Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

amefa

Nadciśnienie ciążowe

Polecane posty

Witam! Szukam kobiet, ktore maja lub mialy nadcisnienie ciazowe. Chcialabym porozmawiac o dolegliwosciach z tym zwiazanych, sposobach leczenia itp

Witam :) Przed ciaza leczylam sie na nadcisnienie w ciazy tez mialam bralam dopegyt 3 razy dziennie po 1 tabletce czulam sie dobrze cisnienie bylo w normie nie mialam bolu glowy zawrotow itd czulam sie ok i cisnienie mialam lepsze niz przed ciaza :D w 38 tc trafilam do szpitala dali mi oxo i na porodowce cisnienie skoczylo byl stan przedrzucawkowy i zrobilii cc wszystko sie szczesliwie zakonczylo ja i synek jestesmy cali i zdrowi :) mozna tez brac magnez aby troche unormowac cisnienie malo sali duzo wody spacerow i bedzie dobrze oraz jak najmniej nerwow i stresow :)

Groszkowa dzieki wielkie za odpowiedz :) Ja przed ciaza mialam cisnienie w normie i dopiero w ciazy mi podskoczylo... Biore Dopegyt 2 razy dziennie i jak mam wyzsze cisnienie to trzecia tabletke. Martwi mnie wlasnie, ze bede musiala miec cesarke a bardzo bym chciala rodzic z mezem :( Mialas konsultacje z kardiologiem? Zastanawia mnie tez, czy mozna jakos obnizyc to cisnienie naturalnie... Slyszalam o soku z aronii. Probowalas moze? I jeszcze mam pytanie jedno-czy Twojemu synowi w zaden sposob nie zaszkodzily te tabletki? Bralas je od poczatku ciazy? Ja zaczelam w 7 tygodniu...

Gość mimimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ja właśnie wróciłam od ginekologa i niestety też muszę brać ten lek 2x1 tabletka. Tyle, że moje ciśnienie raz jest za niskie a raz za wysokie. Pozdrawiam :)

amefa mialam konsultacje z kardiogogiem wszystko przebiegalo ok ... ja tez chcialam rodzic sn ale cisnienie skoczylo i zrobili cc ... synek urodzil sie caly silny i zdrowy jest bardzo silny nie mam z nim zadnych problemow zdrowotnych (odpukac) fakt sok z aronii polecaja i czasami popijalam z herbatka :) tak jak pisalam w ciazy mialam lepsze cisnienie niz przed no ale na lekach bralam je juz przed zajsciem w ciaze i pozniej przez cala ciaze i do czasu karmieniem cysiem pozniej przeszlam na mm ...

Gość jaaaaaaaaaaaa........
miałam problemyu z ciśnieniem, brałam leki, kilka razy dziennie mierzyłam, lekarz mówił, ż ejeśli mimo leków będę mieć powyżej 140 to mam jechać do szpitala. Urodziłam wcześniaka po cc

Chyba sie w takim razie wybiore do kardiologa. Wydaje mi sie, ze u mnie jest to wina nerwow... Dlugo sie staralismy o ciaze i teraz przezywam kazdy bol itp. Gddzies czytalam, ze kobietom pomaga Neospasmina i do tego ten sok z aronii. Skonsutluje to z doktorkiem ;) I jeszcze mnie zastanawia, czy jest mozliwe, zeby cisnienie sie unormowalo po jakims czasie i zebym nie musiala brac tabletek? Wczoraj mialam takie niskie, ze wzielam tylko jedna tabletke, a dzisiaj od rana tez dosc nisko.

Ja przed pierwszą ciążą miałam ciśnienie książkowe- pod koniec ciąży koło32-34 tyg już miałam podwyższone ciśnienie i zaczęłam puchnąć -obrzęki mi po nocy nie schodziły. i mi lekarz przepisał- jakieś zastrzyki, DOPEGYT i coś jeszcze, a już od tego czasu dziecko nie przybierało tak jak wcześniej , w 38 tyg ciąży zaczęły mi się robić mroczki przed oczami i kręciło się w głowie i 2 dni później miałam cc -powód -zatrucie ciążowe niebezpieczne dla matki i dziecka - dziecko nie rośnie tak jak powinno . Godzinę po cc zmierzyli mi ciśnienie i miałam takie same jak przed ciążą :) Tara na razie wszytko ok

Najbardziej mnie martwi, ze wszystkie Wasze historie koncza sie cesarskim cieciem :(

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Rodziłam sn. :) W 43 tc poród wywoływany.

Ja przed ciążą 5 lat brałam leki mi na nadcisnienie :o w ciazy lekarz kazał mi je odstawić i powiedział ze jesli będę miala wysokie cisnienie to da mi dopegyt i tak dotrwalam do 39 tc bez tabletek gdzie mialam tylko 2 skoki cisnienia nieznaczne... wspomnę ze na prawie każdej wizycie u doktorka było wysokie ale ja mierzyłam w domu i było ok :) w 39 tc wywoływanie porodu (bo mialam rowniez cukrzyce) po podaniu oxytocyny małemu zaczelo spadac tetno i szybko cc , cisnienie podczas tej "akcji" mialam w porzadku! Ważne są przepływy, łozysko ! Przez cisnienie łozysko szybciej sie starzeje wiec trzeba byc czesciej na badaniach. Powodzenia :) bedzie dobrze :) aha moj synek urodzil sie zdrowy dostal 9 pkt bo odjęto mu za kolor skóry był fioletowy :( ze wzgledu na zanikacje tętno :(

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
I ja też nie brałam tabletek, lekarz powiedział, że jak się źle poczuję to przyjsc i on receptę mi wystawi na te leki. Nie czułam tego nadciśnienia, wszystko było ok, raz tylko 3 dni leżałam z tym nadciśnieniem w szpitalu i jestem pół roku po porodzie i nadal to mam. :O

Pewnie gdybym nie wiedziala o tym nadcisnieniu to samo by mi sie unormowalo :P

Gość nadciśnieniowacesarzowa
Ja miałam nadciśnienie od 29 tygodnia (bliźnięta). W walentynki w 32 tyg. moje ciśnienie było po nocy ogromne, szpital, 8 h walczyli by zbić mi ciśnienie. Cesarka i podczas zszywania 50/30, adrenalina w kroplówce. Gestoza...... tak się to ładnie nazywa. Jeśli boisz się cesarskiego cięcia - niepotrzebnie moim zdaniem. Bezpieczniejsza jest to metoda i dla Ciebie i dziecka jeśli masz nadciśnienie w ciąży.

amefa ja miałam w samym szpitalu bardzo wysokie ciśnienie ,leki nie obniżyły lekarze zastanawiali się czy robić cc bo byłam równo 14 dni po terminie i nie mogli dłużej czekać ,nagle w dzień porodu obudziłam się z idealnym ciśnieniem i w dodatku sama zaczęłam rodzić bo w ten dzień mieli podać mi oksytocynę albo robić cesarkę z powodu właśnie wysokiego ciśnienia , ale się obyło bez oksy i cc ,w drugiej ciąży też jak szalone mi ciśnienie skakało doktor zapisała mi dopegyt w samym już szpitalu tydzień po terminie miałam bardzo wysokie podawali mi lekki na nadciśnienie ale poród miał być normalny, z tym że z kolei podali mi na próbę oksytocynę i małemu zaczęło gwałtownie spadać tętno i miałam cc ze znieczuleniem ogólnym. Nie jest naprawdę tak źle, ja też bałam się cesarki jak diabli ale jest do przeżycia ,nie martw się na zapas wszystko będzie dobrze ,powodzenia.

Gość ja bralam
depogyt czy jak to tam... Urodzilam sn w 38tc... Narzeczony nawet dojechac nie zdazyl;)

Moze ktoras z Was sie orintuje, czy nadcisnienie moze byc spowodowane wczesniej przebyta operacja w narkozie?

Gość eleon
popróbujecie jakiegos dobrego kompleksera z arginią.

w trzecim trymestrze bardzo mi skoczyło , miałam ok. 190/110 - brałam dopegyt 3 razy dziennie, dodatkowo napuchłam jak balon i zamiast w 40tc zrobili mi cc trzy tygodnie wcześniej (za co byłam ogromnie wdzięczna, bo nie wytrzymałabym jeszcze trzech tygodni na patologii) niestety zostało mi wysokie po ciąży i teraz już do końca życia będę na lekach