Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość n9202

Hormony. Dobry wynik?

Polecane posty

Gość n9202

Staramy się o dziecko ale nie wiem czy wszystko jest wporządku. Oto wynik.: Progesteron 1.24 ng/m l Prolaktyna (Surowica) 23.80 ng/m l Testosteron 0.41 ng / m l

Gość a jakie
normy?

Gość n9202
piszte tak: progesteron 1.24 ng/m l Faza folikularna 0.27-2.61 Faza lutealna 3.28-38,63 po menopauzie

Gość n9202
piszte tak: progesteron 1.24 ng/m l Faza folikularna 0.27-2.61 Faza lutealna 3.28-38,63 po menopauzie

Gość n9202
po menopauzie 0.2-0.82

Gość n9202
prolaktyna 23.80ng/m l 5.18-25.53

Gość dziewczyna z zzzzzzzz
Generalnie jak sie mieścisz w normach to wszystko jest w porządku. Jesli sie staracie o dziecko to bardziej pomocne by było badanie progesteronu w fazie lutealnej. W fazie folikularnej to trochę bezsensowne jest jego badanie bo on wtedy nic nie robi. Prolaktynę masz tak w górnej granicy ona czasami blokuje wytwarzanie lutropiny (hormon odpowiedzialny za pekanie pęcherzyka Graffa). Jak nie masz problemów z nieregularnymi miesiączkami to jest ok, ale jeśli zamierzasz używać testów owulacyjnych to mogą mieć problem z wykryciem owulacji, jeszcze zalezy jakiej czułości.

Gość n9202
ja już nic nie rozumiem. czyli mogę mieć dziecko ?

Gość dziewczyna z zzzzzzzz
po hormonach sie tego nie dowiesz, zwłaszcza jeśli chodzi o jednorazowe badanie i to na początku cyklu. Najlepiej jest próbować żeby sie przekonać, bo możesz zrobić milion badań i wszystko może byc w porządku a okaże sie że jest problem z nasieniem, albo ze śluzem albo po prostu blokada. Po tym co podałaś można stwierdzić tylko że w pierwszej fazie cyklu jest wszystko ok a badanie powinno być 2dc, w dzień owulacji i 7 dni po owulacji. I to też w każdym z tych dni dominują poszczególne hormony i je się powinno badać. Reszta jest trochę zbędna. 2 dc jest ważna prolaktyna, testosteron, estradiol w dniu owulacji - FSH i LH i estradiol 7 dni po owulacji - progesteron Cos mogłam pokręcić. Z progesteronem jest też ważne żeby się odpowiednio długo wydzielał w cyklu (dłużej niż 10 dni). Żeby sprawdzić to to najlepsza jest metoda termiczna.