Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karla85...

KTO SIE zna na KODEKSIE PRACY, przepisach i mi pomoże, doradzi?

Polecane posty

Gość karla85...

Przepraszam, że tu, n atym forum, ale może ktoś mi pomoże A więc moja historia wygląda tak: 2009 - 2010 staż płatny z UP (12 mies) 2010 - 2012 praca etat, umowa czas nieokreślony (18 mies do teraz - luty) I prawdopodobnie, albo firma zostanie rozwiazana - okolice kwietnia, maja lub czerwca), zlikwidowana (jest to mala prywatna firma) albo zostanę zwolniona ja z powodu braku mozliwosci utrzymania etatu (lub cos podobnego) I moje pytania do Was: - co w przypadku mojego zwolnienia / co w przyoadku likwidacji firmy, czy przysługuje mi bezrobocie z UP (jakiś zasiłek) gdybym nie znalazla pracy od razu? Jak to wygląda? - co powinnam w takiej sytuacji zrobić, żeby nie wyjsc jak Zabłocki na mydle?;) - co w przypadku gdybym np zaszła w ciążę (gdyby się jednak udało), co gdy zostanę zwolniona (chyba nie mogę?), a co ze mną gdybym była w ciąży a firma zostanie zlikwodowana? Pomóżcie, dotradźcie, co w mojej sytuacji najlepsze Oczywiscie odrazu podejme poszukiwania nowej pracy, gdyby nie udały nam się jednak te starania o dziecko, choc wiem, że to nie takie łatwe n amoim obecnym rynku pracy;/ Dzięki!

Gość a jak to sie ma do zycia
uczuciowego? :O

Gość karla85...
Napisalam, ze przepraszam, ze na tym forum;) ale wiem, że tu zagląda dużo osób i liczę , że ktoś albo się zna, albo mial podobna sytuację i pomoże:)

pyt1. bezrobotnym bedziesz jeżeli zarejestrujesz sie w UP, zasiłek przysługuje w terminie 7 dni od zarejestrowania się jako bezrobotny , po 18 miesiącach pracy pyt2.nie możesz zostac zwolniona z powodu ciązy, jeżeli firma zostanie zlikwidowana- cóz.. nie masz pracy

Gość *kosikosi
ale jeżeli zajdziesz w ciąze i pójdziesz na l 4 to do końca (do porodu) przysługuje Ci kasa czy firma istnieje czy nie. potem (chyba po 31 dniach l4) wydatki związane z wypłacaniem Ci wypłaty przejmuje zus wiec najlepiej jaknajszybciej zajść i zmykac na chorobowe:)

Gość masd.....
*kosikosi o kurwa jaka porada warta zrealizowania :D:o

Gość żę tak powiem
Chyba nie do konca tak jest jak pisze koleżanka wyżej, jeśli firma zostanie zlikwidowana to czy będziesz w ciąży czy nie to nie ma znaczenia, kasy nie dostaniesz

Gość żę tak powiem
a to potwierdzenie: Likwidacja firmy to jedna z nielicznych sytuacji, kiedy pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z ciężarną pracownicą, również przebywającą na zwolnieniu lekarskim (art. 177 4 Kodeksu pracy).

Gość żę tak powiem
i dalej : Ubezpieczonej będącej pracownicą, z którą rozwiązano stosunek pracy w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy i której nie zapewniono innego zatrudnienia, przysługuje do dnia porodu zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego.

Gość żę tak powiem
w razie zwolnienia, bądź likwidacji firmy możesz zarejestrować się w UP i dostaniesz na pewno zasiłek dla bezrobotnych, bo masz wystarczający staż pracy