Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kumcio26

Ciaza a swiadczenia

Polecane posty

witam, obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim i zus wyplaca mi ekwiwalent, jestem w 6 miesiacu ciazy i czy bedac na zwolnieniu chorobowym moge je zawiesic i isc do pracy ze wzgledu ze brakuje mi 2 tyg aby miec macierzynski? wczesniej mialam umowe na zastepstwo i co zrobic jaka umowe podpisac aby zalapac sie na macierzynski? prosze o pomoc

Gość nbb
umowę o pracę. ale nie rozumiem jak można zawiesić L4??

Macierzyński jest bez względu na staż pracy, nie rozumiem o czym piszesz... Zawiesić nie możesz, skoro oddałaś zaświadczenie od lekarza że przez np. 3 tyg nie będziesz zdolna do pracy, to ewentualnie możesz załatwiać też przez lekarza że już możesz do pracy wrócić, to nie Ty decydujesz tylko względy medyczne. Umowa na zastępstwo nie chroni kobiety w ciąży, tylko umowa o pracę.

bo prakuje mi 2 tyg aby miec ciaglosc i siedziec na macierzynskim ale z wynagrodzeniem od zus-u i czy mozna zawiesic czy nie prosze o wyjasnienie, nie orientuje sie

mialam umowe o pracy ale na zastepstwo chyba takie tez obowiazuje jasne chyba

Kumcio- ale nie rozumiem dalej, brakuje Ci 2 tyg. do czego? Jaka ciągłość?? A co do umowy na zastępstwo- chodziło mi tylko o to że jeśli umowa kończy się w czasie Twojej ciąży, pracodawca nie musi jej przedłużać do dnia porodu.

Historynka wiec moge zawiesic l4 i przepracowac te 2 tyg aby miec ciaglosc bo brakowalo mi 2 tyg taka dostalam informacje od ostatniego pracodawcy nic nie mogl zrobic trudno bylo mu przedluzyc mi umowe o prace na 2 tyg abym mogla siedziec w domu na l4 a pozniej na macierzynskim ale juz taki pracodwaca

Gość kjhgfduystgrde
umowa zastępstwo nie chroni cię przed zwolnieniem. Pracownik którego zastępujesz może wrócić chociaż na jeden dzień do pracy i ty wylatujesz. Nie przedłuża się jej do dnia porodu, to jest dobra wola pracodawcy ze cię nie wyrzuci.

Kumcio- może mówisz o wychowawczym? Bo do tego jest potrzebne przepracowane pół roku (tzn. bycie zatrudnionym- mi l4 też wliczali). Macierzyński masz i tak jeśli tylko jesteś ubezpieczona w dniu porodu, jak nie od pracodawcy to z ZUS-u (jeśli umowa była do dnia porody przedłużona).

pracowalam do dnia powrotu osoby ktorej konczyl sie macierzynski i dostalam l4 od lekarza i poszlam na chorobowe a zus wyplaca mi ekwiwalent z poprzedniej pracy gdzie przepracowalam prawie rok czasu, a chodzi mi o to ze jak urodze to juz nie bede miala l4 i zostane bez pieniedzy gdzie zus mi placil a jezeli piszesz o ubezpieczeniu w dniu porodu to co zus mnie ubezpiecza? i umowe mam do dnia porodu a jezeli urodze to przewaznie zus placi na macierzynskim

Masz zawsze ubezpieczenie w okresie ciąży, porodu i połogu (czyli 6 tyg. po porodzie), więc o to się nie martw,

czytam i czytam i a dalej nie kumam. po pierwsze od kiedy zus wypłaca EKWIWALENT? po drugie co do tego zawieszenia: nie możesz wrócić do pracy w trakcie trwania zwolenienia ale między jednym a drugim możesz mieć np 2 dni przerwy i w trakcie tych 2 dni pracować normalnie. po trzecie cięzko wywnioskować o co chodzi z tymi 2 tygodniami? czy taka była przerwa między poprzednim pracodawcą a obecnym?