Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

love2love

mobing i problemy w pracy

Polecane posty

pracuje w jednej z wiekszych supermarketow od kilku lat, nigdy nie bylo tak fatalnie jak jest teraz i nie chodzi tu o kryzys, brak klientow i spadek sprzedazy ale raczej o osobe dyrektora ktory od poczatku swojego ,,panowania'' obrocil zycie pracownikow w istny koszmar. wiadomo ciezkie czasy i konkurencja duza ale czy wszystkie oszczednosci trzeba robic kosztem pracownikow raptem zarabiajacych najnizsza krajowa-NIE !!! system jest prosty zwolnionych jest conajmniej polowe pracownikow i reszta musi nadrabiac czyli robic to co do tej i pory i nawet wiecej za tych ktorych juz nie ma,czasem nawet jedna osoba obsluguje dwa dzialy, zostawanie po godzinach norma, ciagle przenosiny z dzialu na dział, wieczna gonitwa i presja, wszystko ma byc na juz, pracownik traktowany jest bez szacunku czasem ponizany, nikt sie nie przeciwstawia, kilka spraw sadowych odnosnie zwolnien i bezpodstawnych nagan oczywiscie na korzysc dyrektora za ktorym stoi firmowy prawnik, wszyscy zyja w stresie i po prostu nie daja rady. kazdy liczyl ze moze jakies wniesione sprawy lub anonimowe info do centrali wplynie na wymiane dyrektora i poprawe sytuacji ale jak dotad bezskutecznie.praca stala sie udreka i koszmarem ktory zaczol dotykac bezposrednio mnie, mam byc przeniesiona na inny dzial zupelnie odlegly od lata swietlne od mojego, z pracy lekkiej na prace mega ciezka, bez podniesienia podstawy, bez premii, a dotad pracuje w systemie premiowym, do ludzi ktorych nie znam. czy ktos z was byl w podobnej sytuacji i moze mi poradzic czy jest to zgodne z przepisami, abym mogla sie powolac na jakis konkretny paragraf aby zawalczyc o swoje, dodam ze nie chce sie zgodzic na takie przejscie, mam umowe na czas nieokreslony i 3 miesieczny okres wypowiedzenia

Gość a poziomo
To nic że masz umowę na nieokreślony. jeśli w umowie były podane warunki zatrudnienia np. mowa o premii (uznaniowa nie wchodzi w grę) to pozbawienie Cie jej narusza te warunki. Ponad to możesz złożyć wypowiedzenie w trybie natychmiastowym jeśli wykażesz naruszenie przepisów BHP. Np liczba godzin pracy, nadgodziny, nieodpowiednie ich rozliczanie itp. warunki socjalne. To trudne sprawy i ciężkie bo takie firmy maja dobrych prawników ale desperacja można coś wywalczyć jeśli masz dowody i świadków.

Gość morgan friman
jesli tam faktycznie jest mobbing to zróbcie tak jak kiedyś w biedronce, trzeba coś nagrać i ponagłaśniać, proste ps. o ile faktycznie łamią prawo

ogolnie kazdy ma tej pracy i tego sklepu dosc ale w praktyce to zycie weryfikuje i trzeba zaciskac zeby i pracowac, a te kilka spraw sadowych skonczyly sie na korzysc pracodawcy

czasem nawet ciezko o cokolwiek walczyc, nie kazdego stac na adwokata, wiekszosc rozmow jest za zamknietymi drzwiami i nie ma swiadkow, a przy rozwiazywaniu umow pracownicy podpisuja porozumienie stron, ci co pracuja nie chca zeznawac aby sie nie narazic

zwolnic sie i owszem mozna najprosciej i dac tym samym temu skunksowi satysfakcje tylko ze teraz nie sezon na prace i bezrobocie duze, a w moim miescie wiekszosc miejsc pracy to wlasnie supermarkety

tak sie sklada ze staram sie o dziecko i tylko to mnie trzyma, potem zaraz zwolnienie, macierzynskie i nie mysle nawet o powrocie, tylko w takim stresie zyje ze nawet w ciaze ciezko mi zajsc

piszesz mniej klientów mniejsza sprzedaż a pracy więcej? moim zdaniem przyzwyczailiście się do zbijania bąków :P z czego firma wypłaci Wam pobory jak utargu nie będzie :O naprawdę nie chce mi się pisać dalej mobilizowanie do pracy nawet ciężkiej ale nie ponad siły nie jest mobbingiem ;)

porażają mnie Twoje słowa :O ciąża i bezrobocie istna porażka, proszę jeśli urodzisz ucz swoje dziecko uczciwości i etycznego postępowania 😠

Gość pan zako
jestem gruby?

jesli mobilizowaniem do pracy ktos nazywa wyzywaniem pracownikow od małp, albo to ze niektorzy doginaja po 17 nocek w miesiacu i maja placone do stawki podstawowej 20% wiecej (czyli jakies 5,50 za h razem), ze ktos jest sciagany w wolny dzien do pracy, ma zabierana co miesiac premie uznaniowa bo zawsze jest jakis powod, pracuje sie wedlug innego grafiku a inny jest oficjalny a potem przy tym wymaga sie prawidlowych odbic to powodzenia

powiem tak życzę Tobie dobrze i skoro jest tak źle a Ty dobra jak domniemam idź do innej pracy(normalnej) zajdziesz w ciążę urodzisz i dalej będziesz pracowała chyba ze zdecydujesz wychować dziecko :) co jest dla Ciebie najważniejsze? ustal to i dąż do tego

jesli zas dla kogos praca w markecie jest praca lekką i zbijaniem bąków to zapraszam na staz, rozkladanie towaru, oznaczanie promocji, przebudowy, obsluga i doradztwo klientowi, praca na miesie, warzywach, dzwiganie czyli raj na ziemi, a to tylko czesc obowiazkow bo zalezy od dzialu, czas na wypoczynek cale 30 minut rano i 15 po polodniu

ok, masz gorszy dzień może okres, generalizujesz, piszesz warzywa mięsa staż toż to się kupy nie trzyma

powiem tak mam 28 lat i zatrudniajac sie kilka lat temu mialam inne podejscie i piorytety, czas i zycie weryfikuje, mialam entuzjazm i swoich stalych klientow, nie bylo presji kazdy wiedzial jaki jest przedzial obowiazkow i to robil, teraz nie wyobrazam sobie byc w tym miejscu za jakies 5 czy 10 lat, przy tym stresie czlowiek zapomina o sobie i przestaje o siebie dbac,jest taki filmik na youtube staruszek trzesacy na kasie czy ktos by chcialby byc przez takiego kogos obslugiwany :-)

a co to staruszek ? liczy się człowiek jeśli ten staruszek obsługiwałby mnie przez kilkadziesiąt lat to czekałbym grzecznie dwa razy dłużej :classic_cool: bierz byka za rogi bo czas mija szkoda życia :)

nie generalizuje wiem jak jest pracuje w markecie przeszlam przez kilka dzialow, jedni sie odnajduja a inni nie w takiej roli, na pewno praca biurowa przy tym to pestka i nie ma co poruwnywac

a pomyślałaś że ten dyr to też człowiek i ma takie same problemy i może jeśli on nie potrafi to Ty powinnaś go zapytać co sadzi o Twojej pracy i co mogłabyś zrobić aby wykonywać ją lepiej to jest bardzo proste i daje naprawdę wiele obu stronom

skoro on takze jest czlowiekiem to w takim razie przykro mi ale gdyby tylko tacy zadziliby naszym swiatem to pozostaje tylko zaglada, jako dyrektor swoim czynem i zachowaniem powinien dawac przyklad, a nie bluznic przy pracownikach, wyzywac od mongolow, a sam jest prostakiem ktoremu siano z butow wystaje

np.pracownik wrocil do pracy po zwolnieniu lekarskim a on powiedzial ze po takim zwolnieniu to powinien lepiej doginac bo przeciez odpoczol (zwolnienie to urlop),kobieta zaszla w ciaze i poronila bylo jej to drugie dziecko, pierwsze jest niepelnosprawne a on skomentowal to ze po co zaszla wogole w ciaze skoro maz nie pracuje i ma juz niepelnosprawne, ze powinna sie zabezpieczac, to tylko przyklady jego wrednosci i podlosci i o czym tu z nim gadac, z nim sie nie dyskutuje