Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

furgonetka

pełen etat , ilośc godzin a wypłata

Polecane posty

pelen etatt to 160 godz i pensja jakś, ale jeśli w miesiący wyjdzie np 4 tyg i 2 dni wtedy godzin jest więcej, jak to jest liczone?

Gość powiem i ja.....
nie do końca rozumiem pytanie ....ale odpowiem na tyle na ile zrozumiałam ja też jestem zatrudniona na cały etat czyli 8 godz dziennie ale przecież nie zawsze miesiąc ma 20 dni roboczych ( a tak jest tutaj policzone ) czasem w miesiącu wychodzi 22 dni a czasem 19 i nikt nie zapłaci Ci przecież nadgodzin za te dodatkowe 2 dni tak samo jak nie odejmie Ci za ten jeden dzień mniej......no chyba że masz płacone od godziny a nie stałą pensję

Gość polly polly polly :P
etat to etat. nie zależy od kalendarza. chyba, że w umowie masz stawkę godzinową.

z tego co widze na ten rok, to wychodzio zawsez ponad 2o dni:/ ani razu mniej. zazwyczaj 22 i co wtedy skoro etat ma 160 godzin i za to jest ta pensja

to zalezy czy masz stałą płacę zapisaną w umowie, czy płacą Ci na godziny. jesli masz podane w umowie ile zarabiasz bedąc na etacie, to niezależnie od tego ile jest dni zawsze dostaniesz tyle samo, a jesli masz nadgodziny to wypłacają Ci je, chyba, że robią oszczędności i nie wyplacają

no dobra jeśli np jest 1200 netto za etat, czyli za 160 godz to patne jest za 2o dni, a nastepn aywpłata jest liczona jakby od 21 dnia już, a nie liczy sie tego miesiacami tak?

u nas to bylo tak ze sume godzin w miesiacu bez świąt, dzielili na ilosc osob i wtedy wychodzilo ile wypada w miesiacu na osobę godzin, a płaca byla zawsze taka sama, bo mieliśmy stałą stawkę za etat

Gość asiukladdd
co masz napisane w umowie, cięzko cię zrozumiec. mozesz przepisać co masz napisane to ci odpowiem

no nie mam jeszce dostne w poniedzialek, szefowa pow ze cały etat i podala kwote za ten etat

a cały etat to 160 godz czyli 20 dni po 8 gidz a jesli pracuje w miesicu 21 dni to co? ten jeden dzien za darmo? czy po prostu etat to 40 godz tyg i nie zależy to ilości dni pracy w miesicu?

takk etat to 40h tygodniowo, ale nie kazdy pracuje codziennie po 8h wiec jest cos takiego jak limit dni w miesiacu, że np musisz przepracowac minimum 21dni a np miec w kazdym tygodniu 2 dni wolne, grunt to żeby było 40h tygodniowo, ale niestety nie wszedzie jest to przestrzegane

ja jestem sama, pracuje równo 8 godz dzinnie 5 razy w tyg. ale jsli eisiac ma 21 dni to jest ponad 160 godz, czy to sa nadgodziny czy jak jest to liczone?

Gość asiukladdd
jeżeli wynagrodzenie w przyjetym okresie rozliczeniowym np. miesięcznym wypłacane jest comiesięcznie za wymiar czasu pracy 1 etat to niezależnie od tego czy w danym miesiącu faktycznie wymiar czasu pracy jest mniejszy (krótszy miesiąc, swieta itp) wynagrodzenie się nie zmienia. czynniki takie jak mniejsza liczba dni w miesiącu czy swięta zmniejszaja wymiar czasu pracy. co nie oznacza ze zmniejszają etat z 1/1 na np. 9/10. wynagrodzneie przysługuj eza etat i tyle gsdybyś miała system wynagrodzenia za kazdą przepracowaną godzinę tzw. zadaniowy system czasu pracy - wtedy płacimy za godzinę konkludują jeśli w umowi masz napisane wynagrodzenie miesięczne z tytułu zatrudnienia na pełny etat okresla się w kwocie___ zł" to tyle samo dostajesz co miesiąc. etat to nie jest 160h, to jest przeciętnie 8 godzinny w przeciętnie 40 godzinnym tygodniowym wymiarze czasu pracy w przeciętnie 5 dniowym tygodniu pracy

Gość i tak czuje że nie skuma
tego co napisałaś/eś

Gość asiukladdd
jeśli chodzi o nadgodziny - praca w godzinach nadliczbowych to praca ponad obowiązujący pracownika dobowy wymiar czasu pracy. czyli jesli twoim dobowym wymiarem czasu pracy jest 8 h to praca od 9tej i każda następna godzina to godzina nadliczbowa. za godzinę nadliczbową przysługuje normalne wynagrodzenie plus 50 procent wynagrodzenia, a gdy nadgodzin aprzypada w porze nocnej, niedziele lub świeta to zamiast dodatku 50procent, otrzymujesz dodatek 100procent na twój pisemny wniosek pracodawca może udzielić ci czasu wolnego w wymiarze odpowiadającym ilości godzin nadliczbowych. nie otrzymujesz wtedy ani podstawowego wynagrodzenia za te godziny nadliczbowe ani dodatku który byś dostała

Gość i tak czuje że nie skuma
tego co napisałaś/eś

Gość zbyt skomplikowanie napisane
autorka i tak nie zakuma. Proście będzie tak: Przy pracy na pełen etat masz stałą miesięczną pensję, nie ważnie ile miesiąć ma dni. Pracujesz 8h dziennie. To jest odpowiedź na Twoje pytanie

Gość asiukladdd
autorko to nie jest tak ze sobie możesz mnożyć 4tyg x 40h tygodniowo i jak ci nie wychodzi 160 h to sa nadgodziny.,.... po pierwsze tak jak pisałam kodeks pracy mówi o TYGODNIOWYM wymiarze czasu pracy, który PRZECIĘTNIE wynosi 40h po drugie mówi o DOBOWYM wymiarze czasu pracy który wynosi PRZECIĘTNIE 8 h nadgodzina jest wtedy jak w TYGODNIU wyjdzie ci więcej niż 40 h, co oznacza ze przynajmniej jednego dnia siedziałas więcej niż 8 h w pracy tak? nagodzina to jest praca ponad dobowy wymiar a nie ponad sztywno określony miesięczny wymiar, który się zmienia w zależności od długości miesiąca kalendarzowego. a ponownie piszę wynagrodzenie masz za miesiąc (który raz wynosi 28 a raz 31 dni) a nie za 160 godzin.

Gość ona gość
witam serdecznie szukając informacji właśnie w tym temacie natrafiłam na Waszą rozmowę.. i mam pytanie.. Moj umowa na pełen etat normalna umowa o pracet na umowie standardowo 40h po 8h tygodniowo od poniadzialku do niedzieli (dokladnie tak napisane) co wychodzi 160godzin miesiecznie. stawka nie godzinowa a stała 1550zl na rękę. pracuję od poniedziałku do soboty po 7h w okresie 2 zmianowym 8-15 i 15-22 i dwie niedziele miesieczni.. nie mam ani jednej soboty wolnej. za to mam 1 dzien w tygodniu. pracodawca ciagle mi wmawia zw nie wyrabiam godzin, ze placi mi za darmo. czy jest to prawda? czy pracodawca moze wymuszac na pracowniku pracowanie w kazda sobote miesiaca i 2 niedziele. dodam ze niedziele pracuje wszystko w tej kwocie 1550zl jak się zbuntowałam to twierdzi że mam pracować 176h miesiecznie.. nie rozumiem skąd on wymysla te godziny. Rozumiem ze te 160godzin co mam na umowie jest zmienne od tego ile dni roboczych w miesiacu wychodzi ale czy ma prawo tak pogrywac ?

Gość Pracownik

To ja mam podobne pytanie

Jesli jestem na umowie o prace 2100brutto

I norma godzin w grudniu 2018 wypafala 152 godziny a przepracowalem 196 godzin

A dostalem wyplaty 1530zl czy to jest oszustwo w takim razie ze 44 godziny za frajer robilem czy 1530 to nawet nie wychodzi kwota netto tego wynagrodzenia

Gość Hmmm

Liczysz ile dni pracujących na miesiąc

Bez sobót niedzieli i świat

Mnozysz razy 8

Wszystko co ponad to nadgodziny

Tak mnie się wydaje

Warto zapytać ekspertów

Pozdro

Gość Kręcona

Witam. Mam pytanie a mianowicie mam pełny etat i stała pensję ale od niedawna jak nie ma pacjentów kończę wcześniej tak więc nie wyrabiam godzin miesięcznie. Nie jest to z mojej winy bo ja mogę siedzieć na zakładzie pełny wymiar godzin. Szef podliczył godziny i wyszło że przez 6 miesięcy uzbierało się około 10dni. I teraz chce mi odebrać te dni z urlopu. Czy ma do tego prawo!?