Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nierozciągnięta przyszła mama

Przeciąganie się w ciaży... Niebezpieczne ???

Polecane posty

Dziewczyny jak to jest z przeciąganiem się w ciąży, chodzi mi o przeciąganie się np. w łóżku po przebudzeniu się. Ja zawsze się musiałam porządnie przeciągnąć, wyprostować ręce i nogi, dopiero potem wstawałam. Będąc w ciąży pierwszy raz słyszałam, że nie powinno się tego robić, nigdy w zasadzie nie dochodziłam do tego dlaczego, no ale tak na chłopski rozum to myślałam o tym w ten sposób, żeby poprostu się nie "porozrywać" w środku. Jak to jest faktycznie. Teraz znów jestem w ciąży, ale nieraz mi się o tym zapomniało :P i się poprostu przeciągnęłam. Wy się przeciągacie ?? Słyszałyście wogóle o czymś takim ?

Gość lopae
tak nie wolno, bo dziecko może wypaść i uderzyć główką w wysoki próg. będzie taka sama tragedia, jak z małą Madzią 🖐️

Up ! Słyszał ktoś o tym ?

Up ! Słyszał ktoś o tym ?

Nie słyszałam o tym :D Słyszałam jedynie o tym, żeby długo rąk nie podnosić.

Gość no to faktstycznie
Tak słyszałam - jest to jeden z mitów. Lekarza zapytaj, to Ci dokładnie wytłumaczy jaka jest różnica między podnoszeniem rąk w momencie kiedy stoisz na drabinie lub stołku i zmieniasz firanki, a jak jest z przeciąganiem się... Nie ma żadnych przeciw wskazań do przeciągania się rano w łóżku. To tak jak z zawiązywaniem czegoś na sobie - że wtedy dziecko urodzi się owinięte pępowiną lub jak obetniesz włosy to dziecko będzie głupie. Takie stare durne zabobony.

Gość cghdh
a dlaczego nie można trzymać długo rak w górze?

Gość no to faktstycznie
Bo może Ci się zrobić słabo i upadniesz, a jak na dodatek będziesz stała na stołku lub drabinie to nieszczęście gotowe... Kwestia krążeniowa...

Gość mou
"Myślę, że to trochę mit. Owszem, nie zaleca się w ciąży podnosić rąk do góry - ale to w takim sensie np. myć wszystkie okna w domu w ciągu jednego dnia, wieszać firanki, zasłony, myć lampy itd., a nie, że nie można podnieść sobie rąk do góry i np. z radości i klasnąć w dłonie. Podobnie z tym przeciąganiem się - przecież nie robi pani tego 10 razy w ciągu dnia. Poza tym nie pisze pani nic, żeby ciąża była zagrożona - plamienie, rozwarcie itd., więc wszystko jest ok. Bardziej należy unikać tych rzeczy, które wcześniej wyliczyłam, ponieważ w pozycji stojącej siła ciążenia (która działa w dół) działa na płód i napiera on na kanał szyjki macicy (jeśli tak długo i często by się wieszało np. firanki - ewentualnie może to powodować rozwarcie). Dlatego też mówi się, że łatwiej rodzić w pozycji stojącej lub kucznej bo na płód działa siła ciążenia i łatwiej go wypchnąć. Także myślę, że rano spokojnie można się przeciągnąć. Pozdrawiam serdecznie Celina Fręczko, położna"

Jak ciąża przebiega prawidłowo i zrobisz to raz na jakis czas to ok, U mojej koleżanki były problemy-krwawiła i lekarz kategorycznie zabronił jej tego. Także coś w tym jest

Gość no wezcie dajcie spokoj
Boze dziewczyny, sorki, ale co temat o ciazy to glupszy :D:D:D:D I jak na takie pytania odpowiadac wam powaznie? Wezcie najlepiej polozcie sie nieruchomo w lozku na 9 miesiecy, podlaczcie sie pod kroplowke, coby nie jesc nic szkodliwego, bo przeciez kobiecie w ciazy wszystko szkodzi i czekajcie az pojawi wam sie dziecko.

Gość nie mam slow
Jestem zalamana twoja wypowiedzia. Dlaczego zawsze pojawi sie jakis glupek z idiotycznymi wypowiedziami. Jezeli nie masz zamiaru udzielac rad bo masz pusto w mozgu to nie wchodz na takiego typu fora. Bo widocznie skoro tu weszlas to sama mialas obawy.

na poczatku ciazy mozna, pozniej jak brzuszek jest duzy to tylko delikatnie, bo moze sie nawet lozysko odkleic jak bedziesz mostek robic, ale delikatnie czemu nie:)

Gość jncowcn
nie slyszalam o tym ale ja jak kicham lub sie przeciagam (jestem w 4 miesiacu) to jakby mi sie cos urywalo w srodku, do kichania sie kurcze, jak sie kiedys przez sen przeciagnelam to mnie ostry bol w nocy obudzikl, czytalam ze to normalne bo sie wiazadla macicy i sama macica dopiero rozciaga.

Gość 😇😇😇

Ja zaczelam robic joge dla ciezarnych :). Tam jest sporo rozciagania, przeciahania, añe to jest akurat uwazam calkiem przyjemne. Czuje jak mi to pomaga w rozluznieniu miesni. Narazie to robie .. a potem ide do ginekologa sprawdzic czy wszystko okej. Jesli bedzie okej to bede kontynuowac. Przed ciaza bylam aktywna fizycznie i bardzo mi tego brakuje

- 4ty miesiac ❤️