Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamciaq22

Dieta 7 kg w 2 tygodnie!

Polecane posty

Gość kto by nie schudl....
Cześć, dziewczyny! Jeszcze miesiąc temu ważyłam 65 kg przy wzroście 168 cm, miałam boczki, grube uda i wylewający się brzuch i nabrzmiałe rysy twarzy. Teraz ważę 55 kg, jestem szczupła i mam zarysowane kości policzkowe. Moją dietę opracowałam sama, ponieważ znam się na żywieniu (kierunek studiów i wiedza na temat diet i poszczególnych składników odżywczych przyswajana na przestrzeni lat). Podstawą tej diety jest: 1 Zero głodzenia się i pyszny smak potraw; 2 Łatwość stosowania: Rano przygotowujemy potrawy i potem jemy je przez cały dzień, duża oszczędność czasu; 3 Dostarczanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych (witaminy, minerały zawarte w warzywach); 4 Spora ilość białka (piersi z kurczaka, mozzarella, jogurt naturalny), żeby nie spalać mięśni tylko tłuszcz; 5 Obecność kwasów tłuszczowych omega-3, -6,-9 (oliwa, orzechy, awokado), które pomagają nie tylko zachować zdrowie (prawidłowa praca mózgu), ale i spalać tłuszcz z boczków! 6 W kapuście kiszonej zawarte są związki regulujące gospodarkę estrogenów - pozbywanie się tłuszczu i wody podskórnej; potas z bananów i pomidorów również pomaga pozbywać się nadmiaru wody z organizmu (likwidacja efektu opuchnięcia); 7 Żródła antyoksydantów: zielona herbata, pomidory (likopen), kapusta kiszona, sałata, sok z cytryny: właściwości antyrakowe i opóźniające starzenie się organizmu; 8 Obecność bakterii jelitowych (kapusta kiszona, jogurt naturalny): regulacja trawienia, ochrona przed grzybicą układu pokarmowego; 9 Obecność wapnia (ser mozzarella, jogurt naturalny) + witamina D3 (pomidory) zdrowe i mocne kości, ochrona przed osteoporozą; 10 B-karoten (marchewka, sałata i pomidory) skóra wygląda na opaloną; 11 Zdrowy i mocny sen dzięki obecności kwasu foliowego (sałata) wytwarzanie serotoniny; 12 Węglowodany proste (fruktoza) pół godziny przed i zaraz po wysiłku fizycznym (banany), by uzupełnić zapasy glikogenu w mięśniach i ich nie spalać; Dieta opiera się na jedzeniu 2 sałatek: sycącej sałatki z kurczakiem i mozzarellą w 5 porcjach dziennie oraz równie pysznej sałatki z marchewki i kapusty kiszonej - jako przekąska, gdy łapie nas to niepohamowane uczucie głodu (ja jadłam całą przed snem, bo jest bardzo niskokaloryczna; dzięki temu łatwo mi było zasnąć z pełnym brzuchem.) Ta dieta to ok. 1500 kcal dziennie (tłuszcze - 350 kcal, białko - 300 kcal, węglowodany - 850 kcal). Oprócz tego należy pić mieszankę: 4 łyżeczki herbaty liściastej Pu-erh; najlepiej Bio-Active, (smaczna jest z grejpfrutem, który pomaga spalać tłuszcz), 2 łyżeczki herbaty zielonej (najlepsza jest z owocem maliny też Bio-Active); jedna torebka herbaty oczyszczającej (ja miałam DIUROFLOSS TEA, ale może być inna, nawet pokrzywa w torebkach ekspresowych). Mieszankę zalewamy 1 litrem wrzątku, parzymy pod przykryciem 8 minut, wlewamy do dzbanka przecedzając mieszankę na małym sitku; fusy zostawiamy do drugiego parzenia. Mieszankę popijamy kiedy chcemy, gdy się skończy parzymy drugi raz fusy i znowu pijemy po szklaneczce w ciągu dnia, ale tylko do godziny 16, bo ta mieszanka pobudza, więc trudno by nam było zasnąć, gdybyśmy pili ją po 16 ;D. Po 16 pijemy wodę niegazowaną (najlepiej by razem z mieszanką herbat i wodą było 3l płynów dziennie lub nawet więcej - pijemy w odstępach czasu, nie wszytko na raz ;D). Ja piłam mieszankę w pracy, mam tam swój dzbanek i sitko, tylko nie można wypić zbyt dużo na raz, bo będziecie zbyt pobudzone ;D. Wysiłek fizyczny: Trzeba wyrabiać 100 km tygodniowo na rowerze (nie obciąża stawów jak bieganie). Nieważne czy 3 razy po 33 km, a może 5 razy po 20 km. Ja wstawałam przed pracą o godzinę wcześniej, wkładałam dres, czapkę i wychodziłam na godzinkę na rower (20km, niezbędny jest licznik, ale kosztuje tylko 15 zł ). Koniecznie trzeba pół godziny przed rowerem zjeść małego banana i troszkę sałatki z kurczakiem, by ochronić mięśnie przed spaleniem, to samo zaraz po wysiłku. W dni bez ćwiczeń jemy 2 małe banany (lub 1 dużego) o dowolnej porze. Przepis na sałatki: Sałatki są tak pyszne, że przez miesiąc mi się nie znudziły, uwielbiam je do dzisiaj ;D Sałatka z kurczakiem i mozzarellą: 1 opakowanie mixu sałat (jest w Biedronce za 3,5 zł w chłodziarce); 300g surowej piersi z kurczaka; przyprawa do kurczaka (może być Złoty Kurczak Kamisu); mozzarella - pół kulki; 2 spore pomidory (razem 500 g); 20 g drobno posiekanych orzechów włoskich; 1/4 awokado; Sos: oliwa Extra Vergine 20ml (4 płaskie łyżeczki do herbaty); sok z 1/2 cytryny; 4 dość pełne łyżeczki musztardy sarepskiej (może być dowolna); 80 ml wody; 1 dość pełna łyżeczka czerwonego Pesto (jest w Lidlu, cały słoik za 5 zł); przyprawy do sałatek; Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą Złoty Kurczak, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Mozzarellę, pomidory, awokado kroimy w kostkę. Wkładamy do miski z miksem sałat. Mieszamy składniki sosu w kubku (muszą być w temp. pokojowej, gdy są z lodówki należy wlać 80 ml gorącej wody), aż sos utworzy emulsję. Dorzucamy ostudzone kawałki kurczaka do miski, polewamy wszystko sosem i dokładnie mieszamy. Ja tę sałatkę pakowałam sobie w pudełko do pracy lub na uczelnię i jadłam przez cały dzień. Tę sałatkę dzielimy na 5 porcji i jemy w ciągu dnia. Rady: -Aby sałatka nie podeszła wodą, pomidory można posolić, odczekać chwilę, odsączyć i dopiero dodać; Surówka z marchewki i kapusty kiszonej: kiszona kapusta 250g starta marchewka 250 g Sos: jogurt naturalny 150 g 2 posiekane ząbki czosnku lub/i trochę posiekanego koperku szczypta soli 2 szczypty pieprzu Wykonanie: Kapustę kiszoną siekamy; dodajemy do niej startą marchewkę, do jogurtu dodajemy czosnek lub/i koperek, pieprz i sól; mieszamy jogurt z marchewką i kapustą. Tę sałatkę wcinałam przed snem, by nie zasypiać z pustym żołądkiem , ale wystarczy zjeść jej nawet 1/3, jeżeli ktoś nie może zmieścić, a resztę zostawić na kolejne dni, ważne by zjeść chociaż trochę każdego dnia (ponieważ zawiera bakterie jelitowe). Rady: Do sałatek nie dodawajcie surowego ogórka, ponieważ zawiera enzymy, które rozkładają witaminę C z innych warzyw. Wskazówki i zamienniki potraw: Czym zastąpić zwykły rower? - rower stacjonarny, ale musi być wtedy 150 km w tygodniu zamiast 100; - orbitrek (1,5 godziny 5 razy w tygodniu); - bieganie 50 km w tygodniu (w sumie ok. 5 godzin w tygodniu), ale bieganie obciąża stawy i może prowadzić do kontuzji; -marsz (15 godzin w tygodniu = ok. 2 godziny dziennie) Ważne: Mały banan przed i mały banan po wysiłku może zostać zastąpiony przez 2 jabłka lub 2 brzoskwinie (2 przed, 2 po wysiłku). Przed ćwiczeniami warto się chwilę porozciągać i rozgrzać. ;) Co zmienić, z czego można zrezygnować: - jeżeli ktoś nie może kupić awokado, to należy dodać do sałatki z kurczakiem 1 jajko na twardo; -mix sałat można zastąpić sałatą lodową, kapustą pekińską lub zwykłą sałatą (sałaty w dowolnej ilości, bo 100g ma tylko 15 kcal, ważne by zrobić odpowiednio dużo sosu, by sałata nie była sucha). -z pesto można zrezygnować, jest tylko dla smaku; -jak ktoś nie lubi pomidorów (marchewka+papryka+biała rzodkiew)- razem 500g -zamiast mozzarelli może być 50 g sera żółtego pokrojonego w kostkę lub 75 g sera feta light -zamiast orzechów włoskich może być 20 g migdałów -picie kawy - najwyżej 2 kubki dziennie bez cukru (może być z mlekiem), słodzik jest niezdrowy, jak koniecznie musi być słodka, to z 1 łyżeczką miodu, ale wtedy jedna dziennie). ;) Reszta składników musi zostać zachowana, aby nie wystąpiły żadne niedobory. Sałatkę z kapusty kiszonej można jeść w mniejszej ilości, ale tę z kurczaka trzeba zjeść całą w 5 porcjach (odpowiednia ilość białka i składników odżywczych). Na diecie jemy tylko te składniki. Uwaga: Jeśli ktoś zmieni pomidory na inne warzywa, to musi zjadać 2 banany, nie może ich zmienić na inne owoce. A jeżeli ktoś zmieni banany na inne owoce, to musi jeść pomidory. Chodzi o dostarczanie odpowiedniej ilości potasu. ;) Jedyny suplement: Żelazo w tabletkach. W mojej diecie jest sporo żelaza, ale niektórzy po prostu bardzo słabo przyswajają żelazo, więc u osób ze skłonnością do anemii przyda się żelazo. Urozmaicenia: alternatywne źródła białka: - chuda ryba morska 300 g (do 120 kcal w 100 g) (przygotowana jak kurczak i dodawana do sałatki) dorsz świeży, tuńczyk świeży, tuńczyk w puszcze rzadziej, bo jest mniej zdrowy(2 puszki); -tłustsza ryba morska 300 g (120-170 kcal w 100 g), np. śledź w zalewie (nie w oleju), makrela wędzona, wtedy nie dodajemy do sałatki oliwy, bo kwasy omega będą pochodzić z ryb; - flaki robimy sałatkę bez kurczaka, z samą mozzarellą, a oprócz tego jemy w ciągu dnia 400g flaków wołowych (samego mięska ;D) ugotowanych na bulionie warzywnym lub na kostce rosołowej z obniżoną zawartością soli i tłuszczu bez glutaminianu sodu); - kurczak jako kebab: robimy sałatkę z samą mozzarellą, a upieczonego kurczaka (z przyprawą gyros, kebab) jemy na ciepło jako kebab (w 3-5 porcjach) z sosem czosnkowym identycznym jak do surówki z kapustą; -dla wegetarian kotlety sojowe: 120g suchych kotletów sojowych gotujemy w bulionie i dodajemy w kawałkach do sałatki zamiast kurczaka. Ważne: nie dodajemy mniej mięsa lub ryby, sumarycznie w tej diecie ma jeden dzień przypada 75-80 g białka, gdy zjemy za mało białka spalone zostaną mięśnie, a nie tłuszcz, czego efektem będzie otłuszczone ciało na sflaczałych mięśniach. ;D Sól: używamy jej bardzo oszczędnie, najlepiej w ogóle (ilości wypełniające dzienne zapotrzebowanie znajdują się w produktach). Co zrobić, gdy ktoś chce ćwiczyć więcej: Musi dodać o 20g więcej białka (100 g kurczaka lub ryby) lub nawet więcej w zależności od intensywności ćwiczeń. WAŻNE! Na tej diecie wykonujemy tylko ćwiczenia aerobowe (te na spalanie tłuszczu, trzeba przy nich dużo oddychać). Przykłady ćwiczeń aerobowych: -jazda na rowerze -ćwiczenia na orbitreku -bieganie -marsz -ćwiczenia na stepperze Będąc na tej diecie nie wykonujemy natomiast ćwiczeń siłowych (ćwiczenia na siłowni, brzuszki), ponieważ takie ćwiczenia odpowiednie są przy diecie na przyrost masy mięśniowej - dieta z dodatnim bilansem kalorycznym (która zawiera więcej białka i węglowodany złożone (produkty pełnoziarniste)). Dietę na przyrost masy mięśniowej zacząć możemy gdy już schudniemy na diecie na reducję tkanki tłuszczowej (moja dieta). Gdybyśmy wykonywali ćwiczenia siłowe na diecie na redukcję (z ujemnym bilansem kalorycznym), to naderwalibyśmy mięśnie i nie miałyby się one jak zregenerować. Ćwiczenia aerobowe również rozwijają mięśnie, ale dają im raczej "wyrzeźbiony" niż napakowany wygląd (jaki uzyskujemy przy ćwiczeniach siłowych). Aha, nie ma czegoś takiego jak: schudnięcie z danej części ciała, chudniemy równomiernie na całym ciele. Ćwiczenia na poszczególne partie ciała dotyczą rozwoju mięśni. Co po diecie, jak uniknąć efektu jo-jo. Ja jem teraz 2000 kcal dziennie (bez stresu i dokładnego wyliczania). W tym 1000 kcal to suty obiad, albo deser, a drugie 1000 kcal to zdrowe produkty. Oprócz tego jeżdżę 2 razy w tygodniu po 20 km na rowerze. NareszcieSzczupłaMagda

Gość kto by nie schudl....
Wysiłek fizyczny: Trzeba wyrabiać 100 km tygodniowo na rowerze (nie obciąża stawów jak bieganie). Nieważne czy 3 razy po 33 km, a może 5 razy po 20 km. Ja wstawałam przed pracą o godzinę wcześniej, wkładałam dres, czapkę i wychodziłam na godzinkę na rower (20km, niezbędny jest licznik, ale kosztuje tylko 15 zł ).

Gość kuciapa :))
:)

Gość gość
Przydałoby mi się te 7 w dwa tygodnie...