Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieznajoma92

Czy mogę dostać rente ?

Polecane posty

Gość nieznajoma92

Witam. Mam 20 lat, 2lata temu okazało się, że mam skrzywienie kręgosłupa, dokładnie to mój kręgosłup przypomina literę "l" byłam u ortopedy, powiedział, że nic już nie może zrobić, ponieważ okres twargnienia kości już się zakończył, kazał mi przyjść za rok na wizytę kontrolną. Wcześniej nie miałam problemów z kręgosłupem, teraz od 6miesięcy miewam bardzo mocne bóle kręgosłupa, jak się położę, to potem ciężko jest mi wstać. Gdy jestem długo na nogach również boli, gdy siedzę jakiś czas też odczuwam ból w dolnej części kręgosłupa. Tam gdzie ma miejsce skrzywienie. Czy w takim wypadku, jeśli jest to stały uraz mogłabym starać się o rentę?

Gość babuszkaZWEI
stawaj na zusowską komisję! LEKÓW PRZECIWBÓLOWYCH SE ZAŁATW JĘŚLI BÓL BĘDZIE SIĘ NASILAŁ!

Gość qqq*
tak jaką rente 350 żł

Gość Cos mi tu nie pasi
Jakie okresy składkowe i nieskładkowe trzeba posiadać by otrzymać rentę z tytułu niezdolności do pracy? Długość okresów składkowych i nieskładkowych jakie trzeba posiadać, uzależniona jest od wieku osoby, która chce ubiegać się o rentę. Wymagana długość tych okresów wynosi odpowiednio: 1 rok - jeśli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem przez tę osobę 20 lat życia 2 lata - jeśli niezdolność powstała w wieku od 20 do 22 lat 3 lata - jeśli niezdolność powstała w wieku od 22 do 25 lat 4 lata - jeśli niezdolność powstała w wieku od 25 do 30 lat 5 lat - jeśli niezdolność powstała w wieku powyżej 30 lat W przypadku osób w wieku powyżej 30 lat, okres ten musi przypadać w ciągu ostatnich 10 lat przed dniem zgłoszenia wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy. Warunek posiadania wymaganego okresu ZUS uzna również za spełniony w przypadku gdy: Zgłoszenie do ubezpieczenia nastąpiło przed osiągnięciem 18 roku życia albo w ciągu 6 miesięcy po ukończeniu nauki w szkole ponad podstawowej lub wyższej Osoba, która ubiega się o rentę posiada do dnia powstania niezdolności do pracy nieprzerwane (lub z przerwami nie przekraczającymi 6 miesięcy) okresy składkowe i nieskładkowe To Zus decyduje o zdolności,częściowej niezdolnosci lub całkowitej niezdolności. Reszta jak wyżej.

Gość funky fun 1
Po 1 idz do lekarza(od ogólnego skierowanie do neurologa lub ortopedy).Potem do nich i wyj, że boli i niech dadzą skierowanie na rezonans lub tomografie. Jeśli nie będą chcieli, niech na piśmie uzasadnią dlaczego i zmień lekarzy.Musisz mieć dokumentacje medyczną i opisy, żeby zus się nie przypieprzył. ZUS może sam to wszystko zrobić i zadecydować(a raczej lekarz-orzecznik), ale nie jest to pewne.Musi być jakiś okres pracy, żeby rentę otrzymać.Od razu potem ubiegaj się o skierowanie na rehabilitację z ZUS czyli w ramach prewencji rentowej. Po 4-6 tyg jedziesz na 26 dni wypasu rehabilitacyjnego za free do wskazanej wioski. I tak możesz jeździć nawet co 3 miesiące jeśli będzie uzasadnienie lekarskie i ZUS się zgodzi:D Od razu też staraj się o orzeczenie niepełnosprawności w powiatowym zespole ds orzekania o niepełnosprawności.Powodzenia