Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 97866t6756g67g

dylemat ciążowy

Polecane posty

Gość 97866t6756g67g

jak to jest z tą ciążą? łatwo w nią zajść czy trzeba jednak się kilka miesięcy nastarać? czy kobieta lat 28 ze super wynikami hormonalnymi dotyczącymi rezerwy jajnikowej(czy jakoś podobnie to się zwie)jednak dużo gorzej zachodzi w ciążę od tej młodszej? jedna moja koleżanka zaszła dwa razy przez przerywany, druga dość długo sypiała nim zaszła ale ciąża obumarła, trzecia zaszła od razu po wzięciu ślubu i czwarta także. tylko, że wszystkie miały od 18-25 lat. obstawiam, że na 5 stosunków bez zabezpieczenia w okresie płodnym(lub około) mogę być w ciąży na 50 procent. choć w moim wieku(bo mam właśnie 28 lat) pewnie raczej nie? nie wiem czy się szykować na ciążę czy raczej sobie darować młodzieńcze oczekiwanie i na luzie sprawdzić za dwa tygodnie testem czy jestem czy nie. a jakie są wczesne objawy ciążowe? w sumie ja żadnych u siebie nie widzę. :/ może tylko więcej jem ale to może być przez mróz, częste siusianie od czasu do czasu to u mnie norma, jedynie nowością jest, że mnie boli w krzyżu i boli mnie podbrzusze i piersi przy dotyku i koniec. nawet twardego brzucha nie mam :(

oj bardzo różnie jest. Ja zaszłam w pierwszą ciążę po jednym niezabezpieczonym stosunku prawie w twoim wieku;-) W drugą po jednym cyklu starań więc też super. Ale moje koleżanki nieraz po kilka lat się starają. Więc nie ma reguły. Co do objawów to się zaczynają ok 5/6 tygodnia czyli po terminie kiedy miał przyjść okres.

Gość nie ma reguły... niestety
jedne zachodzą po latach, inne po miesiącach a inne mają pecha i ... moja siostra zaszła w ciążę po stosunku na początku dni płodnych i wzięciu postinor- duo - w ciągu 12 h ... no ale miała wtedy 20 lat. I rzeczywiście - objawy ciąży mogą być zaobserwowane po terminie miesiączki. Nie wierzę w takie bujdy, jak mdłości po tyg. od stosunku, czy bóle jajników zaraz po owulacji.

Gość 97866t6756g67g
dzięki za słowa otuchy, że jednak nie jest tak źle w moim wieku :) a mam jeszcze pytanie: niby powinnam brać specjalne witaminy dla kobiet w ciąży także przed ciążą. nawet na tabletkach z omega 3 pisze by nie brać w ciąży. niby nie powinno robić różnicy jakiego typu się bierze byleby dawka odpowiednio się zgadzała. na razie biorę normalne bo bez witamin jakoś źle się czuję ale nie wiem czy się nie przerzucić jednak na te specjalistyczne? chyba, że dopiero jak się dowiem czy jestem?

O 50% to możesz pomarzyć. Rezerwa jajnikowa to trochę mało, żeby wyrokować o możliwości zajścia i urtrzymania ciąży, bo na to ma wpływ mnóstwo czynników. Nie zapominaj tutaj również o jakości nasienia.

Gość nie ma reguły... niestety
poroniłam jakiś czas temu i od tego czasu naczytałam się o wszystkim zwiazanym z tematem ciąży, jej utraty i bla bla bla . Stwierdziłam, że jak zajde znowu nie wejde na żadne tego typu strony - po co mam sie stresować. Przede wszystkim zdrowe odżywianie - i to jak najwcześniej - min. 3 m-ce rpzed poczęciem. Kwas foliowy obowiązkowo ( chociąż, myślę sobie, że nasze babcie go nie znały i jakoś dzieci zdrowe sie rodziły ), ruch i rzucenie palenia. 28 lat to wcale nie tak dużo, nie stresuj się, nie myśl... Pierwszy cykl sie starałam, po 2 tyg od seksu chcialam lecciec robić bete, no ale okres przyszedł i system olalam - tzn uspokoilam sie, jak mam zajść to zajde. Staram się zdrowo odżywiać, zimą ciężko o ruch, więc chociaż probuje na rowerku w domu pojeżdzić i ... tyle ! Życzę powodzenia, ale nie nastawiaj się tak jak ja. Z pierwszą ciąża mialam tak samo - w pierwszym cyklu myślalam, spinalam się, w drugim olałam i ... zorientowalam sie 10 dni po terminie miesiączki że coś jest nie tak ( bolały mnie piersi i spałam po poludniu). Aaaaa i w sumie, nie wiem czy ma to jakieś udokumentowane znaczenie, ale po seksie nie wstawalam od razu i śmialiśmy się z mężem, bo trzymałam biodra i nogi trochę wyżej. To było w tym cyklu w którym zaszłam

Gość taka sobie pomarańcza
97866t6756g67g w twoim rozważaniu zauważyłam najczęstszy błąd popełniany przez chyba nie skłamie jeśli napiszę że większość staraków. 5 stosunków w okresie płodnym powinno się zamienić na raz a dobrze. Ogólnie w społeczeństwie panuje takie przekonanie że jak się nie zabezpieczasz to w ciążę zajdziesz, jak chcesz zajść to odstawiasz zabezpieczenie i jak nic przez dłuższy czas to panika. Co niektórzy jeszcze wiedzą że trzeba się wpasować w dni płodne, ale już nie wiedzą że facet po 1, 2 wytryskach nie ma już czym zapładniać i najlepsze plemniki marnowane są w tych pierwszych dniach a na dzień owulacji strzela ślepakami. A jeśli para ma temperament że codziennie albo po 2 razy dziennie i nie ma tej podstawowej wiedzy to tylko się zdołują i zniechęcą jak nie będzie owoców. W pierwszym cyklu starań zachodzi w ciążę około 40% par więc sama widzisz. Czasami tym ludziom ciężko jest przetłumaczyć to że często znaczy nie dobrze jeśli chodzi o staranie bo całe życie im wpajano co innego do głowy. I jeszcze dochodzi ten cały stres przy czekaniu czy okres nadejdzie i nakręcanie się. Dlatego często zaleca sie odpuścić. Wczesnymi objawami ciąży nie warto się sugerować bo daję ci słowo że będziesz je co miesiąc widzieć i większość z nich może sie okazać rozczarowaniem.

Gość 97866t6756g67g
też mi się wydaje, że nie powinno się stresować. podświadomie jednak o tym myślę. czytałam kiedyś, że nie wstawanie kilkanaście minut po może poprawiać zajście w ciążę. tak samo orgazm w odpowiednim momencie. tylko trudno to zegrać z mężczyzną niestety.

zgadzam się z wypowiedziami wyżej, nie ma co się nakręcać i czytać wszystkiego co powinno się zrobić przed ciążą bo można zwariować i potem sie tylko denerwować niepotrzebnie ze tego nie zrobiłaś i tamtego nie zrobiłaś. Ja na przykład od dawna biorę kwas foliowy, kupuje wielka tubę i łykam codziennie tabletkę od kilku lat, ale nie żeby specjalnie, tak samo biorę magnez i B6 bo miesiączki mam po tym mniej bolesne a też niedawno wyczytałam że niedobór magnezu może rozregulować hormony w cyklu.

dodam jeszcze że moja kumpela zaliczyła klasyczna wpadkę tyle że po ślubie i trafiła na takiego lekarza który jej ciągle mówił że tego nie zrobiła przed ciążą czy tamtego że antybiotyki brała mimo że nie wiedziała. Dziewczyna cała ciążę miała stracha że dziecko się niezdrowe urodzi.

a co do testów i badań krwi to ja uważam że nie warto sie z tym spieszyć i najlepiej zrobić zwykły test ciążowy jak miesiączka sie spóźni parę dni. Dlaczego? Bo znaczna część ciąż ulega mikroporonieniom i nie bez powodu na rynku dopuszczone sa testy o czułości 20mlU/ml, a w niektórych laboratoriach przyjmuje sie ciążę jak beta jest od 25mlU/ml. Na allegro można kupić czulsze testy ale jak ciąża jest tak wczesna to jeszcze nie wiadomo czy sie utrzyma.

Gość ekspert_po_72
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.

Gość ania.doradca.ladeevit
Nie ma na to reguły. Niektórzy się starają bardzo długo i nie wychodzi, innym się udaje od razu, jeszcze inni mimo różnych zabezpieczeń 'wpadają'. Uważam, że jednak lepiej jest i dla rodziców i dziecka, kiedy ciąża jest zaplanowana.

Gość ddfdfrfg
ja zaszłam w drugim cyklu starań w wieku 34 lat :) Często jednak jest tak ,ze im bardziej kobieta chce byc w ciąży tym trudniej jej zajść ...

ddfdfrfg, gratulacje :) Jak się przygotowywałaś do ciąży w trakcie starań?

ddfdfrfg, gratulacje :) Jak się przygotowywałaś do ciąży w trakcie starań?