Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Septuaginta

dopajanie - niby proste, ale jak?

Polecane posty

może ktoś pomoże, mam taki problem: mam córkę, 5-cio miesięczną, do tej pory karmiona piersią. Od urodzenia nie toleruje smoczka - ani uspokajacza, ani takiego z butelki, choć próbowałam wielokrotnie ją przekonać. Niestety nic z tego, więc była tylko na piersi. Zaczęłam rozszerzać dietę, bo mała potrzebuje coraz więcej i widać, że nie zawsze się najada. Je ładnie łyżeczką, na razie jabłuszka i kaszkę ryżową zrobioną na moim mleku lub mannę - wprowadzam gluten. Wiadomo, że przy pokarmach stałych powinna też pić, bo już się zaczęły zaparcia - ale pojawia się pytanie jak to zrobić? Z butelki się nie napije, a na niekapek to chyba za wcześnie? Próbuję łyżeczką, ale gdy leży to się krztusi, a w pozycji półleżącej wszystko z buzi wypluwa. Ma ktoś jakiś pomysł? Będę wdzięczna za rady :-)

Gość trybika
Przede wszystkim nie stresuj się dopajaniem, póki córa jest na piersi to będzie sobie pragnienie sama zaspokajać twoim mlekiem. Mój już je wszystko (10 miesięcy), ale z piciem różnie bywa - czasem wypije 50 ml, czasem 200. Miałam ten sam problem z odrzuceniem smoczka i kupiłam kubek tommee tipee od 4 miesiąca. Maluszek załapał od razu o co chodzi :) Miał wtedy niecałe 4,5 miesiąca. Stresowałam się, że jest bezsmoczkowy zupełnie niepotrzebnie - teraz pije bez problemu z różnych naczyń, nawet prosto z butelki. A jego rówieśnicy nadal piją z butelki :) Będzie dobrze, powodzenia!!

dzięki, pewnie spróbuję no bo co robić - pić przecież musi :-) a swoją drogą nie wiedziałam, że są niekapki już po 4 miesiącu

trybika - dzięki za pociechę, ale chyba jednak samo dopajanie moim mlekiem to za mało, bo do tej pory było ok.5-6 kup na dobę, teraz 1. Chociaż z drugiej strony - skoro jest choć jedna to może to jeszcze nie zaparcia?

Gość ketreleczka
tez polecam butle tomme tipie . moja córa tez ma 5 mies i butelki widziec na oczy nie chciala. Ta zalapala od razu. blam w szoku

Gość Mama Nasturcja
nie wazne czy jest jedna kupka czy sześć. Ważna jest konsystencja - jeśli są to tzw bobki, ejst zbita a dziecko się spina czerwieni i stęka to są to zaparcia mimo że kupka jest codziennie.

Gość strzykawką
to bardzo proste .

Gość musisz już przyzwyczajać
do picia bo jak od samej kaszki i pomimo jedzenia jabłka które rozluźnia zrobiła sie jedna kupka to co będzie jak wprowadzisz marchewkę...

no konsystencja też się zmieniła, dotąd były wodniste, a teraz że tak to określę gęsta musztarda :-) ale bobki to nie są i raczej bez wysiłku

Gość ale co to znaczy że córka
nie toleruje? o zdanie ją pytasz? ma wypić i bez dyskusji! jest dzieckiem i to dla jej dobra przecież. raz drugi będzie protestować i dobrze, olej wtedy jej ryki, na chama daj pić jak trzeba, szybko się nauczy że nie czas i miejsce na fochy. co za dzieciar :O

nie toleruje - tzn. jako noworodek wrzeszczała z głodu, ale z butelki pociągnąć nie potrafiła, więc nie mogłam "olać jej ryków" i jej głodzić, poza tym nie widziałam potrzeby, żeby dziecko męczyć "na chama daj pić jak trzeba" - ale jak to niby ma wyglądać? pisałam, że z butelki nie pociągnie, a łyżeczką się dławi

Gość trybika
hehe kulinarne określenia... ja na nie mówiłam "mus jabłkowy". Jak pisała Mama Nasturcja - póki to nie są twarde bobki to nie zatwardzenie, ale oznaka, że wprowadziłaś nowe pokarmy i układ pokarmowy jej dojrzewa... pora pożegnać wodniste kupki na zawsze :) a co do wypowiedzi pani, która każe dać "na chama"... normalnie szkoda gadać :o współczuję jej dzieciom :(