Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lomu

0.5 gr

Polecane posty

Odkryłem dziś ciekawostkę i postanowiłem się nią podzielić :P Kupiłem coś do żarcia. Producent zorganizował konkurs - w opakowaniu był kupon i trzeba kod z tego kuponu zarejestrować na stronie internetowej, albo wysłać smsem pod podany numer. I teraz: Sms kosztuje 50 gr + Vat. Vat, to 23 %, a 23% z 50 gr, to 11.5 gr. Czyli Sms powinien kosztować 61.5 gr, ale kosztuje 62 gr :P Gdzie jest 0.5 gr? Idzie do kieszeni operatora, jako nieopodatkowany dochód, czy idzie w poczet podatku, jako nielegalny dochód państwa? Sms kosztuje 50 gr+ Vat, więc operator zapewne dostaje 50 gr, a pozostałe 12 idzie jako podatek. I w ten prosty sposób państwo kradnie 0.5 gr z każdego smsa :D Taką ciekawostkę dziś zauważyłem :P

Przeliczmy na 1000 SMSów. To 500 zł + 115 zł VAT. Te 115 zł operator musi wpłacić na konto Urzędu Skarbowego (zakładając, że nie ma odliczeń). Pobrał 120 zł. więc 5 zł. jest jego dodatkowym przychodem. Od tych 5 zł. płaci 19% podatku dochodowego od osób prawnych (0,95 zł.) 4,05 jest jego dochodem.