Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkiiikkkaaa

Zniknęła mi kasa z konta!!!

Polecane posty

Gość kkkiiikkkaaa

Może ktoś się zna i będzie potrafił mi wytłumaczyć, jak to się stało. Kończą mi się pieniądze i dzisiaj rano sprawdziłam stan konta, który wynosił 48zł (saldo dostępne). Saldo bieżące wynosi jakieś 130zł i są to wydatki, których jeszcze bank nie zdążył zaksięgować. Saldo dostępne to to, co mam fizycznie na koncie. Wchodzę przed chwilą, a tam 24zł, a nie dokonywałam dzisiaj ŻADNYCH transakcji! W historii nic nie ma, bo przeiez nie zdążyło się zaksięgować, ale jak to jest do cholery możliwe??? Kartę noszę ze sobą, więc nie ma opcji, żeby mi ją ktoś rąbnął:/ Pomoże ktoś?

Gość w jakim masz banku konto
??

Gość kkkiiikkkaaa
w ING. W historii widac transakcje sprzed paru dni, bo bank księguje z opóźnieniem. A przecież niemożliwe jest, żeby sciągnęło kasę za jakąs niezaksięgowaną transakcję z salda dostępnego. Równie dobrze mogłam przecież wybrać całą kasę rano z bankomatu i wtedy miałabym zero, więc bank raczej tego nie zrobił.

Gość Na pytanie zadane w temacie
Nie bój się nikt nie będzie przecież ryzykował włamanie na konto dla 20 złotych. Bądź spokojna i jutro obejrzyj sobie na spokojnie historie Twoich transakcji, jeśli zauważysz jakieś, których sama nie zlecałaś, zwróć się do banku z prośbą o dokładne zbadanie sprawy i oczywiście blokadę Twojego konta. Też swego czasu przestraszyłem się, że ktoś mi rąbnął kasę z konta, ale okazało się, ze to po prostu były błędy w moich wyliczeniach. Spokojnie, wszystko będzie dobrze :)

Gość kkkiiikkkaaa
Najgorsze, ze wypłatę mam dopiero w piątek i te nieszczęsne 48zł miało mi do tego czasu wystarczyć:( Nie wyżyję za 5zł dziennie:(

Inną opcją jest to, że ktoś ma dostęp do twojego konta i wybiera takie małe kwoty z myślą, że nie zauważysz lub to olejesz :O Ale bardziej prawdopodobne jest to, że po prostu sama wybrałaś, a teraz nie pamiętasz :) Czekaj na tą historię.

Kasa, nawet za niezaksięgowaną jeszcze transakcje - znika z konta. Kupiłem sobie kartą debetową odtwarzacz mp3, transakcja nie była zaksięgowana jeszcze, kiedy sprawdzałem "listę odstatich 10 trans.", ale kasa z salda dostepnego już została pobrana. Nie zostałaby pobrana tylko jeśli płaciłbym kartą kredytową.

Gość kkkiiikkkaaa
Bez przesady sprawdzałam stan konta rano i nic nie wybierałam. Pamiętałabym przecież. Dostępu do konta raczej nikt nie ma, zresztą sprawdzałam historię logowania i nie zauważyłam zalogowania z innego adresu IP niż mój.

Gość kkkiiikkkaaa
Z dostępnego pobiera się od razu, po to, aby nie było sytuacji, że mając np. 100zł na koncie kupię sobie coś za tą stówę, a potem zanim bank zaksięguje wypłacę ją w bankomacie. A mi właśnie zniknęła z salda dostępnego, dlatego uważam, że coś tu śmierdzi. Sprawdziłam tabelę opłat i prowizji i nie ma tam nic, co bank mógłby pobrać, a już na pewno nie 24zł:/

Gość paparazzi3251531
przy pierwszej okazji zmień bank. Miałem Mamę w bardzo złym stanie zdrowia i do końca Ją ścigali i nie chcieli umorzyć mimo że nic na życie jej nie wystarczało. Spłacałem z dobrej woli te raty a oni nie chcieli wstrzymać odsetek, oddali to do windykacji zamiast się ze mną dogadywać. Mama jeszcze przed śmiercią dostawała telefony od windykatorów. NIGDY ING !

By na koncie z 48 złotych zrobiło się 24, złodziej musiałby wyciągnąć 24 złote, a bankomaty nie wydają monet, kradzież kasy z bankomatu nie jest więc możliwa, a wyciąganie pieniędzy bezpośrednio z bamku, przy monitoringu, ryzykowne. Możliwością chyba jedyną byłoby włamanie na konto w necie (ja takiego nawet nie mam) jeśli je masz, ale myślę, że jeśli ktoś już by się mmiał włamać to wyczyściłby wszystko. Spokojnie ;)

kkkiiikkkaaa Jutro idź na spokojnie do banku i poproś o wydrukowanie listy transakcji, nawet ewentualna kradzież środków byłaby zaksięgowana.

Gość kkkiiikkkaaa
Szczerze mówiąc wolałabym już chyba złodzieja, bo problem rozwiązałoby zablokowanie karty lub zmiana hasła. Martwi mnie to, że bank ni z gruchy ni z pietruchy ściągnął mi z konta jakieś 24zł, gdzie rano miałam prawie 50zł. Ani sobie zaplanowac wydatków, ani żyć na rezerwie, bo nagle pójdę do sklepu, zrobię zakupy, a tu kasy na koncie nie ma (choć rano była), bo bank sobie pobrał. Porażka.

Gość kalinkaHeya
bank czesto pobiera pieniadze nie wiadomo za co, sama takie historie miałam, a ja pytałam to mieli 100tys wyjasnien za co zostały pobrane pieniadze, z banikem sie rozstałam i teraz mam w innym banku ale nie bede robiła reklamy.

paparazzi3251531 Niestety tak już jest, że żadna firma nie zapomni o żadnym groszu, tka jest wszędzie, zgodnie z literą prawa wyciągną od Ciebie wszystko na co podpisałeś, nawet nie do końca świadomie, bez czytania umowe.

Gość paparazzi3251531
Mama nie miała żadnego majątku, dostali też zaświadczenia od lekarzy. Zrobiłem wszystko zgodnie z prawem żeby przedstawić im sytuację że telefony, pisma w tej chwili są zbędnę i spłacałem im raty ze swojego konta. Nie chcieli zaprzestać naliczania odsetek

kkkiiikkkaaa Przeczytaj dokładnie umowę o założeniu rachunku bankowego i sprawdź czy nie zgodziłaś się np. na ubezpieczenie konta. Jeden z banków zapisuje w pewnym z pktów umowy zgodę na pobieranie 3 złotych miesięcznie za ubezpieczenie karty, może ING ściąga z góry za jakiś określony okres. Jeśli znajdziesz taki zapis, przeczytaj, w jaki sposób możesz wyłączyć takie ubezpieczenie, ewentualnie zrezygnuj z rachunku bankowego w ING.

Gość kkkiiikkkaaa
Idę wypłacić te pozostałe 20zł zanim mi znowu ściągnie. Paranoja jakaś:/

Gość kkkiiikkkaaa
Nie zgodziłam się na ubezpieczenie, to akurat pamiętam. Umowę przeczytałam i specjalnie wybrałam takie konto, w którym pobierane prowizje są minimalne.

paparazzi3251531 Być może Twoja mama została naciągnięta na podpisanie jakiejś umowy, np w wyniku rozmowy z przedstawicielem działu telesprzedaży, który wysłał jej kurierem jakąś umowe, niekozystną dkla niej. Rozmowa telefoniczna i tak nie może być przedmiotm dochodzena praw, bo liczy się to co podpisane. Niektóre firmy nawet nie nagrywają rozmów telefonicznych z klientami.

kkkiiikkkaaa Bardzo dobrze, że czytasz to co podpisujesz. W takim razie, jeśli nie wyraziłaś woli na to by bank ściągał z konta jakieś kwoty za dodatkowe usł. - nie ma takiego prawa. Mam jeszcze pytanie - czy płaciłaś w przeciągu ostatniego roku kartą za jakieś usługi typu program antywirusowy, założenie konta na portalu randowym itp. ?

Gość paparazzi3251531
normalnie miała debet + kredyt. Wszystko było ubezpieczone. Była po prostu zła wola banku bo chcieli zabezpieczeń spłaty itd. skupili się na szukaniu majątku zamiast gadać ze mną. A np z internetem podpisała tak jak mówisz. Dopiero po pogrzebie się rzucili jak hieny. Poinformowałem telefonicznie że wysłałem akt zgonu a klientka mi z netii przez telefon wali tekst ze powinienem spłacić jeszcze zaległą ratę. Byłem pewien swoich praw, nie miałem postępowania spadkowego po Mamie. Ale jak ktoś nie wie jak jest to by do końca z ludzi ściągali co mogą...

Gość pfvk
sprawdź transakcje oczekujące, to są te zakupy których dokonałaś kartą, i bank już zablokował te środki (czyli już ich nie widać), ale jeszcze nie wypłynęły z konta.

Gość kkkiiikkkaaa
Nie płaciłam kartą za żadne bzdury typu randki czy inne:) Generalnie jestem w tych sprawach bardzo ostrożna i uwaznie czytam i sprawdzam co podpisuję. W traksakcjach oczekujących nie ma nic. Nie widze więc innego wyjścia niż poczekać do jutra i zobaczyć co wyskoczy na wyciągu. Najbardziej się wkurzę, jak będą to jakieś niezaksięgowane traksakcje, których dokonałam w weekend (a trochę tego było), bo sorry, ale uważam, że to powinno się momentalnie ściągać z salda dostępnego. Jakbym rano wybrała całą kasę to co? Na minusie bym była? (zwłaszcza, że nie wyraziłam zgody na debet). Nie podoba mi się to.

Nie wyraziłaś zgody na debet - to oznacza, ze nie możesz być na minusie.

Gość to sa te darmowe
internetowe konta? :D a okazuje sie, ze jednak bank sciaga kase? :P