Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jhajdh

Koniec z pieluchami!

Polecane posty

Gość jhajdh

Moja córka ma prawie 20 miesięcy. Dziś jest pierwszy dzień bez pieluch. Dwa razy posikała spodnie. Raz dała znać, że chce sikać i rzeczywiście nasiusiała do nocnika.Teraz śpi no ale w pieluszce. Jak to dalej prowadzić? Nie dostanie pomieszania zmysłów, że na spacerze w pieluszce, spać w pieluszce a poza tym bez? Doradźcie coś DOŚWIADCZONE mamy.

Gość fghhjuytg
A może zakup majtek treningowych coś daje? ja bym poczekała, aż całkiem zacznie sama mówić/pokazywać, że chce na nocnik. A w majtkach treningowych będzie czuła "siku". Ja mam taki plan ;)

Gość jablo
No ale ona sama mówi. Kupę robi na nocnik od 10 miesiąca życia (odkąd nauczyła się mówić eee) więc z komunikacją nie ma problemu. I jak się posika też czuje bo przecież w majtkach zwykłych i deresie biega po domu więc czuje, że ma mokro.

Gość No własnie, jak nauczyc?
moja córka zaraz kończy 21 miesiecy i jak zrobi w pieluche to pokazuje palcem na pupe i mówi : sz sz sz (jak parowóz) ;) Czyli wie ze zrobiła cape ale jak ja anuczyc ze ma wołac przed capą a nie PO! Kupilsmy nakładke na deske, zeby wołała do ubikacji - ale zaszyje sie w kocie jak zwierze i juz...

Gość mamaOlusi:*
hej moja corka tez ma 20 miesiecy i tez z niecierpliwosciom czekam konca pieluch :) Co prawda mowi siku i kupa ale jak ja sadzam na nocnik to nie robi nic tylko sie cieszy ze se moze posiedziec.. Ja mam plan taki, ze jak tylko zrobi sie cieplo to pieluchy definitywnie odstawiam i musi sie nauczyc, nie ma wyjscia :) Co prawde wiem, ze juz bym mogla zaczac ta nauke na serio, ale jest zimno, chodzi grubo ubrana i nie chce mi sie co chwile jej przebierac, poza tym moze sie przeziebic..

Moje nie miały problemu, że w nocy pielucha a w dzień już bez. Trzeba wytłumaczyć, że jeszcze jest małe i jak urośnie, i pielucha po nocy będzie sucha, to wtedy będzie spać bez. Wyjścia na spacer też można wytłumaczyć, że jak się zsiusia to zmarznie bo nie będzie gdzie przebrać a na zewnątrz bardzo zimno. Przestaniemy zakładać jak będzie pewne, że wytrzyma cały spacer. 20 mieś dziecko jest już w miarę duże i rozumne.

Gość jablo
"Ja mam plan taki, ze jak tylko zrobi sie cieplo to pieluchy definitywnie odstawiam i musi sie nauczyc, nie ma wyjscia " Ja mam właśnie teraz taki plan i wcielam w życie od dziś:) A co masz na myśli mówiąc za zimno? Ja mam w domu 20 stopni i dziecko chodzi w koszulce na długi rękaw i dresie. Po prostu pd to nie zakładam pieluchy. Jak się zsika to przebieram i już. Nie chcę czekać na ciepło bo jak będzie ciepło to będziemy całe dnie poza domem.

Gość jablo
fuxja dzięki właśnie takiej odpowiedzi mi było trzeba:)

Gość u mnie jest inaczej
pracuje i nie ma mnie w domu od 7 do 17. Niania mowiła ze postara sie córe uczyc ze ma wolac na nocnik - ale Ona ma jeszcze drugie dziecko wiec nie moze jej tyle uwagi poswiecic. Ja zaczne uczyc po 17tej te 3 h i na drugi dzien wszystko w łeb.

Gość 87545213
za kazdym razem gdy zmoczyla majtki, to pokazywalam jej mokre majtusie i spodenki, mowilam ze tak brzydko, jest juz duza dziewczynka, a nie mala dzidzi i tylko malutkie dzieci nosza pieluszke bo siiiusiają pod siebie a ona juz jest duuuzia dziewczynka ,i dlatego nie nosi pampka.Wiadomo, przez jakis okres zcasu zdarzao jej sie popuscic, nawet kilka razy dziennie, ale z tyg na tdzien coraz mniej, za o czesciej zdążala na nocnik i wolala z radoscią "ja nie mala dzidzi, ja duziaa dziewcynka " :D

Gość mamaOlusi:*
Chodzilo mi ze na dworze jest zimno. W domu tez mamy okolo 20oC i mala chodzi w pieluszce i spodenkach. Ja sie tak nie spiesze znowu z tym sikaniem do nocnika, oczywiscie bardzo bym chciala zeby to bylo jaknajwczesniej, ale postanowilam ze to bedzie maj i sie tego trzymam. Na razie ja ucze, ale na luzie.. poza tym moglabym nie wyrobic z praniem spodenkow i majteczek :) Dziewczyny mam pytanie do Was, takie z innej beczki troche. Bo widze, ze mamy dzieci w podobnym wieku wszystkie.. macie moze jakies pomysly na co i gdzie mozna chodzic z takim maluchem? Ja bardzo chcialam chodzic z nia na basen, ale niestety mamy przewskazania do tego i klapa.. Zastanawiam sie czy jest cos dla takich maluchow? Jesli ktos cos wie, niech podrzuci jakis pomysl :)

mamaOlusi podpowiem Ci z doświadczenia (już 2 panienki oduczyłam pieluch), że właśnie w maju nie wyrobisz się z praniem, a właściwie z suszeniem spodni, bo grzejniki będą już zimne. W mieszkaniu będzie też zimniej, bo to już nie sezon grzewczy a noce jeszcze chłodne. Wbrew wszystkim poradnikom, które twierdzą, że najlepszy czas na naukę nocnikowania jest lato, ja twierdzę przeciwnie, że zimą lepiej. Poza tym latem więcej chodzi się na spacerach i trzeba taszczyć tobół z ubraniami. Zimą więcej jest się w domu i mniej stresowo przechodzi się naukę.

Gość jablo
fuksja wyszlam z podobnego zalozenia:)

Gość jablo
fuksja wyszlam z podobnego zalozenia:)

a ja mialam tak- mały zrozumial, że siku trzeba wołac i ładnie wołał przed 2 urodzinkami. Gorzej było z "tym drugim" bo po domu chodzil juz w majtkach, i tam też robił kupę:-( ale krótko to trwało. I jakoś nie bylo z tym problemu, jak na dworze ma pieluchę, i wola, że siku, to ja mu pokazuje na pieluszkę i mówię, że teraz ma zrobić do "małego" nocniczka w pieluszce.