Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna izolda

Zna się ktoś na tym?

Polecane posty

Gość czarna izolda

Konkretnie chodzi o działanie bojlera, termy na prąd, która grzeje wodę w domu. Zna się ktoś na tym i pobieraniu prądu?

Gość czarna izolda
Chodzi o to jak i kiedy ją włączać, by była woda ciepła i nie ciągnęło zbyt dużo prądu. Dotychczas włączałam ją co drugi dzień na kilka godzin na najmocniejsze grzanie i wyłączałam. Wody starczało mi na umycie siebie i dziecka w danym dniu i na następny dzień już było na to mycie na styk tej wody (mimo, że nieraz 4-5 godzin była włączana). Ale zastanawiam się czy nie lepiej włączyć ją na średnie grzanie i nie wyłączać wcale, bo co troche ubędzie tej wody, to się natychmiast dogrzeje, a nie będzie musiało znowu całego zbiornika grzać. Bo ona jak grzeje to pali się zielona i czerwona lampka, a jak nagrzeje to tylko zielona i nie wiem czy wówczas cały czas prąd ciągnie, mimo, że włączona czy tylko gdy się świecą obie.

Gość czarna izolda
Przepraszam, że tak długo i chaotycznie, ale chciałam to w miarę jasno zobrazować.

Gość kazimierakondom
wywal za okno

Gość czarna izolda
Poproszę o bardziej konstruktywne rady :)

Gość moi rodzicę włączają
codziennie tak na 2 godziny przed kąpielą. Do mycia jest gorąca woda, a to co zostaje to letnia do naczyń, rąk itp

Gość czarna izolda
Tylko że przez dwie godziny mało co by się nagrzało, a nazajutrz już nic by nie zostało na użycie w ciągu dnia.

Gość HMS..PSVV...Petard
Kup sobie włącznik czasowy i nastaw godziny grzania.( kosztuje 10 zł ) Ja tak robię. Ustawiam od 4 do 7 i od 16 do 20. Sporo zaoszczędzisz

Gość czarna izolda
A co mi taki włącznik da?

Gość HMS..PSVV...Petard
oszczędność prądu ci da

Gość moi rodzicę włączają
u moich sie nagrzewa spokojnie, zależy pewnie od bojlera i tego ile tej wody bedziesz zuzywac, sama sobie musisz to przeliczyc

Gość czarna izolda
No dobra, choć w sumie sama mogłabym właczać o określonych porach. Chodzi mi o to, czy jak terma jest podłaczona do gniazdka to cały czas ciągnie prąd czy tylko na czas grzania wody?

Gość HMS..PSVV...Petard
Jeśli lubisz biegać to możesz to robić sama, Bojler podłączony do sieci, aby grzał wodę musi być jeszcze włączony, no chyba że jest produkcji CCCP

Gość masz kontrolke jak
sie swieci znaczy ze czerpie prad i to duzo. to urzadzenie najlepiej wlaczac nagrzac ostro i wylaczyc. jesli puszczasz wode kilka razy to lepiej kupic przeplywowy ogrzewacz wody bo taki bojler jak wypuscisz z niego 30% wody to 30% doleje sie zimnej i to co zostaje sie chlodzi. bojeler nadaje sie do kapania bo grzejesz do 70 stopni kapiesz sie wypuszcajac wiekszosc wody i nalewa sie zimna jak wypuszczasz polowe to marnujesz energie bo do drugiej polowy ktora byla ciepla wlewa sie woda ktora ma kilka stopni i calosc ma moze z 20 jak sie wymiesza. jesli terma/bojlera ma 2kW tzn. ze w ciagu godziny gdy sie swieci kontrolka tyle pradu czerpie nie wiem ile u ciebie kosztuje kw ale masz na rachunku.

Gość masz kontrolke jak
jak terma jest podłaczona do gniazdka to cały czas ciągnie prąd czy tylko na czas grzania wody? - na czas grzania jak tem. spadnei ponizej tej ktora ustawisz. trzeba pamietac ze woda sie w niej chlodzi wiec co jakis czas sie wlacza i wylacza.

Gość HMS..PSVV...Petard
Ponadto..bojler nie podgrzewa wody w sposób ciagły.( chyba że jest przepływowy) Zadajesz mu określoną temp. Kiedy już ją osiagnie to automatycznie sie wyłacza i po pewnym czasie znowu pracuje, podgrzewając wodę do określonej przez ciebie temp. ( zazwyczaj na bojlerze jest takie pokrętło )

Gość czarna izolda
Wiem. Tylko że on nagrzewa wodę i jedna lampka kontrolna gaśnie, świeci się tylko jedna. I nie wiem czy w tym momencie ciągnie prąd i to tyle, co na grzanie, czy po prostu ta woda sobie tam jest i lampka się po prostu świeci. Jak wody ubywa lub bardzo stygnie po dłuższym czasie, wówczas znowu się zapala druga lampka, więc znowu grzeje i wtedy wiem, że ciągnie prąd.

Gość Belladonnaaa
gdy masz w domu siłe 3 fazy to kup sobie przepływowy 21kw Elektron stabil -bedziesz mieć gorącą wode kiedy bedziesz pobierać wode i tylko w tym czasie pobiera prąd,mam taki już 7 lat i chwale.

Gość czarna izolda
Nie dokupię niczego, bo tylko wynajmuję to mieszkanie. Proszę o konkretne odpowiedzi.