Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość balladaodobrymczlowieku11

Sto lat samotności -pytanie o Jose Arcadio Buendia

Polecane posty

Jak wiemy, te imionka powtarzaly sie w powiesci. Chodzi mi o to, czy ten który naklejał na rzeczach ich nazwy (walcząc z "plagą zapomnienia/ utraty pamięci") to był: ten pierwszy Jose Arcadio = założyciel rodu czy jego najstarszy syn, mąż Pilar Ternery? Dzięki :)

nikt nie czytał ?

Gość jakie rzeczy przywozili cygani
Dzięki! Mi się wydawało, że on już wtedy nie żył, ale ok . :) Proszę jeszcze napiszcie mi jakieś przykłady tego JAKIE PRODUKTY Cyganie przywozili do Macondo? -lupa -dywany latające ??? Nie wiem czy to prawda i czy coś jeszcze? To były mało realne przedmioty, nie?

Gość jakie rzeczy przywozili cygani
2. Analogicznie do pierwszej biblijnej pary (motyw biblijny, grzechu pierworodnego) Jose Arcadio Buendia i Ursula Iguaran opuścili swój locus amaenus czyli Macondo czy: opućili jakieś tam miejsce i znaleźli Macondo jako efekt 2letnich poszukiwań? Czyli Macondo jest miejscem z którego zostali "wygnani" za kazirodztwo i następnie powrócili (bo "macondo jest wszędzie, zgodnie ze snem JArcadia) czy też wyruszyli skądśtam i dotarli do Macondo? 3. Kto w tej powieści jest: -dzieckiem w koszyku (motyw bibl.) -został wniebowzięty?