Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zamkniete oczy

3 tanie dania na przyjecie gosci

Polecane posty

Gość zamkniete oczy

ma ktos moze jakies propozyje? chciałabym podac jakies pysznosci, aczkolwiek mamy z mezem ograniczony budżet i nic wykwintnego nie wchodzi w rachube.

Gość yhtrsy
a ilu tych gosci?

Gość zamkniete oczy
hehe i zielona herbata :P 5 doroslych nas bedzie

Gość yhtrsy
takie roladki z twarogiem na cieplo, rozwalkowujesz ciasto, smarujesz masa z twarogu, zwijasz jak rolade i kroisz w plastry, pieczesz,tanie, chcesz przepis?

Gość zamkniete oczy
pewnie, ze tak ;) brzmi swietnie. Poprosze o instruktaż ;-)

Gość ło bozede
skrzydełka w miodzie 20 skrzydelek (ok 1,5kg) poł glowki czosnku albo jedna mala koncentrat 4 lyzki majeranku 3 lyzki miodu pieprz sol ok 2 plaskie lyzki olej-0,5 szklanki teraz robisz taką bejce z tych wszystkich skaldnikow, czosnek ma byc przecisniety, jak cos to zmieniasz proporcje, ja wszystko robie na oko wkladasz to na noc do lodowki, a nastepnego dnia sru... do piekarnika i pieczesz az sie przyrumienia

Gość ło bozede
zapomnialam dodac no jak zrobisz tę bejce (powinna miec gestosc smietany) to ladnie obsmarowujesz tym skrzydelka i marynujesz przez noc

Gość zamkniete oczy
bejca to ta zalewa tak ?

Gość zamkniete oczy
a wiesz, ze to super pomysł z tymi skrzydełkami ;) zrobię kilka sztuk więcej to niedzielny obiad bd miec z głowy ;) dziękuje!!

Gość yhtrsy
2 szkl. maki, 2 zoltka, pol margaryny, 3 lyzki smietany, 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia, sol - z tego zagniatasz ciasto i wkladasz na pol godz do lodowki 30 dag twarogu, cebula, bazylia suszona, zabek czosnku, sol pieprz - farsz twarog zmielic, dodac reszte, wymieszac ciasto rozwalkowac na prostokat, posmarowac farszem, zwinac jak rolade. pokroic w plastry, na blache, posmarowac jajkiem i upiec :) pychota! a jaki zapach :)

Gość ło bozede
no tak to nazwałam, mozna tez powiedziec marynata ja to czesto robie i goscie sa zachwyceni :) oczywiscie pozniej kazdy prosi o przepis ;/

Gulaszowa węgierska: moja popisowa:) Do bulionu wrzucasz podsmażone: pokrojony w paski boczek wędzony i wołowinę (lub tańsze mięsko), cebulę, paprykę- najlepiej kolorową, pomidory z puszki, doprawiasz ostrą papryką. Na końcu dolewasz szklankę wytrawnego czerwonego wina (które potem przyda się do obiadu...) Można podać z bagietką. Składniki może nie są najtańsze ale nie kupujesz ich dużo, całość- koło 30- 40 zł, a pyszne jedzonko gwarantowane:)

Gość ło bozede
zanim dodasz majeranek rozetrzyj go w dloniach bedzie mial intensywniejszy aromat

Gość zamkniete oczy
yhtrsy, jakiego uzywasz twarogu do tej roladki ? Bo na pewno nie każdy sie nadaje, prawda? I powiedz, czy moge wierzch ciasta, przed nałozeniem twarogu wysmarować szpinakiem, lub masa z brokuły ??

Gość nmkjnkmlke3mvev
moze piersi kurczaka w platkach kukurydzianych, proste a ladnie wyglada na talerzu? do tego ciasto jakies i na przystawke cos?

Gość zamkniete oczy
moja Ś.P mamusia była wspaniala kucharką i jak goście prosili o przepis to zawsze mowila, ze jak smakuje, to zeby czesciej przyjezdzali, a przepisy są jej tajemnica ;) i w ten sposob nie zdradzała nigdy swoich sztuczek

Gość zamkniete oczy
ciasta raczej odpada, bo jutro bede pączki robic.

Gość yhtrsy
uzywam tlustego albo poltlustego :) pewnie, ze mozesz posmarowac :) kurcze az mi ochoty narobilas :P

Gość zamkniete oczy
pomysły na salatki wyczerpałam juz wszystkie :( a propo produktow.. mam pieczarki, moze cos z nimi wykombinowac?

Gość tak znammmm
placki ziemniaczane z bekonem i twarożkiem:) Rewelacja

Gość malq
Roladki z szynką i z serem 4 plastry szynki 5 dag ementalera 1/2 kwaskowateog jabłka 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka soku z cytryny sól i cukier Kroimy w drobną kostkę ser i jabłko. Mieszamy z sokiem pomaranczowym i śmietańa. Doprawiamy. Nakładamy na szynkę i zwijamy w roladki. Roladki II 4 plasterki szynki 1 łyżka chrzanu 1 jajko na twardo 1 łyżka śmietany Obrane jajka drobno siekamy. Mieszamy z chrzanem i śmietana. Plasterki szynki smarujemy masa i zwijamy w roladki. Potrawka z kurczaka (sałatka) sałata lodowa pieczarki - (moze byc tez razem: papryka, pomidor, ananas, kukurydza i inne warzywka) pierś kurczaka - pokrojona w kosteczke lub paseczki obsmazona w panierce lub ugotowana sos: jogurt naturalny, majonez, przyprawa do sałatki czosnek Pieczarki i cebulę w kostkę i usmażyć, wyłożyć do miseczki. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić - usmażyć Jogurt wlać do miski i dodać wyciśnięty czosnek i sól, majonez, przyprawe do salatek. Sałatę porwac, ułożyć pieczarki z cebulką i pierś polać jogurtem lub wymieszac salate z warzywami, piersia z kurczaka, polac sosem

Gość gość
Gdy mieli wpaść do nas znajomi (zaraz po moim powrocie z pracy), to wymyśliłam wszystko tak: dzień wcześniej ugotowałam leczo. Tuż przed ich przyjściem wstawiłam na ogień rondel obranymi ziemniakami do ugotowania i leczo do podgrzania. Wszystko się udało;) Tu podrzucam przepis na leczo: http://kulinarnesos.pl/leczo-78/ Pozdrawiam;)