Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coo myśliciee naa..temat

chorych na hiv?

Polecane posty

mój klega jest nosicielem od 5 lat czy masz szansę na udany związek?czemu tacy ludzie jak ja są postrzegani jak trędowaci?

Gość napisz po polsku
to w końcu kto jest nosicielem ? ty czy kolega ? owszem ma szanse na związek z kimś kto też jest nosicielem, tyle w temacie

Gość napisz po polsku
"czemu tacy ludzie jak ja są postrzegani jak trędowaci?" tak długo jak AODS jest nieuleczalną chorobą, ba śmiertelną, nic się nie zmieni jak ty wyobrażasz sobie związek z kimś zarażonym ? seks zawsze w zabezpieczeniu, zero spontaniczności i strach że zabezpieczenie zawiedzie ? która ZDROWA kobieta chciałaby być z kimś takim ? nie móc zajść w ciążę, nie ryzykując zarażenia i urodzenia zarażonego dziecka ..... Twoje pytanie jest zupełnie retoryczne

Gość Byłam z nosicielem
Gdy sie nie ma odpowiedniego wykształcenia i wiedzy to pewnie budzi to lęk, i u takich osób szans on raczej nie ma.

Gość myślę że bedzie ci trudno
Bo przyznać sie musisz - inaczej grozi Ci odpowiedzialność karna za zarażenie kogoś i niepoinformowanie o tym, że jesteś nosicielem. I ogólnie... roznoszenie syfa po świecie to ku.restwo:O A sam wiesz, ze nie kazdy to zaakceptuje. Ba! Zaakceptuje zdecydowana mniejszość. Pamiętaj też, że u kobiet ryzyko zakażenia jest większe niż u facetów. Więc kobieta wiążąc się lub po prostu sypiając z mężczyzną, który jest nosicielem, sporo ryzykuje. A jak to sie mawia - tego kwiatu pół światu, jeśli mamy wybór, wolimy nie ryzykować zdrowia i zycia. A jak się zakaziłeś?

Gość Byłam z nosicielem
Dodam, że ja jestem zdrowa. Ludzi będących świadomymi nosicielami nie musimy się obawiać, a raczej tych nieświadomych ludzi, i każdego partnera który nie ma aktualnech wyników traktować jak os która jest zakażona, dlatego ze tych osób z roku na rok jest więcej, a szczególnie młodych, spójrzcie jak zwiększa sie liczba urodzień chorych dzieci, gdzie zakażenie następuje podczas porodu. Świadomego nosiciela nie trzeba się bać, a seks bez gumki- czy to aż tak wielka strata?? Chyba nie.

Ja i tak uprawiam seks z gumką. Ale one czasami zawodzą. Rzadko bo rzadko, ale jednak się zdarza. Autorze, to nie jest tak, że nie masz szans. Ale zrozum, że ludzi po prostu mają wybór i większość na pewno będzie wolała związać się z ładną, mądrą, zdrową osoba - tak juz mamy, to uwarunkowane biologicznie;)

Gość Byłam z nosicielem
Podczas stosunków z nosicielem kobieta powinna uzywać równiez damskiej prezerwatywy ( wklada się ją do pochwy ) To nieco obniża nastrój miłosnych uniesień, jednak jest wykonalne, ale zgadzam sie we wczesnym etapie znajomości duże grono pewnie woli sie wycofać.

został zarażony celowo jego kobieta była nosicielką i nie przyznała się do tego dopiero po roku znajomości oznajmiła.

Damskie prezerwatywy hałasują;) No i seks oralny odpada.

Gość napisz po polsku
"spójrzcie jak zwiększa sie liczba urodzień chorych dzieci, gdzie zakażenie następuje podczas porodu" że co ? z tego co wiem ciężarnym przeprowadza sie test na nosicelstwo

związek tylko z osobą zarażoną ? przecież nie można krzyżować wirusów

No to sam wiesz, co ludzie o tym myślą... A używałeś prezerwatyw sypiając z nią? Pytam, bo znam przypadki, kiedy normalni, zdrowi psychicznie i wykształceni mężczyźni mówią np. że ich laska złapała na dziecko i zaplanowała wpadkę, ale wiedzieli o tym, że ona nie używa antykoncepcji hormonalnej, a sami nie stosowali gumek:O Także takie opowieści zawszę dzielę przez 10. Gumki były?

z tego co wiem na 100 urodzonych dzieci jedno się zaraża oczywiście matka nosicielka musi brać odpowiednie leki

Gość napisz po polsku
"Świadomego nosiciela nie trzeba się bać, a seks bez gumki- czy to aż tak wielka strata?? Chyba nie." każda kobieta chce mieć kiedyś dziecko, zdrowe dziecko podaj mi chociaż jeden powód dla którego miałaby wybierać na partera nosiciela ? by być z nim jakiś czas poseksić się w gumce a potem planować dalsze życie i dzieci z innym ?!

Gość Byłam z nosicielem
13:45 [zgłoś do usunięcia] napisz po polsku "spójrzcie jak zwiększa sie liczba urodzień chorych dzieci, gdzie zakażenie następuje podczas porodu" że co ? z tego co wiem ciężarnym przeprowadza sie test na nosicelstwo Nie ma obowiążkowego testu na nosicielstwo. Wykonują te kobiety ktore chcą lub na wniosek np lekarza gdy jest podejrzenie że kobieta jest chora. Podobno miało być wprowadzone, ale pewnie utknęło gdzie w papierach..

Gość napisz po polsku
akurat tego pewna nie jestem, ale standardowo wykonuje się testy na choroby przenoszone drogą płciową

Nie można krzyżować wirusów?:D A możesz krzyżować swojego wirusa z kimś, kto go nie ma?:O Chodzi chyba właśnie o to, żeby swojego wirusa zachować dla siebie. Wybacz, ale nie wyglądasz na zbyt rozgarnieta osobę. Żeby nie trafić na kogoś takiego : 1. nie ufam mężczyznom, 2. wolę nie uprawiać seksu, 3. nowym znajomościom mówię stanowcze NIE, 4. nie ma mowy o żadnym seksie bez gumy, o oralnym tez nie. Dopóki nie zobaczę czyichś badań i go nie poznam, każdego traktuje jako wylęgarnie chorób. Jak sobie pomyślę, że facet może mieć HIV, żółtaczkę, HPV, HSV, grzybicę, rzeżączkę itp. Przykre, ale prawdziwe.

no tak ale co to za związk bez zaufania?

Gość Byłam z nosicielem
Nie prawda nie kazda kobieta chce mieć dziecko. Istnieje metoda oczyszczania plemników (oddzielania wirusa) a następnie wprowadzania ich do macicy kobiety, pewnie tanie to nie jest, ale nie każda kobieta marzy o dziecku.

Gość napisz po polsku
no tak ale co to za związk bez zaufania? przyznaj po prostu że temat jest zwykłą denną prowokacją

a ty za t jesteś rozgarnieta nie można krzyżować wiusów bo leki przestają działać gówno wiesz a się wypowiadasz

Gość Byłam z nosicielem
No właśnie tak sie obawiamy HIV ale jest wiele innych chórób, dla kobiety HPV również może być przyczyną nowotworu i smierci. Teraz są ludzie którzy uprawiają sex oralny i nawet im do głowy zakazenie nie przyjdzie, mają po kilkunast partnerów rocznie.

Gość napisz po polsku
Twoje argumenty są równie racjonalne jak przekonywanie że związek z alkoholikiem czy narkomanem może przynosić kobiecie wymierne korzyści.....jeśli świadomie się na taki związek decyduje

Niekoniecznie, przecież dużo osób jest nosicielami. Ja się naprawde tym nieco martwię. Mam już pod 30-tkę i w tym wieku trudno znaleźć faceta bez jakiejś bujnej przeszłości seksualnej. Nie mam nikogo i nawet nie mam specjalnego doświadczenia, ale trudno tak po prostu kogoś poznać i się poddać atmosferze wiedząc, jak to się może skończyć. No niestety:)

a jeśli ktoś jest narkomanem ale trzeźwym to też nie ma szans na związek z osobą spoza środowiska?

Gość napisz po polsku
Jak ktoś jest głupi i lubi podejmować ryzyko to niech to robi, ale nie usprawiedliwiaj i nie gloryfikuj takiej decyzji... Podam Ci przykład, znajomy niedawno ukończył medycynę, rozmawialiśmy kiedyś i spytałabym czy udzieliłby pomocy ofiarze wypadku, ot tak z marszu, nieprzygotowany.... powiedział że absolutnie nie, nie zrobiłby tego gdyby nie miał rękawic i maseczki, nie ryzykowałby zakażenia żółtaczką czy czymś innym byłam zszokowana jego odpowiedzią bo zawsze sądziłam że misją lekarza jest ratowanie ludzkiego życia za wszelką cenę w jego odczuciu zakażenie żółtaczką uniemożliwiłoby mu dalszą pracę

Gość Byłam z nosicielem
Ponieważ nosiciel to w dalszym ciągu czlowiek :) I nie utożsamiaj ich z brudnym narkomanem, bo są naprawde różne historie zakażeń, a ludzie ci nie są przygłupami, i potrafią dać wiele szczęścia, co do zaufania- gdy czlowiek jest odpowiedzialny i informuje o tym fakcie, dlaczego mu nie ufać?

Nie denerwuj się, chodzi mi o to, że ZAKŁADASZ przekazywanie tego wirusa, rozumiesz?:O Dla Ciebie nie powinno miec znaczenia czy ta osoba jest zdrowa czy ma wirusa bo seks jeśli jesteś zakażony, możliwy jest tylko pod JEDNYM WARUNKIEM: że zrobisz wszystko, żeby wirusa zachować dla siebie. Zero seksu oralnego, brak kontaktu partnerki z Twoja spermą, musisz zawsze używać prezerwatyw, zrezygnować z seksu analnego, a nawet jak pisała koleżanka - kobieta także powinna stosować damską prezerwatywę, tak dla dodatkowego zabezpieczenia. Nieważne, czy Twoja partnerka będzie miała HIV czy nie. Zdrowej osobie nie możesz przekazać wirusa, z chorą go nie skrzyżujesz.

Gość Byłam z nosicielem
napisz po polsku Jak ktoś jest głupi i lubi podejmować ryzyko to niech to robi, ale nie usprawiedliwiaj i nie gloryfikuj takiej decyzji... Podam Ci przykład, znajomy niedawno ukończył medycynę, rozmawialiśmy kiedyś i spytałabym czy udzieliłby pomocy ofiarze wypadku, ot tak z marszu, nieprzygotowany.... powiedział że absolutnie nie, nie zrobiłby tego gdyby nie miał rękawic i maseczki, nie ryzykowałby zakażenia żółtaczką czy czymś innym byłam zszokowana jego odpowiedzią bo zawsze sądziłam że misją lekarza jest ratowanie ludzkiego życia za wszelką cenę w jego odczuciu zakażenie żółtaczką uniemożliwiłoby mu dalszą pracę Ja też mam wykształcenie medyczne i nas wręcz uczono by bez maseczki z zaworkiem nie udzielać pomocy przez wdech, a jedynie wykonać uciski. Ale to ma sie nijak do sytuacji gdy jesteś swiadoma zagrozenia.