Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a to ci gapowicz

Wezwanie do zaplaty po 3 latach za jazde bez biletu

Polecane posty

Gość a to ci gapowicz

Po jakim czasie mandat przedawnia sie? Slyszalam ze po roku - art. 778 Kodeksu cywilnego. Wiec jak to jest?

Przedawnienie roszczeń z tytułu zapłaty należności przewozowych, zgodnie z treścią art. 77 ust. 1 i 3 pkt 4 Prawa przewozowego, następuje z upływem roku od dnia, w którym zapłata powinna była nastąpić. Bieg przedawnienia zawiesza się na okres od dnia wniesienia reklamacji lub wezwania do zapłaty, do dnia udzielenia odpowiedzi na reklamację lub wezwania do zapłaty, nie dłużej jednak niż na okres 3 miesięcy (art. 77 ust. 4 w zwizku z art. 75 ust. 1 i 2 Prawa przewozowego). Przedawnione odpisz im i zacytowac trzeba prawo przewozowe

Gość a to ci gapowicz
Dzieki za odpowiedz. Czyli nie maja prawa sciagac ode mnie naleznosci jesli wykroczenie bylo w 2009 roku? Co jest jeszcze smieszne ze dzis dostalam wezwanie, a do jutra mam im zaplacic - smieszni sa.

Gość hjkjkolpp..
ja tez mam ten problem a mianowicie mineło 3 lata i teraz chca za jazde bez waznego biletu 870 zł doliczyli koszty komornicze ludzie ,nic do mnie nie wysyłali a teraz wysłali 870.