Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oko proroka:)

dziecko mało mówi.

Polecane posty

witam,jestem ciocią trzy letniego chłopca.rzadko go widuję,ale ostatnio brat męża przyjechal z nim.zauważyłam ,że to dziecko własciwie nic nie mów.zna bardzo malo pojedynczych słow,o złozeniu chociaz zdania z dwóch słow nie ma mowy.wlasciwie mowi kilka najprostszych słow.powiedzcie czy to jeszcze jest normalne?

Gość calkiem normlane to chyba
nie jest bo 3 latki jednak powinny mówić zdaniami, ale moze się wstydził? Moze w domu mówi normlanie.

Gość studentka - niania :)
dziecko, którym się opiekuję już od drugich urodzin mówiło zdaniami teraz ma niemal 3 lata i już wierszyki proste mówi:) nawet głoska "r" nie sprawia jej większych problemów

Gość studentka - niania :)
no, pochwalę się; mała lubi wierszyk "Parasol" Konopnickiej i z pomocą (niewielką) dorosłego potrafi wyrecytować niemal bezbłędnie cały :) jak jej się chce, oczywiście

nie tu nie chodzi o to,ze sie wsydzi,jest u swojej babci teraz kilka dni i to samo.w domu podobno tez nie "mówi" bardziej przypomina to gaworzenie.rodzice mówią,ze w koncu nauczył sie mówic jak ma na imię kiedy sie go zapyta,a to i tak nie zawsze.slowa jakie usłyszalam od niego to:mama,tata,dziadzia,siusiu no i jego imię:O powtarza tez czasam odgłosy zwierząt,albo auta.

Gość osz przegapilam ciag dalszy
dziecko moich sasiadow skonczy 3 latka w czerwcu i tez nie mowi... tyle co powie czasem: tata oc (tata chodz), na mame uparcie mowi tata, wlasciwie ma swoj wlasny jezyk odglosow bardziej niz slow i czasem naprawde nie wiem o co mu chodzi...

no własnie mam takie same odczucia,ze on żyje w jakimś swoim świecie,krzyczy cos do siebie w nizrozumialy dla nikogo sposób.

Gość może się jeszcze rozgada
znam 2 chłopców (bo zazwyczaj to u chłopców występuje problem późnej mowy) którzy zaczęli mówić około 5 roku życia. Ale poradź delikatnie bratu że czas najwyższy udać się z małym do logopedy, choćby profilaktycznie. Przecież to nie zaszkodzi, a im wcześniej się zacznie ćwiczenia tym korzystniej dla dziecka.

spróbuję z nim pogadac:)

Gość u chłopców często nauka mowy
przebiega dużo wolniej niz u dziewczynek mojej kuzynki syn tez miał taki problem jak poszedł do przedszkola, to prawie nic nie mówił. Całymi zdaniami zaczał mówic pare lat później niz jego starsza o rok siostra. Teraz inteligentnym nastolatkiem, bardzo dobrze sie uczy. Mozesz isc do lekarza, aby wykluczyc jakis zaburzenia. Ale wydaje mis sie, ze sytuacja jest taka jak w przypadu syna kuzynki i nie ma powodów do niepokoju.

Gość czepiacie sięęęę
znam dziewczynę co w wieku 3 lat nic nie gadala a teraz prawdziwa z niej gaduła, kazde dziecko rozwija się swoim tempem, a ty autorko nie wpier... w zycie brata bo on juz ma swoją rodzinę i tobie nic do tego

aha jestes ciocią, nie mamą, teraz zauważyłam Moze na razie nic nie mów rodzicom, daj chłopakowi czas. Gdyby za rok lub 2 sytuacja sie nie poprawiała mozesz delikatnie dac znac rodzicom. Ale tak jak pisałam, u chłopców często nauka mowy przebiega wolniej i jest to zupełnie normalne.

Gość Joa-nnna
Zależy. W mojej grupie przedszkolnej dzieci są naprawdę bardzo różne. Niektóre przychodząc do nas mówiły pojedyncze słowa, inne wypowiadały się bardzo składnie, pełnozdaniowo. Nie ma reguły. Nie wiesz także na jakim poziomie wypowiada sie dziecko wśród samych rodziców.

Gość Joa-nnna
Może miec jakieś delikatne opóźnienia, ale to naprawdę bardzo trudno stwierdzić w tym wieku. W 3 latkach miałam dziewczynkę, która mówiła tylko "daj", "tak" "nie", "to" "tam" "mama" i "tata". Po roku prowadzenia grupy dziewczynka rozgadała się na tyle, że śpiewała piosenki na konkursie wokalnym.

Gość proponuję
zajrzeć do logopedy. prognozuję opóźniony rozwój mowy

Gość dzieci są różne. Mój syn
mówił sepleniąc mając 3 lata, ale mówił naprawdę dużo, opowiadał jak najęty. Czasem składnie, czasem mniej, budując śmieszne wyrazy np. ja Ci dawam, a nie daję itp., ale mówił. Spotkaliśmy kiedyś chłopca też 3-latka i mój syn do niego zagadywał, robił co się dało, bo chciał się bawić. Zaczęli się bawić, ale ten dalej nic nie mówił, więc mój syn do niego non stop, aż okazało się, ze chłopczyk nic nie mówi.... Za to pamiętam jak mój syn miał półtora roku i będąc z nim w piaskownicy szczęka mi opadła. Był tam chłopczyk tydzień starszy od mojego, który normalnie mówił zdaniami..... jego mama twierdziła, że oni mają wczesne mówienie rodzinnie, za to dziecko początkowo przypłacało to bardzo słabym rośnięciem.

Gość Joa-nnna
Specjaliści nie wyrażają takich śmiałych tez przy dzieciach w tym wieku, a Ty prognozujesz? Na jakiej podstawie?

a co to niby jest opóźniony rozwój mowy?

Gość proponuję
prognozuję,nie wydaję diagnozy. trzeba zbadać, czy prócz zaburzonej mowy, wszystkie pozostałe procesy przebiegają prawidłowo. Słuszna uwaga, może to być jeszcze kilka innych zaburzeń, ale trzeba wpierw obejrzeć pacjenta. jestem logopedą

Gość Joa-nnna
I tak na odległość prognozujesz, bo 3 latek mówi za mało słów? To dziwne, bo u nas w przedszkolu logopeda tak nie prognozuje.

proponuję - chyba jestes młodym logopedą, tak?

Gość Joa-nnna
Nie mówię, że się nie znasz, skoro pracujesz jako logopeda. Najlepiej będzie gdy Matka dziecka przejdzie się z nim do jakiegoś logopedy.

Gość proponuję
hm...chyba ktoś czyta moje posty niedokładnie. Napisałam,że może byc wiele przyczyn, dlatego warto wybrac sie do specjalisty

wpisałam w google co to jest ten opóźniony rozwój mowy i oto co znalazłam Prosty opóźniony rozwój mowy jest zazwyczaj diagnozowany u dzieci w wieku 2-3 lat, które, mimo że nie wykazują zaburzeń rozwoju umysłowego i mają dobry słuch, nie wykształciły mowy w stopniu zbliżonym do rówieśników. Według badań, zaburzenie to dotyczy około 10% dziecięcej populacji (głównie chłopców i w 25 - 30 % przypadków jest dziedziczne). U dzieci tych obserwuje się najczęściej początkowy brak mowy do 1, 5 - 2 roku życia, a następnie jej opóźnienie i wyrównywane około 4 - 5 roku życia. No wiec jak dla mnie to, ze wielu chłopców uczy sie mówic poźniej niz dziewczynki jest rzeczą zupełnie normalną i ludzie wiedzą o tym od dawna. Natomiast takie są trendy dzisiejszej psychologii, ze wszystko co odbiega od przecietnej jest czesto diagnozowane jako jakies opóźnienia czy zabrzurzenia.

Tylko gdzie w tym wszystkim jest indywidualne postrzeganie człowieka czy dziecka Joa-nnna - u was bardzo rozsądny logopeda pracuje, wydaje mi się doświadczony. A Pan (lub Pani) który sie tu wypowiada jest widac świeżo po studiach , zgadza się?

Gość proponuję
staż 5 lat. a co do mowy chłopcy- dziewczyny to stereotyp.

Gość J.Kl
Mój syn mówił bardzo mało do 4roku życia za to kiedy zaczął mówić wszyscy zaczęli tęsknić za czasem kiedy nie mówił,i jeszcze jedno mówił od razu wyraźnie nie przekręcał nie seplenił.

Gość proponuję
mowa uzależniona jest od indywidualnych preferencji dziecka, oraz od warunków środowiskowych. Pani czterolatek musiał "dojrzeć" rozwojowo do swojego czasu :)

Czyli studiował Pan w latach około 2001-2006? Broń Boze nie chodziło mi o to, ze jest Pan niedoswiadczony, ale o to , że zmieniły się trendy w nauczaniu logopedów i psychologów. Ci którzy uczyli sie w latach 80 czy 90 są bardziej powściągliwi w wydawaniu tego typu diagnoz czy prognoz.