Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ironia losu25

obowiązek szkolny cd

Polecane posty

Gość ironia losu25

Szukam kogoś kto zna się na przepisach dotyczących obowiązku szkolnego dzieci niepełnosprawnych. Pytanie brzmi czy dziecko chore na zespół downa oraz choroby towarzyszące urodzone w 2006 r ma obowiązek realizować obowiązek szkolny. Szczególnie, jeśli nie mówi, nie sygnalizuje swoich potrzeb i jest całkowicie zdany na opiekę innej osoby. Jak to jest od strony praktycznej? Bardzo proszę o odpowiedź, bo sprawa jest bardzo pilna..

Gość ironia losu25
nikt nie wie? :(

Gość stylistka naczelna królowej
nie ma obowiazku, ale moze miec nauczanie indywidualne. pytanie tylko czy mialoby ono sens?

Nie miałoby, ponieważ mały jest nadpobudliwy. Niedawno zaproponowano rodzicom udział z dzieckiem w warsztatach terapeutycznych. Pani która to prowadziła przy mamie nie krępowała się uderzyć dziecka które zamiast jej słuchać zaczęło biegać i krzyczeć w swym niezrozumiałym języku

Gość rany gościa zacofańce
chore na zespół downa? od kiedy to jest jednostka chorobowa? :O

Gość stylistka naczelna królowej
to straszne, co za nieprofesjonalne podejscie! mozesz zadzwonic do kuratorium, maja obowiazek odpowiedziec na kazde pytanie.

Dziecko powinno uczęszczać na zajęcia. Od 97r. lub 98 istnieje obowiązek szkolny dla dzieci niepełnosprawnych intelektualnie, choć jego realizacja nie jest tak restrykcyjnie przestrzegana...

dziecko idące do szkoły musi osiągnąć tzw gotowość szkolną.Opinie wydaje nauczyciel lub psycholog jeśli dziecko wymaga kształcenia specjalnego musi mieć wydaną stosowną opinie od poradni psychologiczno-pedagogicznej dziecko może też mieć odroczony obowiązek przedszkolny

Dziecko ma orzeczony stopień niepełnosprawności umiarkowany, zastanawiamy się nad umieszczeniem go w ośrodku dla niepełnosprawnych dzieci. Tam przynajmniej ma szansę nauczyć się żyć ze swoja niepełnosprawnością..Nie wiem tylko czy najbliżsi potrafią żyć bez niego

To trudna decyzja, mam na myśli oddanie dziecka do adopcji. W ośrodkach jest różnie, chodzi mi tu o realizację obowiązku szkolnego: mam uczennicę, która wcześniej była w innym ośrodku, tam nie chodziła do szkoły. Kiedy znalazła się w "moim" ośrodku, od razu trafiła do szkoły (ale o to zadbali - zarówno dyrektor ośrodka, jak i dyrektorka szkoły przy tym ośrodku). http://poomoc.pl/ http://pustamiska.pl/ http://www.zmienmylos.pl/ All weve ever wanted is to look good naked Hope that someone can take it;)

Gość 34234234
Ja mam sama dziecko niepesłnosprawne stopniu znacznym, te dzieci maja tez obowiązek szkolny jak kazde inne dzieci, jednak w tym przypadku to zdecydowany plus dla rodzica, nie minus- w postaci wielu gdzin dziennie darmowej opieki i rehabilitacji

Gość 34234234
ironia losu - strasznie mnie dziwi co piszesz, tzn. twoja nieświadomosc... czy twoje dziecko dotychczas nigdzie nie chodziło? Moje chodziło do specjalnego przedszkola, jak skończyło 3 lata. Sa nawet w moim miescie przedszkola specjalistyczne tylko dla dzieci z zespołem Downa. Kiedy dziecko dorasta do wieku szkolnego -są szkoły dla takich dzieci, do tego- masz darmowe dowozy do nich- do mnie co dzien przyjezdza samochód i zabiera mi dziecko do domu bezpośrednio do szkoły..

Gość 34234234
to że twoje dziecko nie mówi czy nie sygnalizuje potrzeb nie ma znaczenia- sa także szkoły dostosowane do takich dzieci. niektóre dzieci nie chodza, maja pieluchy, nie mówią, w zasadzie maja głęboki stopień uposledzenia.