Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama jedna taka...

Dziecko zaczęło ZGRZYTAĆ ZĄBKAMI w nocy. Czy to na pewno pasożyty?

Polecane posty

Gość mama jedna taka...

Synek ma 3,5 roczku i od kilku nocy zgrzyta ząbkami. Czy w takiej sytuacji to na pewno oznacza pasożyty? Czy temu towarzysza jeszcze jakieś objawy? Proszę o pomoc mamy, które miały do czynienia z podobna sytuacją u swoich dzieci.

Ja mam podobną sytuację u swojego męża :D tak zgrzyta, że go w całym domu słychać

Kiedys czytałam w jakiejś gazecie artykuł o zgrzytaniu zębami u dzieci i faktycznie mogą to być owsiki. Inny powód jaki był podany to stres związany np. z rozwodem rodziców, kłótniami w domu itp. Jeśli to wykluczasz, stawiam na pasożyty.

Albo pasozyty albo stres. To powazna sprawa prowadzi do wad zgryzu a u dorosłych prowadzi do fatalnego zniszczenia zębów. Przy zgrzytaniu z ęby ocierają się o siebie z ogromną siłą. Ja mam tak w stresie.

Gość mama jedna taka...
Nie rozwodzimy się;) Wręcz przeciwnie;) jedyna duża zmiana jaka czeka nas wszystkich to przyjście kolejnego dziecka na świat już za miesiąc;) Synek nie chodzi do przedszkola i tak mnie zastanawia gdzie mógł podłapać te pasożyty? i czy są jeszcze jakieś objawy, które temu towarzyszą?

Gość izabellkkaa
dwie wersje moga byc,moj chrzesniak tak miał : odreagowanie nerwów napiecie przechodzi do szczeki wychodzi zabek nowy Prosze zwrocic uwage na perwszy argument,czy dziecko w tym dniu ne denerwowalo sie,plakalo itp

Po prostu trzeba dziecko zbadać. Jezeli nic nie wyjdzie to: nerwy. dziecko ma rózne stresy...

Gość mama jedna taka...
Dni mijają nam bardzo podobnie. Od kiedy jest mróz mniej czasu spędzamy na dworze i to tyle. Reszta bez zmian. Właściwie to zgrzyta ząbkami od czasu, gdy pojawiły się mrozy i kaloryfery dużo mocniej grzeją w nocy.

Gość a ja powiem tak,że
moj braciszek też zgrzytał jak miał jakoś 2 latka i mama poszła do lekarza bo wszyscy mówili że to owsiki i lekarz ją wyśmiał,powiedział ze jedno z drugim nie ma nic wspólnego. I po jakimś czasie po prostu przestał zgrzytać.

Gość mama jedna taka...
No nic. Nie pozostało mi nic innego jak zanieść próbkę do analizy. Być może zajrzy tu jeszcze jakaś mama, która miała podobny problem;) Chętnie poczytam na ten temat;)

Gość pytałąm stomatolog mojego
synka o to (pasozyty wykluczone) debtystka mówiła ,ze dziecko cos przezywa i stad reakcja- zgrzytanie zebami proponowała wykluczyc pobudzenia wieczorem,zeby dziecko sie wyciszyło (syn ma 5 i pol roku)

Gość pytałąm stomatolog mojego
no ale skoro nie wykluczyłas pasozytów to moga to byc owsiki

Gość mama jedna taka...
Dziękuję za odpowiedź:) Tylko z tego co dowiadywałam się przy owsikach widać je ewidentnie w kupie, a w kale synka na pewno nie ma nic niepokojącego, bo obserwuję jak wygląda każda kupa już od kilku dni...