Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _Licealistkaa__

Tak dla reformy szkolnictwa !

Polecane posty

Gość _Licealistkaa__

Bo po co przyszłemu prawnikowi znajomość budowy pantofelka ? Lub humaniście znać całki ? Jestem w pierwszej lo i cholernie chciałabym aby ta zmiana jak najszybciej weszła w życie, bo na chooja mam męczyć tą yebaną matmę skoro i tak nie dość że nie będę miała z niej żadnego pożytku (nie zamierzam iść na kierunek ścisły i wiem to już od drugiej gim) to jeszcze mam dyskalkulię ? 🖐️

Gość haku
Naród, który nie zna swej historii skazany jest na jej powtórne przeżycie Ci, którzy nie nauczyli się z historii są skazani na jej powtórzenie Kto nie zna przeszłości, jest skazany na jej powtarzanie kto przystaje z głupcem staje sie głupcem

Gość tutaj muszę się zgodzić
leviatan - sam masz "dysfunkcję" umysłową :D 20- kilku letni facet a posty na poziomie gimgówna :O a z autorką się zgadzam, nie wiem czy wiecie ale w polsce jest najwyższy poziom nauczania w europie(!) np. w niemczech w 1 liceum mają nauczanie na poziomie 1/2 polskiego gimnazjum :O Po co młodym ludziom wbijać do łbów wiele kompletnie nieprzydatnych rzeczy? każdy powinien skupić się na tym co chce robić w życiu, a w wieku 16-17 lat większość to mniej więcej wie, a jak nawet nie wie dokładnie to przynajmniej tyle czy wybierze kierunek ścisły czy humanistyczny

Gość jeabejbeeeeeee
to po co w ogóle mamy się uczyć? po co to nam? skoro i tak będziemy zwykłymi robolami... Uczymy się po trochu wszystkiego, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie o otaczającym nas świecie.... Matma nawet na asp może się przydać... parszywe leniwce kombinują co robić żeby się nie narobić :/

a ja wam powiem ze nie wazne jaka szkola skonczona bo i tak wszyscy wyladujemy na plantacji u Palikota

Gość to po co wybrałaś
liceum OGÓLNOKSZTAŁCĄCE - bo rozumiem, że do takiego uczęszczasz autorko? A jak sama nazwa wskazuje - taki liceum kształci OGÓLNIE.

Gość Eowyn
"każdy powinien skupić się na tym co chce robić w życiu, a w wieku 16-17 lat większość to mniej więcej wie, " A to dobre :D pogadaj z ludźmi w wieku 40 lat, czy któryś z nich potwierdzi: robię to co chciałem mając 16 lat? :D A ukierunkowanie tylko i wyłącznie w jedną stronę to ograniczanie się.

Gość Eowyn
No właśnie, LO kształci ogólnie. Jak chcesz się przygotowywać tylko do zawodu, to idź do zawodówki, ew. technikum, bo zawodówek wszak już niemal nie ma :o

Gość jeabejbeeeeeee
dooookładnie ogólniak to taka forma przejściowa między gimnazjum a studiami. Uczysz się wszystkiego po troszku, by mieć potem wiedzę, pozwalającą na wybranie sobie odpowiedniego kierunku.

Gość mtjadmjme
Kończąc gimnazjum mamy wystarczającą "wiedzę o otaczającym świecie". Ktoś tu wspomniał o niemczech - dodam że tam nawet gimnazjum nie jest obowiązkowe i mając skończoną podstawówkę (tyle że ośmioklasową) odrazu idzie się do zawodówki... W większości krajów ue ma się więcej wariantów jeśli chodzi o wybór profilu/rodzaju liceum , a my jesteśmy pod tym względem zacofani... No i w liceum ogólnokształcącym uczą nas tego co w innych krajach mają dopiero na studiach - na co i po co się pytam?

Gość ja nie wiemmmm
A moim zdaniem, nauczycielki reforma jest beznadziejna i niestety cofa nasze dzieci i mlodziez..idziemy na wzor USA, a powiedzie mi dlaczego jeszcze niedanwo uczen, ktory w Polsce byl 2-3 w stanach byl niemal geniuszem...smieszne, niestety teraz bedzie sie robilo z Was takie roboty do systemowego myslenia...bez instrukcji ani rusz... Powiem o swoim przedmiocie-biologii. Do tej pory uczniowie na poziomie klas ogolnych mieli 120 godzin w cyklu 3letnim, a po reformie bada mieli 30... A Ty autorku nie licz na zmiany bo jestes ostatnim rocznikem ktorych ta reforma nie obejmie

Eowyn -> zgadzam się. poza tym mało kto w trzeciej gimnazjum wie na sto procent co chce robić w życiu. a autorce polecam pooglądać na YT kanał matura to bzdura

Gość ja nawet nie slyszalam nic o
jakiejs reformie. Co chca znowu reformowac? Uwazam, ze mlodziez coraz bardziej tepa sie robi, coraz mniej sie od niej wymaga i jak jeszcz beda chcieli mniej to na stowe wyrosnie nam spoleczenstwo tepych amerykanow:O

Gość _Licealistkaa__
A właśnie że nie ogólnie - bo są przecież profile! I niestety w gruncie rzeczy żadnej różnicy nie ma - przynajmniej u mnie w lo - jestem na prof. human. a mam tyle samo godzin matmy tygodniowo co profil mat-fiz (tyle że oni mają rozszerzoną + godz fizyki więcej) a oni z kolei mają tyle samo godzin polskiego co my i w sumie robią to samo... Na chooj w takim razie te profile ? :O skoro ktoś idzie na profil językowy to nie po to żeby mu matmy dopierdalali nie wiadomo ile, a jak na mat-fiz to też nie po to żeby jakieś rozprawki kilkustronicowe pisać co tydzień, czaicie? To właśnie powinno się zmienić bo niestety moje liceum nie jest wyjątkiem jeśli chodzi o te pseudo-profile :O Już nie mówiąc o tym że bylibyśmy lepiej przygotowani do upatrzonych studiów - i właśnie taka powinna być rola liceum

Gość złakobieta
Ja jestem staaaary rocznik.A patrząc na poziom nauczania moich dzieci płakać się chce.A ma być jeszcze gorzej.Sama skończylam zawodówkę poszlam do pracy,potem do liceum,potem do studium a dopiero na koniec na studia.Obecnie jestem księgową w sporej firmie.Można?Pewnie że tak.Ale nie zamykajmy dzieciom innych dróg bo na moim przykladzie widać że wszystko się może zdarzyć.

no właśnie jesteś w LO i z tymi profilami nie chodzi o to że ma się np. mniej matematyki niż inni tylko ma się dodatkowe lekcje/wyższy poziom z danego przedmiotu na który wskazuje profil LO

Gość Hahahhhaaaaa
O czym wy wogole piertolicie? Co ma pójście do zawodówki skoro komuś nie odpowiadają niektóre przedmioty w lo? Jeżeli ktoś chce być np. dziennikarzem to też ma iść do zawodówki? Co za tłuki tu siedzą :O🖐️

Gość mikikun
taki był plan Niemiec gdyby wygrali wojnę 3 klasy i do roboty po co ma nauczyć się myśleć robotnik nie ma myśleć on ma robić i wykonywać polecenia tak tusk robi ogłupia społeczeństwo trzeba myśleć do przodu też tak myślałem kiedyś jak miałem z 20 lat nie na darmo to się nazywa wiekiem baranim 16 -25 człowiek jest najgłupszy

Gość _Licealistkaa__
Piszecie że przez to młodzież będzie głupsza bo będzie mniej godzin z poszczególnych przedmiotów etc., ALE są dwie strony medalu - będzie za to mądrzejsza z tych przedmiotów które sobie wybierze ta reforma ma na celu właśnie lepsze dokształcenie z przedmiotów które są związane ze studiami (i jeszcze lepiej przygotować do matury z owych) na które zamierza się iść