Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Misi

proszę o poradę-5 miesięczne niemowlę

Polecane posty

Gość mama Misi

witam, moja córcia od niedzieli brzydko pokasłuje i ma katarek ( który ma już od ok 7-8 dni) wieczorem byliśmy ( w niedzielę) w poradni całodobowej u pediatry który niczego nie stwierdził: osłuchowo czysto, gardło różowe. jednak w nocy kaszel zaczął się mocno nasilać. rano kolejna wizyta u pediatry już w naszej normalnej poradni i tam nasza pani doktor nic nie stwierdziła jedynie lekko zaczerwienione gardło. kazała podać clemastinum 2x1 ml i gdyby kaszel się nasilił antybiotyk. niestety do wieczora było gorzej i podałam jej wg zaleceń hiconcil 2x4 ml. dziś dostała 4 dawkę jest poprawa. jednak małej gra przy oddechu.(jakby miała sucho w drogach oddechowych) jeśli do jutra nic się nie zmieni znów jedziemy do pediatry. zastanawiam się czy mogę jej zrobić inhalację z soli fizjologicznej? mam w domu inhalator bo starszy synek ma astmę. tylko boję się że jej zaszkodzę

Gość TakaSobieIdealnaJa
Lepiej nie rób nic bez konsultacji z lekarzem. To co pomaga jednemu dziecku, drugiemu może zaszkodzić

Gość klopssss
zapytaj sie Katarzyny w.

Gość wydaje mi sie ze mozesz zrobić
z samej soli, nie zaszkodzisz jej tym, bo przecież tylko nawilżysz jej drogi oddechowe. moze przez ogrzewanie ma ten kaszel, bo za suche powietrze w mieszkaniu.

Gość litości kobieto
I pytasz o to na tym forum??? Zadzwoń do lekarza, albo na pogotowie, ale nie pytaj gimnazjalistów/frustratów/prymitywów.

Gość mama Misi
TakaSobieIdealnaJa dziękuję za normalną odpowiedź. poczekam do jutra jeśli nic się nie zmieni pojedziemy znów do pediatry do Dziad_Borowy i klopssss widzę że bawi Was śmierć dziecka :O

Gość mama Misi
pytam bo nie chcę jej ciągać w mrozie po raz kolejny do lekarza a są tu mamy które mają większe doświadczenie. a nie doradzą mi przez telefon i będą kazali przyjechać.

Rozumiem. Nie przejmuj się tymi chłopkami, pełno tu frustratów i niedojebów, że tak brzydko to ujmę. Rozumiem, że dziecka nie chcesz w mróz ciągać. Może właśnie spróbuj nawilżyć pomieszczenia w domu, bo suche powietrze mogło małej podrażnić gardełko. Będzie dobrze :)

to ja TakaSobieIdealnaJa, tylko na stałym nicku :), mamą jeszcze nie jestem, ale tak mi się wydaje, że nie powinno się robić nic bez konsultacji z lekarzem, a nawilżenie powietrza w domu nie zaszkodzi :)

Gość to nie tak naprawcde
zawin ją w koc i folie izolacyjna

Gość ddddddddddddddgg
owiń ją w kocyk, tylko uważaj żeby ci się na majdła 🖐️

Gość wydaje mi sie ze mozesz zrobić
mój syn często ma infekcje dróg oddechowych i pediatra kazala walsnie nawilżać solą fizjologiczną. nawilżaj powietrze, mokre pieluchy na kaloryfery, ale dodatkowo zrób jej inhalkę z 1ml soli, szybciel zadziała a nie zaszkodzi

podaj jej syropek calcium i nasivin do noska. moja miała 2 tygodnie to tak chorowała. tydzien i po sprawie. A leki naprawde delikatne. polecam

Gość mama Misi
strasznie się o nią martwię. że zejdzie jej na płuca. ten kaszel jest taki jakby jej się flegma odrywała. w domu mamy dosyć wilgotno a i nie zbyt wysoką temperaturę po w dzień 22 stopnie a w nocy 18-19

Gość mama Misi
ewe mała już od kilku dni ma katar i na początku podawałam jej calcium i gentamicin do noska z przepisu lekarza bo miała zielonkawy katarek. przepłukuję jej nosek wodą morską i odciągam katar fridą

ja słyszałam, od lekarki, że jedyne czym można czyścić dziecku nosek to patyczki do uszów, nie wolno używać żadnych gruszek itp bo można uszkodzić śluzówkę. A kaszel mokry świadczy o tym że przeziębienie się kończy tylko flegmę musi dziecko odkrztusić, samo sobie nie da rady pomóż mu oklepując po pleckch od krzyża w górę, dziecko połóż na swoich kolanach lekko głową w dół i tak poklepuj ręką zgiętą jak do serwu w siatkówce. Kilka minut tak klep dwa razy dziennie przed jedeniem

Gość mama Misi
Martwie sie bo juz trzecia godzine nie oddycha i jest sina, moze zadzwonie na pogotowie jednak

Gość 34słońc
Kup maść majerankową i posmaruj pod noskiem kiedy śpi. Maść ułatwia oddychanie, a ten kaszel jest od spływającego kataru, bo mała pewnie śpi na pleckach?

Gość mama Misi
tak śpi na pleckach. a jak się ją trzyma w pozycji pionowej i zakaszle to pluje. to z 9,33 to podszyw mam nadzieję że dobrze się bawisz. mam nadzieję że kiedyś poznasz ten strach o dziecko

Gość 34słońc
To nie masz o co się martwić. Lekarze nic nie zauważyli niepokojącego, a mała sama sobie radzi z nadmiarem wydzieliny. Trochę się pomęczy , jak każdy kto ma katar. Zadbaj o nawilżenie w pokoju w którym śpi i tyle.

Gość tyyhhh
dlatego ja chodzę prywatnie i wszystko odrazu dostaje a nie ze 10razy po lekarzach rzeba latać w takie zimno

Gość mama Misi
dziękuję za pomoc