Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewidoczny dla innych

CZEGO NAUCZONO WAS W DOMU ?

Polecane posty

Jakich 'rzeczy' nauczono Was w domu, które chcecie przekazać swoim dzieciom, a o których nie macie zamiaru im wogóle mówić ? Podam przykład: Mnie zawsze mówiono, że jak spadnie Ci chleb to należy go podnieść i ucałować - to akurat dziecku chcę przekzać.

Gość ona32
mnie nauczono , ze chleba nie wyrzuca się chleba do kosza, nie marnuje sie jedzenia

Gość mnie tez uczono ze chlebuś
trzeba ucałować i że nie wolno kłaść go do góry nogami, bo bieda będzie w domu i na pewno przekażę to swojemu dzieciątku:P

Gość abcdmnop
wtf? mnie nic w sumie nie nauczono :D nie mam zadnych zasad :O

to bardzo nieładnie, że nawet takich podstawowych zasad jak mnie czy autorkę topiku Ciebie nie nauczono:O to bardzo nieładnie... może od nas chociaż naucz się? i szanuj chlebuś:P

Co do chleba, to z tym upadkiem tez u mnie mówiono w domu, a dodatkowo babcia mi powiedziała, że zanim przystąpi sie do krojenia chleba należy od spodu tępą stroną noża zrobić znak krzyża.

Gość z większym stażem
nie słyszałam nigdy przekleństw i kłótni rodziców. wspominam ich z wielkim szacunkiem.

Gość abcdmnop
czuje sie zle, bo nie mam zasad nawet takich podstawowych o jakich piszecie :(

mnie nauczono ze nie wolno grzebac rodzenstwu w szafkach

to proszę, weź nas przykład i przekaż swojemu dziecięciu o czym tutaj piszemy:P bądź matką, człowiekiem;)

13:00 [zgłoś do usunięcia] mnie tez uczono ze chlebuś trzeba ucałować i że nie wolno kłaść go do góry nogami, bo bieda będzie w domu i na pewno przekażę to swojemu dzieciątku o kurcze, nie wiedziałam, że to takie proste! a moi niedouczeni rodzice mówili, że na biedę na nauka i praca pomagają!;)

Aaa... jeszcze było coś takiego. Nie mieszkam na wsi, ale na obrzeżach miasta, gdzie ludzie maja gospodarstwa i pola i jeden wołał zawsze do drugiego... ( napiszę po śląsku, gdyż stąd jestem ) - Boże pomogej ! - drugi odpowiadał - Dej Panie Boże ! To takie strasznie fajne i życzliwe było :)

Hmm wiele rzeczy związanych z kulturą osobistą. Np. tego, ze nie trzyma się łokci na stole w czasie jedzenia ;) Pisze o tym, bo jak obserwuje większa grupę ludzi w restauracji to 90 % zwykle nie zna tej zasady;)

Gość abcdmnop
nie mam dzieci i nie chce miec bo co ja im przekaze, jakbym juz w dalekiej przyszlosci je miala?:O nie mam wgl katolickich zasad wpojonych , nie chodze nawet do kosciola :O:O:O

ex-Debill---------> szkoda, że poczucia humoru nie można nauczyć:O

Gość fhjk
a mnie uczono nauki i do 18 zero spotkan z chlopakami za co jestem wdzieczna teraz mam spokojne i dostatnie zycie, meza na jakiego zasluzylam:) i jestem szczesliwa

Nie do końca wszyscy zrozumieli o co mi chodziło, no ale niech będzie :D

zasady to jedno, przesądy to drugie, zwyczaje i tradycja to tez inna sprawa - możesz zawsze określić dokładniej o co chodziło... na pewno nie będę uczyć dzieci, że musza miec drobne w kieszeni na przednówku, bo jak zobaczą bociana, a kasy przy nich nie będzie to cały rok nie dostaną tygodniówki;) może przytoczę w ramach anegdoty...

Gość gergerg
Żałuję że niektóre zwyczaje już przepadły i nie umiałabym na siłę ich odświeżać żeby nauczyć dziecko. Na przykład wraz ze śmiercią mojej babci zaginął zwyczaj żegnania się słowami "Idźcie z Bogiem - Zostańcie z Bogiem". Nie nauczę tego córki. Ale nastrojowe to było. Chleb też całowałam kiedyś gdy upadł. A teraz mnóstwo jedzenia się marnuje, dużo wyrzucam z żalem ale bez całowania. Chyba nie ma takich zwyczajów których nauczę córkę. Co innego zasady postępowania czy jakieś grzecznościowe, to wiadomo że się wpaja tłumacząc i dając przykład.

Gość gergerg
"o kurcze, nie wiedziałam, że to takie proste! a moi niedouczeni rodzice mówili, że na biedę na nauka i praca pomagają!" No widzisz! Coś w tym jest. Uczyłam się, pracowałam (bez urlopów, całymi latami i do porodu) a biedę mam. A chleb kładłam różnie i już wiem skąd ta bieda. :D

Gość Mnie nauczono
uczciwości, szacunku do drugiego człowieka, żeby zawsze byc gotowym do pomocy drugiemu czlowiekowi, empatii oraz tego że rodzina zawsze powinna się szanowac i byc na 1 miejscu. Mam super rodzicow, rodzine i chcialabym taka tez stworzyc swoim dzieciom