Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZSMP

W hołdzie Wielkiemu Polakowi

Polecane posty

Gość ZSMP

Jeszcze dzwonek, ostry dzwonek w uszach brzmi. Kto u progu? Z jaką wieścią, i tak wcześnie? Nie chcę wiedzieć. Może ciągle jestem we śnie. Nie podejdę, nie otworzę drzwi. Czy to ranek na oknami, mroźna skra tak oślepia, że dokoła patrzę łzami? Czy to zegar tak zadudnił sekundami. Czy to moje własne serce werbel gra? Póki nikt z was nie wypowie pierwszych słów, brak pewności jest nadzieją, towarzysze... Milczę. Wiedzą, że to czego nie chcę słyszeć - muszę czytać z pochylonych głów. Jaki rozkaz przekazuje nam na sztandarach rewolucji profil czwarty? - Pod sztandarem rewolucji wzmacniać warty! Wzmocnić warty u wszystkich bram! Oto Partia - ludzkości wzrok. Oto Partia: siła ludów i sumienie. Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie. Jego Partia rozgarnia mrok. Niewzruszony drukarski znak drżenia ręki mej piszącej nie przekaże, nie wykrzywi go ból, łza nie zmaże. A to słusznie. A to nawet lepiej tak." Nie zapomnimy. Związek Socjalistycznej Młodzieży Polskiej[*]

Gość to te dawne, dobre
czasy.... rozmarzyłam się....

Uroczystości pogrzebowe Wisławy Szymborskiej rozpoczną się w czwartek o godz. 12:00 na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie (od strony ul. Rakowickiej, w okolicach bramy głównej). Będą miały charakter otwarty i świecki. Poetka zgodnie ze swoją wolą zostanie pochowana w rodzinnym grobowcu. Dla tych, którym nie uda się wejść na cmentarz przygotowano telebim (ustawiony zostanie przy wejściu na cmentarz od strony ul. Rakowickiej przy budynku Zarządu Cmentarzy Komunalnej), na którym będzie można obejrzeć transmisję uroczystości. Osoby, które pragną oddać hołd Poetce przynosząc kwiaty lub wieńce prosimy, aby w zamian rozważyły możliwość przekazania pieniędzy na wybrane przez siebie hospicjum. Wieńce i kwiaty przyniesione na cmentarz zostaną złożone w specjalnie przygotowanym miejscu w Alei Zasłużonych.