Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama3latki

czy wasze 2 -3 latki tez maja wydete brzuszki?

Polecane posty

Gość mama3latki

i tak sie zastanawiam dlaczego moja coreczka tak ma .

Gość może to przepuklina?
mój 3,5-latek ma normalny, płaski brzuch

Gość Sylviee.D.
Moja 3,5 latka tez ma płaski ...

do 3 roku życia dziecko ma fizjologicznie "wydęty" brzuszek to samo jest z "krzywymi" nóżkami - do 2 roku życia powinny sie wyprostować

Gość mamama27
a mój synek ma 15 m-cy i własnie taki wydęty spory brzuszek - zwalam na to że jest ok a sporo je i gdzieś to musi sie mieścić to nietyje cały a ma spory brzuszek

Gość mała czarna czekoladka
Mój ma 20 miesięcy i ma normalny płaski brzuch,ale jak stoi to tak jakby plecy układał tak,że brzuch wygląda na lekko wypięty do przodu,ale jak leży na plecach,to ma płaski. Nie wiem co uważasz za wydęty brzuszek,ale jak Cię to niepokoi to idź do lekarza. a ile Twoje dziecko waży i ile ma wzrostu?

Gość triumphowa
łe zależy ile ma cm wysokości mój 3 latek ma 105 cm i nie ma wydętego brzuszka ...

Gość muszka_wydmuszka
asiamt ma racje:) nie ma się czym martwić wystarczy trochę poczytać o rozwoju dziecka, w tym okresie to normalne, niedługo to się zmieni:)

Gość o tu troche jest
cyt"Kręgosłup noworodka jest nieomal prosty. Około 3 4 miesiąca życia, leżące na brzuchu niemowlę podnosi głowę, co prowadzi do wytworzenia się wygięcia kręgosłupa do przodu w odcinku szyjnym jest to tak zwana lordoza szyjna. Gdy pod koniec pierwszego roku życia dziecko zaczyna chodzić, mięśnie brzucha są jeszcze bardzo słabe, dlatego dziecko ma duży brzuch, co powoduje z czasem wygięcie kręgosłupa do przodu w odcinku lędźwiowym - jest to lordoza lędźwiowa. Aby wyrównać wychylenie się kręgosłupa do przodu w odcinku szyjnym i lędźwiowym powstaje wygięcie kręgosłupa do tyłu w odcinku piersiowym jest to kifoza piersiowa. Przeciętną postawę dziecka w okresie przedszkolnym charakteryzuje zmniejszanie się wypukłości brzucha, (charakterystycznej dla młodszych dzieci), zwiększanie się lordozy lędźwiowej oraz zwiększenie przodopochylenia miednicy, a także zaczyna się silniej zaznaczać kifoza piersiowa. Pod koniec tego okresu, około szóstego roku życia, stopa dziecka powinna już posiadać charakterystyczne wydrążenia.