Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Semolizolina

Powiekszenie krtani

Polecane posty

Gość Semolizolina

Hej! od jakiegoś czasu obserwuje u siebie powiekszenie tarczycy, tzn. wlaśnie i tarczycy, i jakby krtani (powiekszenie nad tarczyca, które jest w sumie z profilu większe, niż niżej- tam gdzie tarczyca). Czy u doroslej kobiety (mam 24 lata) może powiekszyć sie krtań? Czy to powiekszenie tarczycy (jest ewidentne, chociaz TSH, FT3 i FT4 rzekomo w normie) moglo jakby wypchnąć krtań? możektoś mial podobny problem i wie cos na ten temat. W siecie nie moglam znaleźć bardziej sensownych informacji jakos wiązacych krtan i tarczyce. prosze o pomoc.

Gość Semizolina
nikt nic nie wie?

ja miałam, poszlam z tym do lekarza 1go kontaktu, wysłano mnie na usg, stwierdzono guzki, dlatego wypchnelo mi tarczyce + do tego jakies zapalenie bylo pewnie, potem endokrynolog, tez miałam wyniki niby w normie ale guzy są, miałam nawet robiona biopsje, czasem wychodza czasem nie, idz do endokrynologa najlepiej od razu, wybada ci to, jesli bedzie trzeba zrob usg

Gość Semizolina
dzięki za odp.! wlaśnie też myśle, że jakieś guzki albo coś innego jest na rzeczy. A czy mialaś też sama krtan nieco powiekszona? Bo wlasnie nie wiem, czy jesli powiększa się tarczyca, to widoczne jest to tylko w tej 'dolnej' części szyi, tam gdzie rzekome wole, czy wyżej, tam gdzie krtań, też.. Bralaś jakieś leki, już wszystko okej?

miałam powiekszona własciwie cała szyje z przodu, bardziej na srodku niz na dole, ale ja mam dwa dośc spore guzki,proponowalabym ci isc po prostu do lekarza, to nie jest normalne jesli wychodza na szyi takie rzeczy, no chyba ze to efekt jakiegos zapalenia. brałam na to eltroxin, teraz nie biore, z zaniedbania w sumie;) a masz jakies objawy nadczynnosci albo niedoczynnosci?

Gość Semizolina
rozumiem; na pewno sie wybiorę. Jesli chodzi o objawy to w sumie takie ogólne zmęczenie, mniej energii, częste dołki, wypadające włosy, kłopoty z cera. Ale to własciwie wiąże z jajnikami (pcos :(), jednak ta tarczyca nie daje mi jednak spokoju. w sumie gdzieś od dwóch lat jest troche powiększona, ale własnie zawsze lekarze pierwszego kontaktu dawali ew. skierowanie na te standardowe TSH, sama sobie kiedyś zrobilam ft3 i ft4 i wszystko super w normie. Właściwie to wg lekarzy wychodzilo zawsze na to, że powiększenie tarczycy wlaściwie nie wiadomo skad sie bierze, trzeba tylko je kontrolować jeśli nie jest jakieś ogromne (cokolwiek to znaczy 'kontrolować'), jeśli hormony w normie są i tyle. Ale w sumie wolałabym mieć szyję taką jak kiedyś, normalną... Ale nic, na pewno odwiedze konkretnie do endokrynologa, bo już mam dość tej niewiedzy..