Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość las cos co kocham

czy dostane prace po lesnictwie?ja tak kocham las...

Polecane posty

Gość las cos co kocham

Pamietam, ze od dziecka ciagnelo mnie juz do lasu, uwielbialam tam przebywac calymi dniami, dzis mam juz troche wiecej lat:D i mi nie przeszlo..po prostu kocham las, jak mam wolna chwile, biore lornetke, atlas i ide do lasu, a jak wiosna, lato biore rower i jade np. na wieze widokowa, mam mnostwo szkicow roslin, ptakow, co roku kazdej wiosny odnotuje kiedy pierwszy raz zobaczylam dany gatunek ptaka i porownuje z ubieglym rokiem, robie mnostwo zdjec, nagrywam odglosy, robie notatki, moj pokoj az roi sie od roznych ksiazek na temat lasu, roslin, ptakow, w szkole chodzilam na rozne zajecia dodatkowe na temat ekologii, lasu, wygrywalam rozne konkursy..teraz nadszedl wybor szkoly, nauczyciel od biologii mowi mi, ze nie mam co sie zastanawiac tylko isc na te studia, bo widzi, ze las to moja wielka pasja, a inni?rodzina, znajomy lesnik odradzaja mi ten kierunek, bo mowia, ze po tym pracy nie ma, ze jest po znajomosci, tylko ja tych znajomosci nie mam(ten lesnik to takich chodow nie ma) tak bardzo chcialabym isc na te studia, pracowac w tym zawodzie, tylko z drugiej strony tak bardzo sie boje, ze tej pracy nie bede miala...a ja nie wyobrazam sobie co innego mialabym w zyciu robic....

Gość jaciekrece, u la la
Ja bym poszła na leśnictwo. Jeśli miałabyś pracować w zawodzie - będziesz szczęśliwa. A jeśli nie w zawodzie - to co za różnica, czy nie będziesz pracować w zawodzie po np. anglistyce czy po leśnictwie? Oprócz tego, że studia będą dla Ciebie świetnym okresem w życiu, bo będziesz się uczyć tego, co Cię pasjonuje.

Moj brat jest po lesnictwie i pracuje jako zolnierz. Szkola lesna nid jest latwa od razu ci mowie.

Gość faaaafrefd
idz, lepiej isc za marzeniami skoro jestes tak pewna, po twoim poscie czuje sie,ze tego chcesz; idz, bo bedziesz zalowala,ze porzucilas pasje. realizuj sie, prace znajdzies jakos, gdzies, tak mysle...

Gość idź na studia i rób co możesz
żebyś tę pracę po nich dostała - języki, praktyki, staże, wybór specjalizacji, orientacja w rynku itp.

Gość las cos co kocham
wiem, ze nie sa latwe,bo jest troche matmy, no ale coz poradzic sobie bedzie trzeba;) w sumie przekonaliscie mnie, przynajmniej przez okres studiow bede uczyla sie czegos co lubie, a nuz moze ktos gdzies mnie zauwazy jaki szacunek mam do lasu...

Sa trudne ale fajne. Nie tylko matma_masz duzo chemi, biologi i fachowych przedmiotow. Zdajesz po technikum mature plus przedmioty zawodowe. Moj brat byl w internacie. Ogolnie byl zadowolony z lat w szkole.

Gość ujhygtfrdes
jak tak czytam co piszesz to mam wrazenie,ze slucham faceta mojej siostry...caaaaaale zycie spedzil w lesie:)))))) od "malego "kochal zwierzeta,drzewa i wszystko z lasem zwiazane:) dzis jest... dyrektorem lasow panstwowych:). nie mial "pleców"ani ukladów..po prostu jest madrym,kochajacym to co robi czlowiekiem. ogolnie bardzo dobry z niego facet... o wynagrodzeniu nie wspomne;)

Gość ghrrrhhrr
mój kuzyn jest po leśnictwie i od razu znalazł pracę oraz dodatkowo dostał mieszkanie, jednak nie wiem czy to nie zależało po prostu trochę od szczęścia oraz od tego, że mieszkamy w chyba najbardziej zalesionym regionie w Polsce

Gość las cos co kocham
o prosze jak potoczyla mu sie droga, tylko pogratulowac:-) a gdzie jest tym dyrektorem?:D ghrrrhhrr-czyzby Podlasie?;)

Gość ghrrrhhrr
tak

Gość ghrrrhhrr
kuzyn chyba studiował w wawie

Gość ujhygtfrdes
dolnoslaskie...:)

Gość las cos co kocham
tez mieszkam na podlasiu;) wszystkie parki narodowe i krajobrazowe mam zwiedzone;) dzieki, tym bardziej utwardziliscie mnie w przekonaniu, ze trzeba gonic za marzeniami:-)

Gość las cos co kocham
a to troche daleko:D

Gość ujhygtfrdes
tzn szwagier dolnosl... studia w poznaniu....a z takiej zabitej dechami wiochy przyjechal ze masakra.nie jest najmlodszym facetem,ma ponad 50 lat:) uczyl sie jeszcze przy swieczkach bo w jego wsi nie bylo elektrycznosci!!!:)ale tak mu zalezalo,ze siedzial i kuł:)

Gość ujhygtfrdes
maja syna-jeszcze byl w brzuchu jak mu na plytach dzwieki ptakow puszczal;)

Gość las cos co kocham
To dopiero widac jaka miloscia darzyl las:-) oplacilo mu sie, ten wpis tym bardziej mnie zmotywowal, plyty z glosami ptakow tez mam;)

To piekny zawod w szczegolnosci jak to lubisz. Moj brat skonczyl technikum lesne w rogozincu. Wiem ze wiekszosc po tym poszli na studia lub dostali prace majac znajomosci. Idz za marzeniami.

Gość gość
Warto spróbować, jeżeli stawką jest to że możesz zawodowo robić to co kochasz :) Jeśli będziesz ciężko pracować to na pewno Ci się uda. Przypomina mi się historia założyciela firmy usług leśnych Zulas, który zaczynał z jedną pilarką i większość pracy wykonywał sam a dziś jego firma jest już silnie zmodernizowana kadrowo jak i technicznie, więc jak widzisz, można :)

Gość gość
jakie sa maszyny wykorzystywane w leśnictwie?? plz

Gość gość
Dla leśniczych mam takie info, ze ostatnio odkryłam świetną firme, która prowadzi sprzedaż maszyn leśniczych, o tę www.kompanialesna.pl polecam zajrzeć! :)