Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gracia gratka

Zwolnili mnie z pracy z powodu....ślubu. Wejdźcie

Polecane posty

Gość gracia gratka

Znalazłam pracę w firmie x, przeszłam cały proces rekrutacji od 2 testów sprawdzających wiedzę po rozmowę i dostałam umowę na okres próby na 2 miesiące, pracodawca był ze mnie bardzo zadowolony, chwalił mnie na każdym kroku, dał mi umowę na czas określony na rok, a potem miałam dostać na nieokreślony. Na umowie przepracowałam 3 miesiące, co miesiąc dostawałam premię uznaniową za dobrą pracę, wyszłam za mąż w styczniu, pracodawca gdy się dowiedział, jak zaniosłam ksero nowego dowodu, wezwał mnie na rozmowę za parę dni i powiedział wprost że się mną rozczarował bo teraz jako młoda mężatka zapewne zaraz zajdę w ciążę pójdę na zwolnienie, a jego na to nie stać i nasze drogi się rozchodzą wręczył mi wymówienie, odmówiłam podpisania. Nie wiem co teraz zrobić.

Gość TakaSobieIdealnaJa
Nie ma prawa Cię zwolnić za to, że wyszłaś za mąż, idź z tym do sądu pracy

Gość ekadrowa
Jak umotywował pracodawca wymówienie? Czy w umowie o pracę na czas określony miałaś klauzulę o możliwości wcześniejszego rozwiązania umowy?

codziennie kobiety w ten sposób sa zwalniane albo nie przyjmowane do pracy bo sa młodymi męzatkami polska norma a z pretensjami do tuska

Gość gracia gratka
w wymówieniu była napisane rozwiązanie stosunku pracy za porozumieniem stron, stwierdził że idzie mi na rękę z tym, bo może napisać że z winy pracownika, że nie wywiązywałam się z powierzonych zadań i będę miała przesrane wtedy to jego słowa, i żeby nie była głupia i podpisała ale ja nie podpisałam. Nie wiem co mam robić, bo jak udowodnię że wyrzucił mnie z powodu ślubu?

Gość hitsezonu
weź dyktafon i idź do niego na jeszcze jedną rozmowę że niby chcesz tam coś ustalić i nagraj te jego gadanie a później mu pokaż że to nagrywałaś i co on na to.

on liczy na to, ze Cie zastraszy i ze nic z tym nie zrobisz tylko podpiszesz. Idź do adwokata po porade (koszt niewielki) i pojdz do swojego szefa i powiedz mu wprost, ze nie dasz sie wyrzucić z pracy i jezeli on nie wycofa wymowienia to spotkacie sie w sądzie pracy. Że niby zmieni Ci na zaniedbanie czy nie wywiązywanie sie z obowiązków? Premie dostawalas? to masz dowod, ze pracowalas dobrze, plus zeznania wspolpracownikow, ze jestes dobrym pracownikiem.

Nic nie zrobisz :) pracodawca nie ma obowiązku Ciebie zatrudniać i nie musi podawać żadnego powodu do zwolnienia Ciebie :) jedyne co mozesz wywalczyć to pracę do końca obecnej umowy. Oczywiściez pewnością miałaś juz plany co do rozmnażania sie na tej umowie na stałe, ale tak to już jest jak sie pracuje u kogoś a nie u siebie :)

Gość NAJPIERW NIECH ON cI UDOWODNI
ze umowa zostala rozwiazana z Twojej winy, przez Twoje zaniedbania..ale sam sobie wtedy zaprzeczy, bo przeciesz wczesniej dostawalas premie uznaniowa ;).

Gość NAJPIERW NIECH ON cI UDOWODNI
tylko, ze w sumie jak nie masz umowy na czas nieokreslony, to poprostu moze nie podpisac z Toba kolejnej, ale zwolnic cie z Twojej winy na ten czas nie moze.

Gość lisabet ty jestes
popierdolona, taaaak wszystkie mezatki maja plany rozpladzania sie i oczywiscie od razu L4 prawda? tępa dzido.

Lisabet S. - zgadzam się z tobą z pracodawcą nic się nie wywalczy, nie zmusi sie go żeby zatrudnił, nonsens

Gość ekadrowa
aby rozwiązać umowę za porozumieniem stron musiałabyś wyrazić zgodę. Masz umowę na czas określony i jeżeli nie podpisałaś klauzuli o możliwości wcześniejszego rozwiązania umowy nie ma innej możliwości jej rozwiązania niż za porozumieniem stron lub tzw. zwolnienia dyscyplinarnego. Taka umowa rozwiązuje się dopiero po upływie okresu na jaki została zawarta. Ponieważ Twój pracodawca nie jest w porządku i boi się, że Ty teraz zajdziesz w ciąże i wtedy umowa z mocy prawa wydłuży Ci się do porodu chce Cię zastraszyć i zawrzeć porozumienie. Jeśli go nie podpiszesz musisz mieć się na baczności, bo jak sama napisałaś zrobi pewnie wszystko aby zwolnić Cię z Twojej winy. Musisz rozważyć dokładnie sytuację w jakiej jesteś. Pracodawca powiedział, że porozumienie jest dla Ciebie najlepszym wyjściem i pewnie tak będzie, bo w zwolnieniu z winy pracownika na pewno nie będzie powodem wyjście za mąż a naruszenie obowiązków pracownika polegające na.... /i tutaj coś z grubszej rury wypali/. Z drugiej strony możesz się bronić: 1. Nie musisz być mężatką aby zajść w ciąże - spróbuj rozmawiać. 2. Możesz poinformować pracodawcę, że jesteś już w ciąży i nie będzie mógł rozwiązać z Tobą umowy o pracę, chyba, że dopuścisz się rażącego zaniedbania obowiązków. 3. Jeżeli w momencie rozwiązania umowy o pacę możesz być w ciąży ale jeszcze o tym nie wiesz możesz później domagać się przywrócenia do pracy. Są też i inne rozwiązania, ale nie wiem czy rozpisywać się o tym dłużej....

No ale jak taki pracodawca poczyta sobie kafeterię to jednak moze mieć takie podejrzenia :D ja bym miała.