Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adalis86

Potrzebuję rady w sprawie pracy - pomożecie?

Polecane posty

Bo mąż dobrze zarabia:) Tyle,że wzięliśmy kredyt i aby żyć na średnim poziomie muszę iść do pracy>poza tym chce pracowac co w tym dziwnego????Nie jest moim marzeniem dożywotnie zajmowanie się domem i dzieckiem:P

Gość adalis 2 tyg temu jeszcze
twoja spiewka byla calkiem inna........... wkoncu schowalas ''ambicje'' do kieszeni i juz inna gadka.

Ja mam cytobiochemię:P Ale to się raczej nie liczy - lepiej mówić biologia - szerzej. Ja mam mały wybór słuchajcie.Bo musze znalezc pracę do 30km od miejsca zamieszkania - tu budujemy dom, tu mam męża i dziecko i nie mogę się przenieść do większego miasta gdzie szkół i uczelni jest dużo.Musze coś znalezc tutaj.

A myśl sobie co chcesz - jak zwykle każdy interpretuje na swój spsób. mam swoje marzenia iambicje i chcę pracować - niezaleznie od tego ile mąż zarabia.Chcę by to co mamy to była też moja zasługa i tyle.Dlatego chce zarabiać tyle by wystarczyło na ratę kredytu.

Gość mireczkaa
to mogę dać Ci radę- z tego, co patrzę jak u nas zatrudniają :) Przede wszystkim dzwoń jak złożysz CV, dopytuj, niech Ci się nie wydaje, ze jesteś natarczywa. Nawet jak na aplikowane stanowisko Cie nie wezmą to pytaj, czy mają coś innego. U nas z całego stosu CV przeważnie wybierają właśnie tych "natarczywych"- uważają, ze takim na pracy bardzo zależy więc będą chcieli się wykazać.

mireczka Większość CV nosiłam osobiście i słyszałam - sami się odezwiemy. A tam gdzie wysyłałam nie było ani telefonu ani czasem nawet adresu i nazwy - tylko mail do kadr lub biura rekrutacji. Czekam na odpowiedzi. Licze na pracę ale co będzie zobaczymy.

Ja nawet kilka razy w to samo miejsce wysyłałam:PRaz sie ogłosili, za miesiac znowu to ja drugi raz - moze i upierdziuch ale co tam:P

albo załóż swoją firmę, bo chyba to się opłaca w tym kraju przynajmniej nie jesteś takja jak wiele bezrobotnych, którzy szukają pracy po studiach (po chuj je robili) z pensją 2500

A ile się tak mniej więcej czeka na odpowiedz?Kiedy mam uznać że nic z tego?

Gość mireczkaa
najlepiej zapytaj ile jest chętnych na dane stanowisko, kiedy zamierzają zdecydować się na kogoś. My, jak mamy dużo podobnych CV robimy rozmowy jednego dnia i do tygodnia decydujemy sie na kogoś. A czasem nie obsadzamy stanowiska bo nikt się nie nadaje. Generalnie jak szukamy "na już" to jest kwestia tygodnia, dwóch.

nakpredzej to znajdziesz prace w sklepie, w markecie na kasie albo w usługach, tam zawsze potrzebują a na odpowiedz czeka sie róznie, to chyba zalezy od tego jak szybko potrzebuja pracownika. moze to trwac kilka dnia a nawet miesiac. To ze ktos nie umie obsługiwac kasy to nie problem, od tego sa szkolenia, nawet w sklepach odzieżowych sa rozne systemy kasowe i przewaznie trzeba sie uczyc wszedzie czegos nowego

świnkaPIGGY Myślałam o tym ale nie mam pomysłu co może robić biolog?Jaką firmę?U nas w mieście jest chyba wszystko...

Czyli mogę założyć że jeśli w tydzień od złożenia nikt się nie odezwał to nie zostanę już zatrudniona....To fajnie - muszę dalej szukać:P

dzisiaj był taki artykuł w gazecie, że w Polsce jest brak kultury jeśli chodzi o odpowiadanie na CV, w innych krajach chociaż maile wysyłają o treści : neistety, dziękujęmy za zgłoszenie, nie zatrudnimy pana/pani, ale prosimy pytać za jakiś czas.

ech....Cięzka sytuacja....najgorsze jest to że się ze mnie śmieją - studia skończyłam z wyróżnieniem a pracy nie mam....Bedzie jeszcze gorzej jak się zatrudnię w biedronce:D

Gość mireczkaa
a może korepetycje??? Nie zakładaj, ze po tygodniu już Cie nie zatrudnią tylko dzwoń i pytaj, czy kogoś wybrali.

świnkaPIGGY No miło by było gdyby chociaż na tyle się wysilili - wiadomo by było na czym się stoi.Ty składając podanie masz być kulturalny,oczytany ale już pracodawca nie musi....

Gość mireczkaa
my nie odpowiadamy osobom, których nie zatrudniliśmy. CZasu na to brakuje:) Poza tym większość i tak dzwoni to przez telefon się dowiadują, ze zatrudniliśmy kogoś innego.

Korepetycje to ciekawy pomysłale mieszkam na wsi i nikt do mnie jechać nie będzie.Podobnie ja - mam do miasta 25km - dojazd wyniesie mnie więcej niż kasa z korków:D Ech.Właśnie potrzeba mi stałej pracy ze ściśle określoną pensją.Nawet najniższa krajowa.chce zarabiac tylko tyle by na kredyt starczyło.taki ma być mój wkład.A o resztę zadba mąż.

Gość kasienkaabc...
http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,11144276,Kandydat_do_pracy_ma_sie_czolgac__bo_to_jemu_zalezy.html masz poczytaj sobie co możemy :o

Szkoda,że nie wypowiedział się nikt kto pracuje w biedronce,lidlu jakimś sklepie rtv/agd.Zależało mi na poznaniu opinii - jak praca, jak współpracownicy ile sie zarabia - takie małe rozeznanie.bo w swojej branzy jestem obcykana:P To są nowe dla mnie rejony - nie sądziłam że po studiach wyższych będę dzielić pracę z koleżankami po zawodówce (bez urazy).

Gość do adalis
ja nie pracuje w biedronce ani w lidlu, ale moje dwie dobre kolezanki tak i ta: w biedronce-Gdansk- dostala prace na 3/4etatu 1300zl netto, umowa o prace, nie ma okresu probnego, dostala umowe od razu na 7miesiecy, praca?hmm da sie przyzwyczaic, czasami ciezko, ale kierownictwo super;) ta co w lidlu-tez Gdansk, na poczatku dostala na okres probny na 3miesiace, umowa o prace, 1600zl netto, po okresie probnym 100zl podwyzki i umowa na rok, a praca? kierownictwo ma do bani...musza pracowac normalnie jak maszyny, kazdy na kazdego tam gada, a nowych pracownikow tak sprawdzaja, ze szok...co chwile tam zwalniaja.. codziennie zawsze jest dluzej niz ma byc, dawno juz by zrezygnowala, ale tylko zarobki ja tam trzymaja i to, ze nie moze znalezc nowej pracy...

Gość 43423423423
jak piszesz tam gdzie nie wymagane jest wyższe, to nie pisz tego w cv Możecie mi powiedziec, jak nie pisac w cv o wykształceniu? Czyli miec lukę 5 lat?

Gość 43423423423
A co do tego preferowania w Biedronce wykształcenia zawodowego to jest z ich strony bład. ZAuwazayłam, że osoby co tam pracuja na kasach bywaja naprawdę na nizkim poziomie kultury , i to tak delikatnie mówiąc... :(

Posiedziałam wczoraj trochę na różnych forach i oto moje wnioski: -trzeba pisać o wykształceniu niezależnie od pracy do jakiej się składa - to i tak wyjdzie a po co ukrywać?Przecież to nie wsyd. - wychodzi na to,że nawet jeśli będę pracowac w biedronce to jako doświadczenia w zawodzie nie powinnam tego wpisywać bo to nie ma związku z wyuczonym przeze mnie zawodem.Wbrew pozorom pracodawcę nie interesuje gdzie pracowałam jesli nie była to praca zgodna z wykształceniem i stanowiskiem na które aplikuję.jedna Pani pisała (siedzi w rekrutacji),że pracodawca wcale nie uważa że jakiekolwiek doświadczenie ma znaczenie - wcale nie pomyśli,ze zaradna jestem - bo co po pracy w biedronce na stanowisku laboranta przykładowo?To tylko sugeruje,że z jakiś pwodów nie znalazłam odpowiedniej pracy i brałam co leci a to też nie świadczy dobrze o kandydacie.I najzwyczajniej nie powinno się o tym pisać w CV składanym np. do biura czy laboratorium. - dowiedziałam się też,że mam marne szanse na pracę na kasie bo tam wolą ludzi po zawodówkach - jak się ta pani wyraziła - takimi łatwiej kierować bo ambicji za dużych nie mają poza tym wiadomo,że do takiej pracy zostali przyuczeni i zaraz nie będą szukać lepszej - osoba po studiach wyższych - wiadomo,że to praca jest na przeczekanie póki lepsza się nie znajdzie. I teraz jestem w kropce.Bo po dyskusji doszłam do wniosku że to święta racja jest.Wychodzi na to,że będe pracować gdziekolwiek ale i tak takie doświadczenie pasuje mi do zawodu jak dziura w moście.

Aha i jeszcze ktoś dodał,że nie zatrudnią osoby w biurze,sekretariacie o wysokim poziomie w waznej placówce osoby po pracy w biedronce bo to "sztucznie obniża standard".Osoba z kasy w biedronce raptem na takim stanowisku. Ech.... W zasadzie nikt nie poparł mojego pomysłu bym z takim wykształceniem szła na kasę. Mam szukać czegokolwiek związanego z wyuczonym zawodem. Tyle,że ja sprawdziłam już wszelakie możliwosci i nic....

JEstem zdołowana - moi rodzice wstydzą się tego,że ja po studiach szukam pracy w sklepach:/ Mi też się robi wstyd z tego powodu - zle się czuję.....