Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghjkkkkkk

Kot- poprosze o rade

Polecane posty

Gość ghjkkkkkk

To moj pierwszy kot, przygarniety. Nie wiem czy to normalne, bo znajomych koty tak sie nie zachowuja. A moj- rozsypuje piasek z kuwety, w promieniu kilkunastu cm. kupilam bardziej zabudowana wiec troche mniej, ale generalnie po kazdym korzystanoniu z kuwety musze sprzatac wokol. Jak sie zalatwi czesto kladzie sie w tej kuwecie, a w rezultacie jest cala uwalona i az brzydze sie jej dotnac. Wlazi wszedzie, to akurat normalne ale po tym jak tak sobie polezy albo kopie w tym piachu jest to poprostu obrzydliwe. Kiedy wyjdzie na dwor i wroci z mokrymi nogami i wlezie do kuwety ma cos w rodzaju gownianego blota na lapkach i pytam- jest to mozliwe zeby ja tego oduczyc?? Poza tym raz sie bawi normalnie, a innym razem, nawet jak chce zeby ja glaskac atakuje pazurami i zebami osobe glaszczaca. Przygarnelam ja zeby nie zdechla na mrozie ale juz sie zniechecam szczerze mowiac.

Gość ooo dywan
o matko, to nienormalne żeby kot leżał w kuwecie, mój tak nigdy nie robił, co więcej po jednokrotnym nasikaniu nawet by nie wszedł do brudnego piasku, musiałąm sprzątać:P wyciągaj go z tej kuwety jak tylko się załatwi

Gość ooo dywan
moze ta kuweta to jego jedyny spokojny kąt? ma posłanko w jakimś zacisznym miejscu??

Gość twardabadzbardzo
jesli chodzi o kuwete, to jedyne co mozesz zrobic to wyganiac ja jak tylko zrobi swoje, z czasem nauczy sie, ze musi z niej wychodzic a nie w niej lezec a co do drapania, to ty musisz sie oduczyc glaskania jej kiedy sie rozkreca

Gość poc o wypuszczasz kota
na dwór? Później masz pretensje, że chodzi z brudnymi łapkami :/

Gość twardabadzbardzo
wracajac do mokrych lap, jak wypuszczasz zwierzaka to potem musisz mu te lapy wytrzec, to nie jest trudne a z czasem on to polubi

Gość Nie jestem w stanie jej lapek
wytrzec- drapie.. W ogole sie nie da dotknac kiedy nie chce, a chce tylko wtedy kiedy ma sie ochoe poprzytulac i zazwyczaj jest to tylko w nocy. Nie mam pretensji do kota ze ma brudne lapki :) i wypuszczam ja bo bardzo tego chce, ale tylko na moim terenie, tylko ze kiedy wraca od razu wchodzi do tej kuwety i automatycznie ma bloto na lapkach. Probowalam jej to wytrzec, ale tak mnie podrapala ze mam rany do dzis :( Nie jest to jedyne miejsce gdzie ma spokoj,ma kilka takich miejsc gdzie moze siedziec w spokoju i nikt jej nie przeszkadza. A w tej kuwecie sie kladzie nie wiem dlaczego, ale czesto. Wyganiam ja oczywiscie od razu, tak samo jak sprztam po niej kiedy tylko sie zalatwi.

Gość twardabadzbardzo
no co kot to inny charrakter... mam dwa koty wiec wiem co przezywasz jak cie podrapie, to nic milego i zawsze zle sie goi, ja musialam sie oduczyc glaskania jak kot lezy do gory brzuchem, bo bawic to sie chca ale po swojemu, a dobry sposob na unikniecie podrapania przy wycieraniu lap to zakladanie starych skorzanych rekawiczek

Gość Nie jestem w stanie jej lapek
Ona mi cale przedramie podrapala. Rekawiczki nic nie pomoga :)

Gość Macie jeszcze jakies rady?
Chcialbym moc cos z nia zrobic, bo jesli ma tak wygladac nasze wieloletnie zycie to chyba jednak poszukam jej nowego domu. Przed chwila mijalam ja w przedpokoju i sadze ze w zabawie, skoczyla na moja noge i wbila mi pazurki na pol cm.. Konczy mi sie cierpliwosc.

Gość ooo dywan
to kotka? bo jak kot to moze by wysterylizowac, podobno się wtedy uspokajają ale na babe nie wiem czy to działa:P

Gość Kotka, kotka to jest
wiem, ze koty to czyste zwierzeta i nie slyszalam o takim przypadku zeby kot sie kladl w kuwecie. Nie wiem czemu tak robi, a najdziwniejsze ze czesto jest to zaraz po tym jak sie zalatwi, ja siegam po lopatke zeby posprzatac, a ona si ewyklada w tej osranej kuwecie :( a potem probuje mi do lozka wlazic..

Gość ooo dywan
dziwna jakaś:P nie ma rady, spytaj weterynarza, tylko jakiegoś normalnego:) mi np bardzo pomógł weterynarz jak nie mogłam przyzwyczaic psa do smyczy:)

weterynarz powiedzial ze rozne sa zwierzeta a zwlaszcza koty i ze trzeba z tym zyc

Gość ooo dywan
mądrego weterynarza:P mądry by tak nie powiedział:P

Gość ooo dywan
kot leżakujący w brudnej kuwecie to coś mocno odbiegającego od normalnego kociego zachowania i nie można tłumaczyc tego że zwierzęta są różne poszukaj czy ktos nie ma znajomego weterynarza, niech spyta :)

Gość wypuszczanie kota to barbarzyń
stwo może go przejechać samochód, albo potrącić tak że będzie długo cierpiał , albo dorwać jakiś zwyrodnialec jak chce wychodzić kup taką uprząż dla kotów i zaiwaniaj z nim. co do kuwety - używaj dobrego żwirku, nie powinien tego roznosic i rozkopywać zęby i pazury - no cóż taki urok kotów pazurki można przycinać - wtedy jak cię zadrapie to nie będzie ran bo takie nigdy nieobcinane pazury to spowodują rany nawet jak to dla kota tylko zabawa, a nie agresja i w czasie zabawy hamuj jego agresję - najlepiej jak zaczyna być agresywny to odsuń go o i bądź obojętna i koniecznie wysterylizuj - ruja (niezaspokojona) to dla takiego zwierzęcia męczarnia fizyczna i psychiczna

Dziwne to wszystko. Proponuję do kuwety sypać żwirek silikonowy, będzie czyściej, a cenowo wyjdzie podobnie jak inny, bo jest znacznie wydajniejszy.

moja kotka wychodzi tylko na swoim terenie, jest to naprawde duuuzy teren, ogrodzony i nic jej tu nie grozi. Moze powodem dziwnego jej zachowania jest fakt, ze za wczesnie zostala odlaczona od matki? Nie wiem kurcze. Ja ja mam od niedawna i oczywiscie zamierzam ja wysterylizowac, ale nie ma jeszcze 5 mies, moze wyrosnie z tego?

nie ma opcji zeby tu i ejakis kot pojawil- mieszkam na twkim odludziu :) no i mam psy takze, nie ma opcji a poz atym juz mamy zaplanowana sterylke, nie bojcie si eo to, chyba ze zdaze ja oddac do tego czasu.