Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jo------anna

Usg genetyczne, test Pappa, proszę o radę.

Polecane posty

Gość Jo------anna
No on właśnie stwierdził, że nie ma potrzeby robienia. Bywają sytuacje, że zaleca, ale w tej akurat nie. Niby mu ufam, ale wiesz, przezorny - zabezpieczony.

Gość doloressssa
najlepiej zrobić usg i test z krwi w jednym dniu. pobierają krew i czeka się na wynik chyba coś koło 2 tygodni, nie pamiętam już. i na podstawie usg, wyników testu i Twojego wieku wyliczają ryzyko. skoro u Ciebie wszystko wskazuje, że jest ok, to dla mnie nie ma sensu brnąć w to dalej, równie dobrze można robić milion innych badań, bojąc się, że coś może być z dzieckiem nie tak. Zastanów się co będzie jeśli wynik z testu wyjdzie źle ??? Czy zdecydujesz się na amniopunkcję i co jeśli wyjdzie też źle ??? Jeszcze jest tu kwestia finansowa, ja te badania miałam za darmo- z racji wieku, a jeśli ci przyjdzie za wszystko zapłacić ? Ale to już jest drugorzędna kwestia, wiadomo, jeśli chodzi o dobro dziecka to pieniądze nie grają roli ! Sama musisz podjąć decyzję, ja na Twoim miejscu nie robiłabym tego testu. Zrób sobie ewentualnie echo serca płodu, to pozwala określić, czy z serduszkiem wszystko ok.

Zadzwon i sie zapytaj, czy mozna usg i test z krwi robic w odstepie 9 dni po prostu. Ja akurat Cie rozumiem, bo od poczatku wiedzialam, ze bede robic wszystkie badania. Ja jestem straszna panikara, a wiadomo, ze stres jest niewskazany :) I tak jak juz wspomnialam, jesli cos byloby nie tak, to z pewnoscia zdecydowalabym sie na amnio, mimo, ze wiele osob mi to odradzalo. Sama musisz podjac decyzje :)

Z tego, co się orientuje usg genetyczne i test Pappa robi się od 11 tyg. do 13tyg. +6 dnia ciąży, ale jednocześnie w tym czasie musi być zachowana odpowiednia wielkość dziecka - od 45 do 84 mm. od razu też pobiera się krew do badania biochemicznego, czyli testu Pappa. Mnie lekarz tłumaczył, że oba te badania muszą być wykonywane tego samego dnia, ponieważ ich wyniki są ze sobą porównywane i dopiero wtedy można określić rzeczywiste ryzyko wystąpienia choroby. Tzn. co innego może wyjść z usg, co innego z testu Pappa, więc trzeba te oba wypośrodkować. Ja miałam badania robione tego samego dnia w Szczecinie, zapłaciłam za nie 150zł, łącznie z wizytą (80zł.) Miałam to szczęście, że wykonywane są w klinice mojego lekarza prowadzącego, dlatego ich koszt nie jest tak duży, jak się czyta gdzie indziej. aha, i pamiętać trzeba, że nawet jeśli z testu wyjdzie podwyższone ryzyko, to tylko jest ryzyko, a nie potwierdzenie istnienia choroby. Pozdrawiam.

Gość ryzyko w teście Pappa
nie jest ustalane na podstawie WIEKU MATKI, nie TYLKO na tej podstawie! wiek jest jednym z czynników, ale nie podstawowym! najważniejsze są: NT, kość nosowa, CRL oraz PARAMETRY BIOCHEMICZNE SUROWICY MATKI, a mianowicie: wolna B-hcg i Pappa i na ich podstawie aparat oblicza ryzyko dla trzech trisomii najczęściej występujących tj. 21, 18 i 13 (trisomia 16 nie jest brana pod uwagę pomimo, że jest najczęstszą z anomalii, ale nie odnotowano żadnego przypadku żywego urodzenia dziecka z tą trisomią) pod uwagę brana jest też: prawidłowa/nieprawidłowa niedomykalność zastawki trójdzielnej serca, masa ciała matki, palenie papierosów, rodzaj poczęcia dziecka (spontaniczne czy indukcją owulacji) w tej chwili dokładność testu Pappa wynosi aż 95% kiedy jeszcze 2 lata temu wynosiła zaledwie 60% więc dla własnego spokoju warto zrobić to badanie jeśli ktos ma taką potrzebę niestety, ale wyniki z pierwszego usg genetycznego nawet całkowicie prawidłowe nie gwarantują, że dziecko jest w 100% zdrowe i bez obciążenia genetycznego

mysle ze nie ma sensu. Poza tym pytanie brzmi, po co to robisz, co to moze zmienic.

Gość ryzyko w teście Pappa
akurat taka wiedza może zmienić bardzo dużo wszystko zależy od osoby, która decyduje się na takie badania, bo każda z nas jest inna i ma inne podejście do ciąży i tego co ona ze sobą niesie

Gość Jo------anna
Echo serca miałam, wszystko ok. Nie palę, poczęłam dziecko spontanicznie, nie jestem otyła, mam 26 lat. Tylko kurcze, teraz przed wypłatą nie stać mnie aby wyłożyć kolejnych kilka stówek.. Więc chyba sobie daruje..

Gość Jo------anna
Nie wiem po co robię, nie wiem czy zdecydowałabym się urodzić dziecko z ciężką wadą. Pewnie brnęłabym dalej w amniopunkcje. Ale skoro nie można robić badan w odstepie to i tak musztarda po obiedzie. Nie pojade dzisiaj znowu 300 km, zeby mi krew pobrali, a za 2 tygodnie znowu 300 km, placac za paliwo, za wizyte, za test. Po wyplacie, bym to zrobila, teraz na koniec miesiaca mnie po prostu nie stac.

Gość e.m.a.m.a.8.4
Witam, proszę was o rade..bardzo sie przejełam, w sobote byłam na badania prenatalnych USG, lekarz mnie wystraszył, serce dziecka biło w górnej granicy 177 ud/min. Mój szwagier ma zespół downa i tego sie obawiałam, ale ryzyko wyszło OK. TZN trisomia 21 wyszła 1:2700, Trisomia 18 wyszła 1:6000 a Trisomia 13 wyszła 1:700 ( gdzie statystycznie jest 1:7000). Może panikuję nie wiem ale przerasta mnie to wszystko..Bałam sie o zespół downa a tutaj nagle inny zespół wchodzi w gre bardzo rzadki ( Pataua). CRL jest trochę poza normą, NT wyszło 2,00 mm..wystraszona jestem ta Trisomia 13..Wczoraj byłam na pobraniu kriw do Pappa..ale mam stres:( W czerwcu skończę 28 lat..

Gość Jo------anna
Kochana, nie stresuj się, bo szkodzisz dziecku. 1: 700 to nie jest dużo wskaźnik. Tylko jedna kobieta na 700 w Twoim wieku, z Twoimi pomiarami urodzi chore dziecko. Nic się nie martw, będzie dobrze !

Gość Mianka
Dobrze jest zajrzeć do http://www.adad-med.pl/ tam właśnie zajmują się takimi rzeczami. Klinika jest bardzo fajna, na pewno pomogą.

Gość gość
Nie ma sensu robic Pappy. Znam już setki osob,ktorym zle wyszło badanie,a dzieci są zdrowe. U mnie też tal było,zły wynik pappy,nie zgodziłam się na amnio,a teraz tulę zdrową corcię,ktora własnie ssie piers.

Gość Kamila Juk
Moja znajoma usg genetyczne robiła u dr Rozmus Warcholińskiej, według mnie warto korzystać z sprawdzonych i pewnych miejsc, w takich sprawach nie ma co testować gabinetów.