Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

royal with cheese

druga ciąża szybko po cesarce

Polecane posty

ja tak z ciekawości. zaleca się rok czekać po cc z zajściem w ciążę. Co by się stało gdybym zaszła w ciążę powiedzmy 3 miesiące po cc. Znacie kogoś kto był w takiej syt??

Gość Ghdu
Moja szwagierka zaszla 4 mies po

Zaleca się poczekać z ciążą 2 lata a nie rok - takie zalecenia dostałam przy wypisie. Inaczej istnieje ryzyko pęknięcia szwów lub macicy, krwotoków wewnętrznych i różnych powikłań. Oczywicie zdarzają się "wypadki" zajścia w ciążę zaraz po cc.Moja sąsiadka tak miała. W pierwszą ciążę zaszła mając 16 lat - miała cc.Miesiąc przerwy po porodzie i kolejna ciąża - była pod ścisła kontrolą lekarza - wizyty co dwa tyg przez całą ciążę - miała zagrożenie wczesnym porodem i duzo lezała w szpitalu - udało się - urodziła zdrowe dziecko też cc.No i 2 miesiące i kolejna ciąża!LEkarz to chciał ją tam zabić:P Teraz jest w 8 miesiącu i znów będzie miała cc.i prawdopodobnie więcej dzieci mieć nie bedzie bo jej macica weszła w stan zamartwicy czy jakoś tak - muszą jej usunąć fragment obumarłej tkanki.

hmmm w moich zaleceniach był rok, lekarz twierdzi, że rok. Dłużej nie chcę czekać, najchętniej to zaszłabym jeszcze wcześniej, ale trudno...

Poczekaj jeszcze.Skoro Tobie mówił rok a mi 2 lata to zrób po środku - 1.5 roku odczekaj.Bedziesz miała pewność,że wszystko się zagoiło i nie zaszkodzisz ani sobie ani dziecku:) Po co masz ryzykować stratą dziecka, przedwczesnym porodem pekaniem macicy czy szwów.

Gość adalis zaleca się odczekać
MINIMUM ROK i dlatego, że po KAŻDEJ ciąży organizm potrzebuje roku na regenerację po ciąży, a nie tylko ze względu na cięcie i bliznę blizna po CC jest zagojona całkowicie już po 6 miesiącach co się stanie jeśli zajdziesz 3 miesiące "po"? nikt Ci tego nie powie najczęściej nie dzieje się nic złego zwłaszcza jeśli jesteś młoda, ale to jednak RYZYKO moim zdaniem lepiej odczekać ten minimum rok czasu, szkoda zdrowia;)

Gość adalis zaleca się odczekać
lekarze, z którymi rozmawiałam na temat ilości CC u jednej kobiety mówili mi, że znając przypadki cięć u jednej kobiety - 5, 6 razy jednej pani, która miała mieć 6 cięcie pękła macica, ale ona była już dobrze po 40-ce szczerze dziwię się osobom, które decydują się na kolejne ciążę po tych przepisowych 3 cięciach i to jeszcze w późniejszym wieku:O

Gość nigdy nie słyszałam
o sytuacji by kobieta zaszła w drugą ciążę po roku od pierwszego cięcia i by coś się stało

Gość silkamanka
a nie chesz isc do pracy, zarobic dla siebie, dla dziecka, rozwinąc się, zapracowac na swoja emeryuture? A nie tylko wydalać dzieci i siedzuiec w pieluchach?

Gość a co cię to obchodzi?
trzeba być nieźle walniętym by żyć po to by pracować:O