonie ?

Gość megi be
czy ona nadaje sie do innych ciętych kwiatów?

żeby cięte kwiaty dłużej stały w wazonie trzeba do niego włozyć coś miedzianego. ja jeszcze tego nie sprawdziłam, ale znajoma tak zrobiła i chyba pomogło bo byłam u niej 2 tyg po dniu matki a kwiatki jeszcze ładnie wyglądały w wazonie.

Gość martyna2
piszesz o tulipanach a pytasz o inne cięte kwiaty

Gość megi be
nie chwytaj za słowa , byłam zainteresowana tulipanami, a przy okazji zapytałam o inne :(

Gość zótte tulipany
holenderskie,kiedys dostalam na urodziny i stały 1 mc ale w chłodnym pokoju,dostalam taki "snopek" rowno przyciętych piękne były:)

ja zawsze jak dostaje cięte kwiaty to ucinam o ok 1 cm końcówki i staram się trzymać je z dala od grzejnika, plus codzienna wymiana wody i trzymają się super :)

WITAM. Najbardziej trwale sa zolte tulipany( strong gold) i to wlasnie one potrafia cieszyc oko nawet miesiac (jak tu juz ktos wspominal) odzywka do tulipanow? niekoniecznie. nie kazdy kwiat ja lubi. wystarczy zmieniac wode i podcinac koncowki. a patent z miedziakami mozna miedzy bajki wlozyc pozdrawiam

Gość Guciaaaaa
hehehe, no miedziaki też wypróbowałam, popieram można to naprawdę między bajki włożyć :)

Gość tuliptulip
Skąd pomysł z miedziakami? ;) Żadne miedziaki niestety nie pomagają! Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest taka odżywka do kwiatów ciętych :)

Gość huskowinka
O tak zdecydowanie odżywka, zawszę przed urodzinami kupuję takową, bo dostaję dużo kwiatów a bez sensu żeby postały tylko 2 dni i do śmieci.

Gość gośćhula i hula
do miedziaków potrzeba 50 jedno groszówek woda robi się gęsta przez co się bardzo dobrze trzymają. U mnie stoją juz 2 godzinę i nic się im nie dzieje. pozdrawiam

Przede wszystkim pamiętajmy, aby jeszcze przed włożeniem kwiatów do wody dokładnie oczyścić dolną część łodygi z liści oraz ściąć ją, najlepiej po mocnym skosie, aby zwiększyć powierzchnię, która pobiera wodę. Dzięki temu zabiegowi kwiaty postoją dłużej. 2 Gdy już włożymy kwiaty do wazonu, nie zapominajmy o nich zupełnie. Codziennie należy wymieniać wodę na świeżą, za każdym razem przepłukując wazon. 3 Możemy też uciec się do tajnej sztuczki kwiaciarzy. W dolnej części łodygi – tej znajdującej się pod wodą - robimy niewielką dziurkę i wkładamy w nią zapałkę główką do środka. Związki zawarte w główce mają zahamować procesy gnilne poprzez zniszczenie odpowiedzialnych za nie drobnoustrojów. 4 Gdy dostrzeżemy zbrązowienia na końcówkach roślin, możemy je poprzycinać dzięki czemu przedłużymy czas świeżości kwiatów. 5 Jeśli zauważymy natomiast, że kwiaty zaczynają więdnąć mimo tego, że końcówki rośliny nadal są zielone, powinniśmy jeszcze zwiększyć powierzchnię, przez którą pobierana jest woda, np. poprzez ponakłuwanie szpilką części łodygi zanurzonej w wodzie.

Gość monika892
Najlepiej to tutaj http://florexpol.eu/313-tulipany kupić cebule. Zasadzić tulipany w ogrodzie i poczekać aż wyrosną. Są to kwiaty wieloletnie, więc co roku będziemy mogli się zachwycać ich wyglądam.

Gość gośćOla
Łyżeczka cukru pomaga zachować świeżość. Tabletka aspiryny - sposób babci, a babcie wiedzą wszystko najlepiej. ;) Pozdrawiam miłośniczki tulipków :).

Gość gośćOla
Łyżeczka cukru pomaga zachować świeżość. Tabletka aspiryny - sposób babci, a babcie wiedzą wszystko najlepiej. ;) Pozdrawiam miłośniczki tulipków :).

Gość gość
Ja mam taki problem ze kwiaty nie wiedna a suche sie robią. Po dwoch dniach, pielęgnuje jak zawsze... kiedyś stały 2 tygodnie piękne bez suchego płatka ani zwiednietych płatków. Czemu tak się dzieje bo mialam tak z różami a teraz z tulipanami