Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taxy

Wybór kremu

Polecane posty

Gość eeeeeeee????????
Żaden. Sama parafina.

Zależy jaką masz cerę, skórę. Kremy z parafiną dobre są dla osób które mają przesuszoną skórę ale jednocześnie nie mają cery skłonnej do rozszerzonych gruczołów łojowych (parafina je pozatyka) kremy z parafiną zazwyczaj zostawiają warstwę filmu na skórze. Natomiast kremy z gliceryną szybko nawilżają ale trzeba uważać, że stosowaniem bo gliceryna jest substancją hydrofilową i przyciąga wodę, więc skóra w pewnym momencie może ulec przesuszeniu, szczególnie jeśli dodano jej zbyt dużo do kosmetyku. Ciężko polecić nie wiedząc jaki jest stan Twojej skóry. Ogólnie do twarzy powinno stosować się krem gdyż skóra jest delikatna i dużo cieńsza niż na ciele, kosmetyki są więc delikatniejsze, więc nie polecam stosować na ciało. Szukasz chyba czegoś co dobrze nawilży i jednocześnie nie będzie agresywne i nie spowoduje podrażnień. Kosmetyki z mocznikiem bardzo dobrze nawilżają skórę, jeśli naskórek jest bardzo zrogowaciały dobrze sprawdza się kwas mlekowy/salicylowy dodatkowo w takim kosmetyku gdyż delikatnie rozpuści tą warstwę i pozostałe składniki lepiej się wchłoną. np. * balsam Oxedermil (m.in 10% mocznik, kwas mlekowy) przy bardzo suchej i spękanej skórze przy pierwszym użyciu może być nieprzyjemne uczucie pieczenia/swędzenia które minie po ok 15 minutach. * balsam HEMPZ (niestety dość drogi) * krem Oxedermil z 5 % mocznikiem * krem Oxedermil z 30% mocznikiem, kwasem mlekowym, gliceryną * krem Pilarix (mocznik 20%, kwas salicylowy, alantoina, panthenol) * krem Ziaja z kwasem hialuronowym 30+ (nie zapycha porów, dobrze się wchłania, nie ma spektakularnych efektów ale na pewno nie podrażnia skóry) * krem Clarena Hydro Oxy Cream * krem Clarena z witminą U * krem do rąk Garnier Hydra Lock * do rąk również polecam zwykły krem z witaminą A lub maść z witaminą A Na pewno nie polecam *balsamu ZIAJA MED nawilżający (składniki czynne prowitamina B5 i alantoina) balsam nie powinien zapychać porów ze względu iż nie ma parafiny, polecany jest do skóry atopowej,ale niestety po jego stosowaniu pory i tak się zapychają (sprawdzone u dwóch osób) * Kremu z Ziaji masło kakaowe lekka formuła - wywołuje silne uczucie pieczenia i swędzenia przy cerach przesuszonych, wrażliwych (w przeciwieństwie do zwykłego masła kakaowego z Ziaji) * kremów z Nivea Visage nawilżających - to samo co wyżej, pieczenie, swędzenie No i najważniejsze przy mrozach poniżej -5 stopni używamy specjalnych kosmetyków przeznaczonych na zimę lub po prostu kosmetyków natłuszczających kiedy wychodzimy, nawilżające jeśli siedzimy w domku :)

taxy - a ile masz lat? Bo stosowanie kremów dla dzieci :) dla kobiety po 20 roku życia niebałdzo cokolwiek daje, a w takim wieku to kobieta powinna już odpowiednio zadbać o swoją skórę na twarzy jak i ciało. Polecam kosmetyki dla kobiet o określonym wieku z firmy OLAY. Ja jestem bardzo zadowolona, mam lat 27.

Gość heeeehhhhe
Ta Dammm, widać, że nie masz pojęcia o składach. Olay ma byle co za grubą kasę, już dziecięcy Hipp lepszy

Gość heeeehhhhe
http://www.biochemiaurody.com/vademekum/wiek-kosmetyki.html Nie należy klasyfikować kosmetyków tylko pod względem wieku metrykalnego, powinno się je dobierać w zależności od potrzeb i stanu naszej skóry czyli inaczej mówiąc brać pod uwagę wiek biologiczny skóry, który uzależniony jest od wielu czynników jak np: - aktywności gruczołów łojowych, - stanu naskórka, - stopnia jego nawodnienia oraz stanu ochronnej bariery lipidowej skóry, - ilości i głebokości zmarszczek powierzchniowych i głebokich, - objawów fotostarzenia się skóry, - przebarwień, itp. Czasem silne kuracje regenerujące potrzebne są również trzydziestolatkom, nie tylko kobietom po pięćdziesiątce. I odwrotnie, zdarza się, że biologiczny wiek skóry kobiety powyżej 40 roku życia, która systematycznie chroniła skórę przez słońcem, nie paliła i prowadziła zdrowy tryb życia określa się na 30 lat, tak więc może ona do pielęgnacji skóry wybierać preparaty przeznaczone dla trzydziestolatek. Potrzeby naszej skóry zmieniają się nie tylko z wiekiem, ale zależą również od pory roku, gry hormonów, miejsca i warunków pracy, gdzie codziennie spędzamy wiele godzin. Przykładowo pracując w klimatyzowanych pomieszczeniach i spędzając wiele godzin przed komputerem, nawet młoda dziewczyna może mieć problemy z przesuszoną, pozbawioną jędrności skórą, zwłaszcza wokół oczu. Jeśli producent podaje, że kremy przeznaczone są przykładowo od 25 czy 35 roku życia to trzeba to traktować jako granicę umowną. To znaczy, że np. po krem od 25 roku życia mogą sięgać także osoby poniżej czy też powyżej tego wieku, a nie tylko te, które dokładnie ukończyły 25 lat. Wybierając kosmetyki, kierujmy się zawsze aktualnym stanem cery. Jeśli cera np. 23-24 latki wygląda „szaro także i jej przyda się dawka witaminy C czy też kuracja kremem z retinolem. Jeśli skóra młodej osoby jest silnie przesuszona, bądź zniszczona nadmierną, pozbawioną zabezpieczenia ekspozycją na słońce, może ona sięgnąć po silniejsze kuracje przeznaczone jakoby tylko dla starszych wiekowo kobiet. Nie należy także popadać w schematy i przyzwyczajenia. Rodzaj cery może ulegać zmianie pod wpływem czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Warto więc obserwować jej stan. Przykładowo jeśli ktoś ma cerę tłustą, może się zdarzyć, że okresowo będzie się ona mniej przetłuszczać i nie potrzebować wówczas kosmetyków matujących. Wybierając automatycznie zawsze linie przeznaczone tylko dla cery tłustej, a nie uwzględniając aktualnego stanu skóry i jej potrzeb, możemy jej bardziej zaszkodzić niż pomóc. Efektem może być odwodniona i przesuszona cera, która po czasie może zacząć przetłuszczać się jeszcze intensywniej. Analogicznie taka sytuacja jest możliwa w przypadku każdego innego typu cery. Dbając kompleksowo o skórę za pomocą odpowiednio dobranych kosmetyków, zapewnisz skórze jak najlepszą kondycję i wygląd przez długi okres czasu, a wiek w metryce pozostanie tylko Twoją tajemnicą. Autor: Barbara Kwiatkowska - mgr biotechnologii (na podstawie tekstu autorki publikowanego w 2003 r.) Opublikowano: 16 Marzec, 2009 Copyright Barbara Kwiatkowska, wszystkie prawa zastrzeżone

heeeehhhhe - tylko, że zwróć uwagę na to, że już po którymś wieku, kobieta powinna dodatkowo odpowiednio nawadniać swoją skórę i chronić przed jej zniszczeniem. Skóra piękna, młoda jeszcze sobie daje rade z tymi wszystkimi świństwami... starsza już niestety nie. Piszesz, że hipp lepszy... zwróć uwagę na to, że nie każdy ma skórę taką samą. Ja słyszałam, że hipp uczula i jest to w statystykach opisane, jak wiele kobiet się żali na tą firmę, a także na johnsona i nivea. Uważasz, że hipp lepszy? Ok, używaj. Ale co najważniejsze odpisuj na pytania autorki, a nie na moje, bo tu żadnych pytań nie ma, tylko napisałam, że doradzam. SKóre mam delikatną i olay jest jak najbardziej prawidłowym kremem. Różnica powalająca. Brak jakichkolwiek przebarwień, skóra naturalnie wyglądająca zdrowo, delikatnie nawodniona i jędrna. Ja jestem wybredna co do kosmetyków... szukałam, przebierałam. Wcześniej używałam kremu bambino, ale sama dermatolog mi powiedziałą, że jeśli chce zapobiec wszelakim zmarszczkom chocby mimicznym i tym wiekowym, to żebym zakończyła współpracę z kosmetykami dla niemowląt i dzieci, bo są za delikatne, a nasza skóra wymaga nieco więcej, niż skóra dziecka.

A nie wyobrażam sobie, jaki to krem by chronił skórę przed słońcem... żadny. Siedzieć w cieniu i to wszstko. Skora na twarzy jest nica inna, delikatniejsza niz na ciele. Jasne... jesc same jarzynki i owoce, unikać slonca, mrozów, kosmetyków, skora na 10 lat mniej. Ja Pale, na solarium wychodze, na jarzynkach i owocach także jadę ale nie cały czas. Mam lat 27 a jak kupuje papierosy w obcym miejscu, to o dowód osobisty się mnie pytają. Fajne to, miłe, ale co jeśli dowodu nie mam :) wqrwiona lece do innego sklepu :P a złość piękności szkodzi :P