Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

enka22

Problem z macochą

Polecane posty

Piszę po raz pierwszy na forum, bo nigdy nie brałam pod uwagę takiej formy rozmowy z ludźmi za poważną rzecz ale niestety nie daję już psychicznie rady z moją macochą. Dodam, że nie mieszkam już z moją rodziną, studiuję w innym mieście. Mogłoby wydawać się, że mam już spokój i przesadzam ale ta osoba jest niesamowicie toksyczna i "działa na odległość". Jest strasznie zazdrosna i psuje wszystko co sprawia mi szczęście. Cały czas straszy mnie, że zostanę bez środków do życia i nie skończę studiów. Muszę robić wszystko na pstryknięcie palcem, bo inaczej mówi, że nie szanuje rodziny. Mój ojciec mówi mi straszne, rzeczy, że chcę od niego tylko pieniędzy. Nie rozmawia ze mną. Cokolwiek mu powiem to nie wypowiada się na ten temat tylko idzie do macochy i to ona decyduje i prawi swoje mądrości. Kiedy przyjeżdżam do domu to zawsze robi mi o coś awanturę. Wszystko według niej robię źle mimo iż inni mnie chwalą. Od początku mnie nie lubiła, bo jak to kiedyś mi powiedziała - "Mam za dobrze w życiu" (ona nie skończyła studiów, bo zaszła w ciąże, ledwo co wiązała koniec z końcem, bo mąż ją opuścił po niecałych dwóch latach małżeństwa - myślę, że nie wytrzymał jej ciągłego poniżania i wtórowania jej wszelkim wymysłom). Mój ojciec to robi, a jak nie to ona się wyprowadza. Robiła to już chyba ze 20 razy. Rozpowiada wszystkim kogo tylko spotka jaką jestem złą osoba. Mieszkam w innym mieście ale kiedy wracam w rodzinne strony to wiem, że każdy ma złe zdanie o mnie przez nią. Zaczynam myśleć o sobie bardzo źle, przestałam dbać o kontakty z moimi znajomymi na uczelni, przestałam wierzyć w siebie i zaczynam opuszczać się w nauce. Nie wiem co robić dalej. nie mogę nic zrobić, żeby było lepiej. Nie mogę przestać mysleć o tym, że zabrała mi to co ma większość moich rówieśników - ciepły dom do którego chętnie się wraca i wspaniałą rodzinę.

Gość ojciec zbzikował
nic nie zrobisz