Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedzaca maamaa

PiT

Polecane posty

Gość niewiedzaca maamaa

za zeszly rok przez 6 miesiecy pobieralam macierzynski i przez kolejen 6 miesiecy zasilek wychowawczy, skad powinien mi przyjsc pit11 ?? czy moze sama mam sie gdzies po niego udac ??

Gość amnnw
za macierzynski to pewnie od pracodawcy dostaniesz. a za wychowawczy to powinnaś pytać w pomocy społecznej co i jak.

Gość niewiedzaca maamaa
ktoras mama jest w takiej sytuacji i zna konkretna odpowiedz ??

Gość amnnw
a co mało konkretnie? nie możesz zadzwonić -chwila a już wiedziałabyś co i jak. :O

Nie istotne od kogo. Masz go dostac na adres domowy do konca lutego. I to podmiot, który wystawia jest za to odpowiedzialny a nie Ty. Wiec sie nie stresuj

Gość amnnw
zasiłek wychowawczy jest nieopodatkowany -takie info znalazłam.

Gość :))))))))))
do końca lutego dostaniesz do domu tzn powinnaś dostać tak wiec czekaj spokojnie:)

Gość amnnw
"Zasiłek wychowawczy nie podlega opodatkowaniu, jak zasiłki rodzinne i tego nie wykazuje się w zeznaniu (więc PIT-a z MOPS-u nie będzie) " a za macierzyński to zależy kto ci płacił -bezpośrednio zus czy pracodawca -od nich dostaniesz.

Gość niewiedzaca maamaa
bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi :)

Gość pitomania
tak, za wysyłkę jest odpowiedzialny podmiot, który wystawia, ale za rozliczenie z fiskusem podatnik. jeśli podatnik do końca kwietnia nie rozliczy się z dochodów, to nie będzie, w razie kontroli, że nie otrzymałem PITu. Z fusów trzeba powróżyć, jesli nie ma tego śwista, ale rozliczyć się trzeba! Pamiętajcie o tym laski. Piszę o tym żeby Was ostrzec, a nie dołować. Nam mamusiom nie potrzeba jeszcze dodatkowego stresu ;) Dbajcie o swoje. I w razie czego upominajcie o PIT 11 gdzie trzeba, bo samemu trudno "wymyślić" cyferki do rozliczenia.

zgadza sie, ja czekam spokojnie bo ja musze si eroliczyc a wyslac papiery to juz nie ja sie tym mam martwic :-)

Gość pitomania
jesli pracodawca zatrudnia wiecej niż 20 osób to PIT dostaniesz z pacy. Jeśli mniej niż 20 to z ZUSu. A byłaś na chorobowym przed porodem?

Gość pitomania
tak dziewczyny, zgadza się. Ale w razie kontroli, jeśli się nie rozliczysz, bo nie masz PITu, to Ty dostaniesz mandat za niezłożenie PIT-u 37, a pracodawca za nie złożenie PITu11. Ale bekniesz za to.

Gość niewiedzaca maamaa
tak byłam na L4 przed porodem, ale to bylo w 2010 roku i wlasciwie prawie caly styczen 2011 na koniec stycznia urodzilam dziecko. Do czerwca pobieralam macierzynski (placila mi bezposrednio firma, bo zatrudnia powyzej 20 osob), a od lipca pobieram zasilek do uropu wychowawczego.