Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaliope39

jak robicie bigos ? jakie przyprawy ?

Polecane posty

Gość kaliope39

jak robicie bigos ? jakie przyprawy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pseudonim każdy zajety na kafe
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Oraz grzyby suszone,suszone śliwki, cebulka podsmażona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do no bigos...........
Ty absolutnie nie robisz bigosu ,tylko gotujesz kapuste z kielbasa.Raczej o bigosie nie masz pojecia . Autorce polecam zajrzenie w "wielkie zarcie" jest mase przepisow na prawdziwy bigos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karoo84
ja robię bez majeranku i śliwek, ale z resztą się zgadzam. Można dodać kiełbasę i jakieś mięso

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aieliccca
Mozna dodac kielbase i mieso? Nie mozna tylko trzeba! Bez miesa nie ma bigosu. Denerwuje mnie jak ktos pisze, ze robi bigos wegetarianski :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z przypraw - cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. A przypomnę, że śliwki i grzybki suszone to są dodatki smakowe, a nie przyprawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość enncea
u mnie w domu nigdy nie dodawalo sie kielbasy. tylko i wylacznie mieso wolowe. bigos z kielbasa mi nie smakuje a co do przypraw i dodatkow to: sol, pieprz, liscie laurowe, przyprawa do bigosu Kamis, koncentrat pomidorowy, podduszone pieczarki, rodzinki, sliwki (opcjonalnie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pseudonim każdy zajety na kafe
Dlatego jolu napisałam "oraz" .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Oczywiście że
powinno być mięsko.Kiełbasy nie lubię.Najlepszy jest wrzucony do kapuchy gulasz z wołowinki,pasuje też duszona golonka.Zawsze grzyby suszone.Reszta przypraw w/g indywidualnych gustów.Ja np. nie lubię liści laurowych.Najlepiej smakuje kiedy na koniec przemrozi się przez kilka dni na świeżym powietrzu.Generalnie,im starszy tym lepszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale gapa
Jak sliwki to nie grzyby-oczywiscie to tylko moje zdanie. Ja do bigosu nie daję przecieru pomidorowego bo psuje smak za to duzo słodkiej papryki ale takiej prawdziwej najlepiej Kotanyi. Z przypraw to takie tradycyjne typu majeranek, s ól, pieprz, wspomniana papryka, liśc laurowy, ziele angielskie, czasem troche nasion kolendry, no i troche sie wspomagam taka gotowa mieszanka do dań z kapustuy ale składu nie pamietam. Gotuję go tak ze dwa-trzy dni, potem naddatek zamrażam. To do konca nieprawda, ze czym starszy tym lepszy. No i jak dla mnie do bigosu najbardziej pasuje "chuda wieprzowina" np. chuda karkówka. A jeszcze robie taki patent, że karkówke pieke oddzielnie , potem pokrojoną układam w naczyniu do zapiekania przykrywam taka wegetariańska kapusta i wkładam do piekarnika na takie solidne zagrzanie-pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pseudonim każdy zajety na kafe
Oj, sie nie udało, przepraszam za śmiecenie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość betttty
Dla mnie grzyby i sliwki to dwie ruzne rzeczy, wiec nie rozumiem dlaczego jedne wyklucza drugie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość betttty
różne - blad :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale gapa
Masz rację grzyby i sliwki to zupelnie inne smaki i jak dla mnie niezbyt do siebie pasuja choc wiem, ze sa tacy co lubia takie połączenie. Ja ostatnio robiłam vitello tonnato i powiem Wam,ze niebo w gebie a nigdy bym nie powiedziała, ze cielecina z sosem tunczykowym moze tak dobrze smakowac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beata111x
Ostatnio regularnie kupujemy zioła i przyprawy na stronie http://nmr.com.pl. Super sklep, z dużym wyborem. Czy potrzebujemy lubczyku, czy anyżu to mają od ręki takie rzeczy i są one świeże, naturalne, idealne w smaku. Ostatnio też zdarzyło nam się tutaj kupować kardamon i jałowiec – też mogę polecić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość damianerro
Przypraw to ja używam wyłącznie z Knorr, a do bigosu dodaję między innymi liście laurowe z Turcji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość henretka
Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, też lubię te z knorra z krajami pochodzenia na opakowaniu, są bardzo aromatyczne. Do smaku dodaję też grzyby, no i koniecznie dobre mieso i kiełbasa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
henretka dziś Ten spamerski szajs się nie nadaje nawet na kompost, a co mówić do jedzenia. Ile dostajesz za jeden taki żałosny reklamowy wpis? :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćlaura
Gotuje na golonce,zeberkach,wolowinie,jako,ze kazde z mięs,w innym czasie sie dogotowuje,to pierw wyjmuje z gara zeberka,potem pozostale miesa,wg uznania ilosc miesa,ja daje po ok kilo,pamietaj o szumowaniu,zdejmuj lyzka sedzakowa taka piane pojawiajaca sie na wierzchu gara,bo gar ma byc duzy z8litry,jak ugotujesz miesa wyjm je z gara,a dla pewnosci w razie by jakas kosc sie znalazla przelaj wywar z miesa przez sito,wlej znowu wywar do gara wloz tam2kg kiszonej kapusty,ma byc kiszona,nie kwaszona,lisc laurowy4szt,ziele angielskie kilka ziaren,kapuste uprzednio wyplukaj,ale polowe,czyli kilo,druga polowe nie,zatem wloz kapuche do gara,gotuj.W drugim garze mniejszym od tamtego wlejtroche wody i wloz pokrojona biala z glowki kapuste,tak,aby ja woda zakryla,zagotuj do wrzenia,poprostu bedzie sparzona tak zeby z8min sie zagotowala,odcedź te slodka kapuste,potem wloz ja do gara z kiszona kapusta,wymieszaj obie niech na srednim ogniu sie gotuja z1godz,potem sprawdź,jesli mieknie,dodaj cala przyprawe z prymatu do bigosu,potem mieso ugotowane pokroj w kostke gruba,takie kawalki,a skorke z golonki drobno w kostke,wrzuc mięso do gara,potem dodaj passate pomidorowa,cala na taki gar700ml,potrm gotuj na srednim ogniu,dodaj suszone grzyby,uwaga wczesniej namocz je w ciepłej wodzie w miseczce,kilkakrotnie i przemuj je,dopiero grzybki wrzuc ze dwie spore garscie,wciaz gotuj na srednim ogniu,potem dodaj sliwki,tylko przekroj je na pol,uwazaj narazie gotuj je w bigosie prawie na wierzchu,lubia przypalac bigos,sliwki suszone,ok140g,jeszcze pieprz do smaku,sprawdzaj smak,zeby niepotrzebnie nie sypac soli,gotuj,potem na mniejszym ogniu,bigos wymaga kilku godzin,nawet po kilka dni,ja gotuje caly dzień,bedzie miekka kapusta to starczy,ale nie rozlazla jak maslo,taka akurat,smacznego,madrale ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćlaura
Ja tak gotuje i jest smaczny,mozecie zmniejszyc proporcje ugotowac mniej,mozna zawekowac na goraco,lub zamrozic porcjami,moja i meza cala rodzina chetnie jedza i chwala,powodzonka,odwagi!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×