Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szkarłatna1234

szkarlatyna, leki

Polecane posty

Gość szkarłatna1234

Witam Mam pytanie Może któraś z mam tez przechodziła szkarlatyne swojego dziecka i leczyła go lekiem ospen 750? Lekarz który badał dziecko zalecił podawanie leku przez 8 dni (lek co 8 godzin) Dziś byłam z drugim synkiem w przychodni z podejrzeniem u niego tej choroby, i był zdziwiony że lekarz który badał starszego kazał mi podawać tylko przez 8 dni a nie przez 10 dni. badż tu mądry. Może któras mam tez leczyła tym lekiem? Ile czasu? Nie chce bez potrzeby faszerowac go 2 dni dłużej antybiotykiem jak nie ma takiej potrzeby

wiesz, dawniej szkarlatyne leczylo sie antybiotykiem nawet dwa tygodnie; jesli to na pewno szkarlatyna to ja bym zostala przy min 10 dniach antybiotyku;

Gość szkarłatna1234
na pewno szkarlatyna, bo wszystko się zgadza: wysypka na plecach, buzi, okropnie wysoka gorączka i maga czerwone gardło

Gość ja właśnie zakończyłam
No moja córka wczoraj zakończyła antybiotyk - miała ospen ale 1000, pierwsze 2 dni podawany co 8 godzin, kolejne dni co 12 (jak ustąpiła gorączka). Tak naprawdę od połowy tygodnia wyglądała na wyleczoną już, normalne zachowanie, apetyt, nic nie bolało, no żwawa jak zwykle. Ale zgodnie z zaleceniem lek podawałam do końca. A zaczęłam jej go podawać od czwartku 18-stego kwietnia , czyli w sumie 11 dni.

Gość 1 dzień to nie jest
i po co podnosisz topiki sprzed kilku lat wklejając linki- następna mądra

Gość ja właśnie zakończyłam
Ważne jest podanie leku do końca, szczególnie przy antybiotykach, bo nawet jak ustępują objawy, bakterie mogły zostać jedynie osłabione, a jeszcze nie zniszczone, dlatego tak ustawiają tę kurację, na minimum 10 dni. Dziwię się, że tak krótko u was lekarz zalecił.