Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eM_P

wymioty i nudnosci

Polecane posty

Gość eM_P

Witam. Od sierpnia 2010 roku zaczeły u mnie występować silne wymioty oraz nudnośći, zawsze były to godziny wieczorne. Do dnia dzisiejszego miałam kilkanaście wizyt w szpitalu, głównym powodem było wycińczenie organizmu. Od tamtej pory mialam przeprowadzone wiele badań takich jak gastroskopia, pobieranie płynu rdzeniowo-mózgowego, rezonans magnetyczny, poziom hormonów i standardowo krew oraz mocz, byłam również przepadana pod kątem pasożytów w organiźmie. Wszystkie badania były pozytywne. Żaden lekarz nie potrafi postawić trafnej diagnozy, a mój stan zdrowia nie zmienia się z dnia na dzień. Mdłości występują codziennie, wymioty rzadziej. W powstrzymaniu nudności oraz wymiotów pomaga mi lek - hydroksyzyna 25mg, który przepisał mi lekarz. Biore go tylko w sytuacjach kiedy czuje się z godziny na godzine co raz gorzej, ale nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ lek otumania, na drugi dzień nie jestem w stanie normalnie funkcjonować. Jestem młodą kobietą. Nie radze sobie w życiu codziennym przez tą sytuacje zdrowotną. Proszę o pomoc.

Gość polagal
ojej, wyobrażam sobie, że to bardzo trudne dla Ciebie.. może powinnaś poszukać pomocy w innych miastach/zapoznaj się z ogólna opinią i znajdz dobrego lekarza.

Gość eM_P
w Warszawie odwiedzałam wielu lekarzy, byłam w wielu szpitalach i nic... kompletnie nic... Aż się nieraz żyć odechciewa !

Gość poszukaj dobrgo
gastrologa.A tarczycę badałaś?

Gość poszukaj dobrego
gastrologa. A tarczycę badałaś?

Gość polagal
moja koleżanka kiedyś tak miała, z tym, że trwało to u niej 2 miesiące i jak się okazało było to na tle psychicznym, do tej pory jest chora na bulimie. a wcześniej nawet o tym nie pomyślała.. troche dziwne ale prawdziwe. z tym, że u niej takie nudności pojawiały się po jedzeniu.. idz jeszcze do lekarza, niech robią Ci jeszcze inne badania! tylko się nie poddawaj!

Gość eM_P
Gastrologa również odwiedziłam, po badaniu gastrologicznym i pobraniu próbek otrzymałam pozytywne wyniki. Tarczycę też miałam badaną, również wszystko ok. Co nie pójdę do lekarza zawsze słyszę ''jest Pani zdrowa, dziękuje za wizytę, do widzenia". Też miałam podejrzenia, że może coś pod kątem psychicznym, odwiedzałam różnych psychologów,psychiatrów i zdanie mieli jedno. Nic mi pod tym kątem nie dolega. Odsyłali mnie do domu. Od tamtej pory czyli sierpnia 2010 ciągle spada mi waga, ważąc wtedy 50kg przy wzroście 167 teraz ważę 42kg. Nie jestem w stanie przybrać na wadze. Myślałam, że to anoreksja czy bulimia, ale lekarze wyprowadzili mnie od tych podejrzeń. Pod tym względem też jest wszystko w porządku.

Gość polagalu
a masz apetyt?

Gość eM_P
Apetyt mam do godziny18... Po 18 zaczynają się zazwyczaj mdłości i od tej pory nie mam ochoty nic jeść...

Gość polagalu
a dlugo one trwają?

Gość polagalu
może masz refluks?

Gość eM_P
Mdłości trwają do tego momentu co wezmę hydroksyzynę. Ten lek jest silnie uspakajający i usypiający, pół godziny i śpie jak zabita przez następne mniej wiecej 15h. A jezeli nie wezme tego leku to zaczynają się po kilku godzinach wymioty, mniej wiecej 21-22 i kończą się dopiero nad ranem jak łaskawie karetka przyjedzie i dostane zastrzyk usypiający. I tak w kółko...

Gość eM_P
Przy takim trybie życia nie da się normalnie funkcjonować. Brać leki i całe dni przesypiać, albo nie brać i się męczyć. Tak naprawdę nic oprócz siedzenia w domu nic mi nie pozostaje. Miałam w tym roku 5 wesel, wszystkie kończyły się tym że po kilku godzinach wesela wracałam do domu z powodu wymiotów, a w najgorszych przypadkach karetka mnie zabierała. Sama planuje ślub, a co za tym idzie wesele...Nie wyobrażam sobie tego.

Gość polagalu
usg jamy brzusznej też mialas? może poziom CRP. może to przewlekły nieżyt żołądka, ale przy tym wymioty powstają kiedy osoba jest na czczo.a może to jest faktycznie spowodowane psychiką, może masz nerwice, która na pierwszy rzut oka nie ujawnia się?

Gość eM_P
Miałam, wszystko w porządku... No właśnie, męczy mnie to, że może być to nerwica, ale czy rzeczywiście dobry psychiatra nie rozpoznałby tego ? Tłumaczono mi to w ten sposób, że jeżeli miałabym nerwice, to nie miało by to wpływu na moje samopoczucie głownie wieczorem. Miałabym prawo wtedy mieć nudności przez cale 24h i to głównie przy sytuacjach dla mnie stresujących. A tak na prawdę na co dzień nie są mi bliskie takie sytuacje. No jedynie wieczorem, kiedy wiem że niedługo się zaczną te moje nudności...

Gość eM_P
Myślałam też nad tym, że może to jest takie błędne koło, które polega na tym, że denerwuje się kiedy nadchodzi wieczór że będę się źle czuła, i wtedy przy tym zdenerwowaniu towarzyszą mi później mdłości. Mówiłam o tym lekarzom, prosiłam o jakąś pomoc, upierałam się że w moim przekonaniu to nerwica, ale oni dalej twierdzili że nie.

Gość polegalu
tak, może tak być własnie, że jest to nerwica. na prostym przykładzie- stresujesz się wygłaszając referat przed publicznością, czego skutkiem jest drżący głos. następnym razem stresujesz się, że będzie Ci drżał głos, co własnie podobuje to, czego się boisz. a dwa, ja nie uważam, żeby nudności podczas nerwicy nie mogły występować tylko wieczorem. Może chodziło o to, że po stresującym dniu się rozluźniasz i dopiero wtedy tak reaguje Twój organizm (tak mogło byc w sierpniu 2010) bo teraz to już inna bajka. przejdź się jeszcze po psychiatrach, skoro komputery i badania nic nie wykryły w Twoim organizmie zostało tylko tło psychiczne. A masz jeszcze jakieś objawy inne?

Gość eM_P
Dzięki wielkie za rade. Będę próbowała w takim razie dalej. Oprócz wymiotów i nudności nic, kompletnie nic...

Gość polegalu
wiem, że mało pomogłąm bo się niestety nie znam na tym, ale mam nadzieje, że znajdziesz przyczynę i wyzdrowiejesz jak najszybciej. buziaki, daj znać jak się czegoś dowiesz:)

Gość eM_P
Pomogłaś, pomogłaś.. Dodałaś mi trochę wiary w siebie :) Bo już byłam przekonana, że żaden lekarz mi nie pomoże. Jak będę wiedziała coś nowego, to napisze. Pozdrawiam, buziaki :)

Gość eM_P
Nie za dużo, ale uprawiam...

Gość maikon
miałem wymioty i nudności w wieku 7 lat okazało się że to guz mózgu radze idź do lekarza zrób badania

Gość eM_P
No ale chyba rezonans magnetyczny wykazał by cos takiego?

Gość maikon
niemiałem rezonansu w latach 80 w Polsce niebyła czegoś takiego to nie wiem ale tomografia komputerowa wykryła za 2 badaniem

Gość eM_P
To mnie nastraszyłeś... Czyli badania będę musiała powtórzyć.

Gość maikon
masz podobne obawy jak ja wieczorne silniejsze wymioty a po jedzeniu masz nudności wymioty

Gość eM_P
Nie, nie zdarza się.

Gość maikon
nie straszę morze to być coś innego ale zrób tomografie albo rezonans głowy dokładny

Gość eM_P
No będe musiała...