Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodaananna

Mala ilosc punktow apgar (przy planowanej cc)i jak rozwijaja sie dzieci z...

Polecane posty

Gość mlodaananna

mala iloscia punktow Witam! Urodzilam niedawno dziecko planowana cc (nie bylo akcji porodowej-przyszlam po prostu tydzien przed terminem do szpitala). Dziecko dostalo w I minucie 5 punktow a w trzeciej 9. Nikt mi nie chcial wyjasnic dlaczego(fakt,ze zapytalam tylko raz,bo bylam w szoku-bo idac na cc chcialam wlasnie uniknac takchsytuacji). Dziecko bylo owiniete tez 2razy pepowina. Powiedzcie mi czy taka mala ilosc punktow mogla byc wynikiem samego porodu czy warunkow w brzuchu??? I czy znacie dzieci,ktore mialy malo punktow ale dobrze,normalnie sie rozwijaja?

nie znam narazie takich dzieci, ale kto wie, czy po porodzie sn tych punktów nie byłoby sporo mniej? chodzi o pepowinę moj syn miał 2 razy owiniętą wokół szyji i położna powiedziała, ze to był jedyny słuszny wybór jeśli chodzi o formę porodu

Mi się wydaje że mogło być niedotlenione przez to owinięcie pępowiną. CC to jednak jest poród który mniej szkodzi dziecku - nie musi się przeciskać przez drogi rodne itp. Ale ryzyko zawsze jakieś jest - mogło troszkę wodami się zalać..

Aha i jeśli potem dostało te 9 pktów to nie masz powodu do zmartwień:)Dziecko doszło "do siebie".

głowa do góry. mój syn dostal 1 pkt, był reanimowany, ważył 1 kg i NIC mu nie dolega

Gość mlodaananna
no wlasnie, a o co chodzi z tymi wodami...wydaje mi sie,ze na sali operacyjnej ktos powiedzial,ze maly zachlysnal sie wodami...czyli podczas wyjmowania??? (zle go wyjmowali czy jak) Moja starsza corka byla tez owinieta pepowina i podczas sn tetno spadlo do 0, na szczescie trafilam na lekarza,ktory nie zwlekal z cc(na sali bylo 2 lekarzy-jeden chcial zebym rodzila naturalnie,ale drugi Bogu dzieki zarzadzil cc)

Gość mlodaananna
dzieki dziewczyny :)

Czasami tak jest,że maluch gwałtownie nabiera powietrza a ma nieoczyszczone drogi oddechowe.No i wtedy mówi się o zachłyśnięciu wodami.Czasem jest to grożne ale w Twoim wypadku nie było skoro w efekcie dostał te 9 punktów:) Zdrówka życzę:)

Gość mlodaananna
adalis: dziekuje bardzo!

moj syn dostal 4 pkt, w 3 minucie ''skoczyl ''do 6ciu, owiniety pepowina , niedotleniony, w zamartwicy. do tego zielone wody i zakazenie bakteriami. teraz ma 17 miesiecy, rozwoj jak najbardziej ok, wrecz porownujac ze starszym bratem w jego wieku duuuuzo do przodu. niestety tyle co sie najedlismy strachu to nasze.