Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciotuniamamunia

próżnociąg

Polecane posty

Gość ciotuniamamunia

dziewczyny czy dziecko wyciagane przy użyciu próżnociągu podczas porodu (zanik tętna) będzie miało szanse na normalny rozwój i życie? po porodzie było mało żywotne, wymiotowało i nie chciało jeść

Gość ciotuniamamunia
up up

to lekarz powinien Ci powiedziec czy dziecko podczas porodu zaniklo tetno. Taki porod byl dla malucha bardzo stresujacy pewnie stad jego zachowanie. Kolezanka tez urodzila przy pomocy proznociagu, dziecko ma skonczony rok i rozwija sie przepieknie :)

Gość ciotuniamamunia
ja jestem ciocią tego maluszka, ale bardzo się niepokoję o niego i dlatego pytam jego mama chodzi cały czas przygnębiona, w szpitalu sa jeszcze

dziecku zrobili usg glowki ?? bo po proznociagu powinni. wszystko bedzie dobrze, dziecko i tak przezywa porod, bo jest to dla niego stres. Wiem jak sie czuje mama, bo moja corka przy porodzie zarazila sie paciorkowcem i tez duzo przeszlysmy. najlepiej jakby porozmawiala zlekarzem zeby jej wszystko wyjasnil. Jesli po porodzie naonatolog ogladal dzidziusia i nic nie stwierdzil na pewno bedzie sie dobrze rozwijac :) mama musi w to wierzyc!!

Gość ciotuniamamunia
usg jeszcze nie było, ale dizdiuś jest w kiepskiej formie, dopiero zaczyna cos tam jeść, a to juz 3 doba, wcześniej zjadał za mało i wymiotował leży w inkubatorze i miał kroplówkę

dzieko kolezanki mialo jedynie krwiaka na glowce, nie bylo takich komplikacji... musicie przyciskac lekarzy, zeby zrobili wszystkei badania, usg glowki i moze jakies CRP skoro maluch wymiotuje i nie chce ejsc moze to jakas infekcja. No i byc dobrej wiary, bardzo pocieszac mame, bo ja zostaje sama w szpitalu to podwojnie jej ciezko... mam nadzieje, ze wszystko sie dobrze skonczy.

Gość ciotuniamamunia
wiem, ze dzieci wychodzą cało z różnych opresji, krew pobrali już, zobaczymy co dalej

Gość --------------------
nic mu nie bedzie mój tez miał , rodziłam 24 h , nie chcieli mi zrobic cesarki i gdy dziecko traciło puls wystraszyły sie konowały i szybciutko vacuum , mial duży krwiak,zostawili go tydzien na obserwacji pierwsze słysze zeby takie dziecko było opóznione w rozwoju itp. głupoty które napisałas czy to lekarz tak naopowiadał ? a czy dzieci z cc są opóznione bo urodziły sie troszke inaczej ? dziecko urodzone przy pomocy vacuum nie jest opóznionym psychicznie ani rozwojowo wczesniak moze byc opozniony w rozwoju ale nie dziecko urodzone przy pomocy prózni

Gość mysle, ze jedna
moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego w XXI wieku ciagle uzywa sie proznociagu i kleszczy? Czy naprawde w sytuacji ciezkiego porodu nie mozna zrobic cc? Czy narawde proznociag jest lepszy niz CC? dlaczego na porodowce kobieta i jej dziecko sa traktowane bez szacunku? Jak jakies zwierzeta?

Gość ciotuniamamunia
nie można było zrobić cc, bo dziecko utknęło gdzieś na smaym dole i spadło tętno, nie było chyba czasu na cc poza tym, ja tylk opytam i martwię sie o prawidłowy rozwój i wasze doświadczenia to jasne, że chcę, zeby był zdrowiutki

Dokładnie. Czasem dziecko utknie w kanale rodnym i wtedy CC się nie da zrobić. Wiadomo, ze poród tak ciężki to szok dla matki i dziecka.

Gość ciotuniamamunia
tak, mama nie miała już siły przeć, a mały krzywo wstawił główkę i wyszło jak wyszło

Ze mną leżała taka jedna dziewczyna, która rodziła SN, ale główka się nie wstawiła, tzn. tak jakby uszkiem dotykała ramienia - chcieli użyć próżnociągu, ale odmówiła ( gdyż ma takie prawo ), zrobili jej CC - główka lekko zgnieciona była na czółku, ale lekarze powiedzieli, że to się odbuduje i tak też się stalo - malutka jest zdrowa. Nie wiadomo jakby to było przy użyciu vacum.

Gość mlk
a ile ma dziecko? tzn. kiedy się urodziło?

Gość ciotuniamamunia
w sobotę

Gość mama sama w domu...
ja miałam podobna sytuację synek urodził się przy pomocy próżnociagu parłam godzinę i 40 min dziecko było już w kanale rodnym i za późno było na cc. Po porodzie był jakby bez życia, stresu i strachu było co nie miara. Wody mi odeszły a akcji porodowej nie było i za długo tez czekali aż mnie podłączyli do wywołania bóli synek urodził się po 49 godz od odejścia wód Obecnie ma 2 latka i 8 miesięcy rozwija się bardzo dobrze gada bardzo dużo zaczął raczkować jak miał 6,5 miesiąca a chodzić jak miał 10 miesięcy. Rozwija się bardzo dobrze.

Gość ciotuniamamunia
no to fajnie, bo martwimy się okropnie, ale jak widzę, to tylko kwestia czasu żeby do siebie doszedł

Gość mlk
moje dziecko po urodzeniu w ciągu pierwszej doby też zwracało/ulewało ale było to spowodowane faktem iż obecnie nie odsluzowują po porodzie i to co maleństwo połknie wcześniej (wody płodowe) musi zwrócić. U nas trwało to kilka dobrych godzin. Dziecko ssało ale potem zwracało. W końcu pielęgniarka z noworodków mu pomogła w pozbyciu się reszty śluzu. Potem już jadł elegancko. jeśli ma w żołądku wody to nic dziwnego że nie ma miejsca na jedzenie. to raz a dwa że taki maluch bardzo mało je na początku.

Gość ciotuniamamunia
aha, no to moze te wymioty to nic poważnego

Gość mlk
no moje dziecko to wyglądało jakby się śliniło ale śluzem. oprócz tego co jakiś czas ulewało właśnie śluzem. A co mówią lekarze? czy mama dziecka pytała o te wymioty i problem z jedzeniem?

Gość ciotuniamamunia
nie chę jej tak wypytywac, tylko udaję, ze jest dobrze i zachwycam sie małym, ale widzę, ze jest zmartwiona, wiec pytam Was

Gość mlk
no to od tego właśnie są lekarze i pielęgniarki żeby ich wypytać a nie chodzić i się zamartwiać czymś co może wcale nie jest niczym problematycznym. naprawdę od serca radzę aby zasięgnąć opinii u źródła czyli u lekarzy w szpitalu. skoro mamy nie chcesz martwić to może niech tata dziecka się dowie co i jak. :)

Gość ciotuniamamunia
ten tata to taki rozgarniętych ehh lekarze powiedzieli, ze powinno być dobrze, no i właśnie tym powinno sie martwimy, cokolwiek to znaczy

Gość mlk
sam próżnociąg nie ma złego wpływu na dziecko -owszem może przez jakiś czas mieć opuchniętą główkę ale to schodzi. co do wymiotów i jedzenia to warto zapytać pediatrę z oddziału noworodkowego. Jeśli tata to taka dupa to ty podejdź i zapytaj.

Gość ciotuniamamunia
jedzenie podobno się poprawiło i już coś tam zjada, ale martwię się ogólnie normalnie dzieci po urodzeniu kropłowek nie dostają, poaz tym nie płakał po wyjściu na swiat, tylko trzeba było go dobrze trącić, zeby zobaczyć, że oddycha - dziwne to wszystko, dlatego nie możemy się narazie cieszyć

Gość mlk
moje pierwsze dziecko po urodzeniu miało w 1min. 6pkt Apgar. tez nie płakało a podczas porodu było o włos od próżnociagu. a teraz ma 4 lata i roznosi dom swoja energia. rozwija sie od poczatku doskonale -górna część siatek centylowych stale.

Gość mlk
a kroplówka to z czym była?>

Gość ciotuniamamunia
nawadniająca jakaś

Gość ciotuniamamunia
ja myślę, ze bedzie dobrze, ale taki start to różnie można gdybać