Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

antyfanatyk

Copywriter - ktoś pracuje/pracował w tym zawodzie?

Polecane posty

Gość reszta to motłocchh
konkretnie jako kto? przepsywacz? :D bo w Polsce polaczki durne nie wiedzą co to copywriter

Gość jennifer8787....///
a co to kórwa jest ?

Gość pobieram pliki.
a co to jest kopirajter ?

Chodzi mi o to, czy copywriter pisze wyłącznie teksty reklamowe, czy może jakieś artykuły np do internetu? poza tym, jak to jest płatne, jakie obciązenie czasowe. Po prostu jestem ciekaw faktów i opinii na ten temat.

Gość zanzibbara
boże... no po prostu ręce opadają... skryba, czy copywriter to zawód rodem z osiemnastego / dziewiętnastego wieku wtedy trzeba było kopiować różne dokumenty ktoś, kto tworzy coś własnego skrybą na pewno nie jest w dzisiejszych czasach mamy drukarki, fotokopiarki i inne cuda techniki... za to ludzie z każdym pokoleniem karłowacieją intelektualnie takoż ty...

Odezwała się ta co zna się na żartach :classic_cool: Lepiej powiedzieć pracownik agencji reklamowej, a nie copywriter i może jeszcze z tytułem senior manager :D

ok ,rozumiem, to widzę,że się tu nic nie dowiem :D Ale dziękuję, za szczere niechęci :D

Gość kisrup
o ! tak się sklada, że mnie to też interesuje. Mam bardzo małe doświadczenie. Czasami się napalam na tą pracę, ogłoszenia w necie marzę, ale potem schodzę na ziemię...:(. Copywriter zajmuje się wymyślaniem, pisaniem tekstów reklamowych, haseł, scenariuszy np reklam itd. W necie są ogłoszenia o "pracę" przy portalach internetowych. Praca polega na pisaniu tekstów synonimicznych, precelków. Nie jest to zbyt dochodowe... Copywriter z wyższej półki może całkiem fajnie zarabić, lecz najpierw musi zdobyć doświadczenie np w agencjach reklamowych. Plusem zawodu jest to, że najbardziej liczy się wyobraźnia, kreatywność, luźne skojarzenia, więc jest to profesja idealna dla humanistów czyli nas absolwentów filologii polskiej, socjologii, politologii i nie tylko :))))

ja w duszy jestem humanistą, a wykształcenie mam marketingowe, to może bym się nadawał. Pojaiwają sie oferty i tak nad tym myśle.

Gość kisrup
Przyznam, że jest to ciekawa praca w 100%. Przez pewien czas pisalam teksty synonimiczne, artykuły, "romanse niezmyślone" dla portalu randkowego (praktyki), Świetnie się przy tym bawiłam. Bywało, że zamiast słuchać wykładu bazgrałam tanią historyjkę o miłości dla głupich bab. Faktem jest, że trzeba posiąść różną wiedzę; specjalistyczne programy komputerowe, marketing internetowy, ważna jest także znajomość języków obcych, nawiązywanie kontaktów. Twoja wiedza z marketingu się przyda na pewno, podobnie jak mnie moja politologia. A jeśli mogę zapytać to chodzi Ci może o ogloszenie pewnej firmy na S, która szuka "copywriterów" do pozycjonowania stron?

Gość aakeland
Pracuje jako copy ale dorywczo, bo poza tym jestem marketingowcem. Czasem trafi sie wieksze zlecenie, na przyklad teraz za 2 tys. to fajny sposob na dorobienie do etatu. pisze glownie artykuly o inwestycjach, uslugach finansowych,kredytach. to bardzo pracochlonne ale daje satysfakcje. sorry za brak pl znakow. popisalabym ale ide spac :)

Gość kisrup
Myślę, że zawsze można spróbować swoich sił, a jeśli okaże się, że to "to" należy podjąć kolejne kroki:) Zarobki od jednego tekstu - 1200 słów może jakiś "piątak". W każdym razie niewiele. Trzeba się zorientować.:)

Ok, dzięki Ci wielkie za wszelkie info, bardzo mi to pomogło. Nie chodzi mi o tę firmę, nie ta literka, heh. Dziś widziałem ogłoszenie jednej z Podkarpacia i mnie to zaintrygowało :) Pozdrawiam, hej!