Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

niezdecydowanaaa33

Profil biol-chem ?

Polecane posty

Jestem w 3 kl gim i musz臋 zdecydowa膰 si臋 na jak膮艣 szko艂臋 ponadgimnazjaln膮... Strasznie chcia艂abym p贸j艣膰 do liceum na profil biologiczno-chemiczny, ale boj臋 si臋, 偶e sobie nie poradz臋. Biologi臋 uwielbiam, mam z niej 5 ale chemia... lubi臋, ale nie zawsze rozumiem. Chcia艂am zdecydowa膰 si臋 na taki profil bo marzy mi si臋 potem farmacja.. Czyta艂am na r贸偶nych forach, 偶e na biol-chem jest strasznie trudno a na innych 偶e wcale tak nie jest, wystarczy si臋 troch臋 przy艂o偶y膰 i b臋dzie ok, wi臋c jak z tym profilem jest ? Strasznie trudno ? Czy je偶eli mam 5 z biologii i lubi臋 ten przedmiot, ale z chemi膮 gorzej to poradz臋 sobie ? My艣l臋, 偶e je偶eli posiedzia艂abym nad ksi膮偶kami kilka godzin wi臋cej to efekty by艂yby nawet niez艂e (teraz to troch臋 lenistwo ;D). Og贸lnie szybko ucz臋 si臋 na pami臋膰 i jestem ambitna ;D. Powiedzcie co艣 o tym profilu.. Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi. :)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Farmacja to g艂贸wnie chemia,
wi臋c sama widzisz ....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 polaaaaaa
ja jestem po bio-chemie i studiuj臋 aktualnie farmacj臋. W gimnazjum uwielbia艂am biologi臋, ale z chemi膮 by艂o gorzej, bo mia艂am pani膮 emerytk臋 kt贸ra nic kompletnie nas nie nauczy艂a.. w liceum zaczyna艂am chemi臋 od zera i tak j膮 pokocha艂am, 偶e matury rozszerzone z bio i chem pozdawa艂am na ponad 90%, tak偶e dasz sobie rad臋, jak tylko b臋dziesz chcia艂a. Chemia jest naprawd臋 ok. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Adi seven 7
Je艣li wiesz co chcesz w 偶yciu robi膰 i wiesz, 偶e biologia ma Ci pom贸c to u艂atwi膰 to zdecydowanie si臋 decyduj na ten profil :) D膮偶 do marze艅, stawiaj sobie wyzwania, je艣li b臋dzie ci臋偶ko to sobie poradzisz bo s膮dz臋, 偶e jeste艣 ambitna dziewczyna. Powodzenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 polaaaaaa
a i na farmie jest sama chemia: analityczna, organczna, nieorganiczna, fizyczna, lek贸w... :)))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 polaaaaaa
no i trzeba te偶 mie膰 my艣lenie przestrzenne... na chemii lek贸w (am wroc艂aw) na egzamin jest 1500 wzor贸w do nauczenia + nazewnictwo, niekt贸re mega masakryczne, ale wszystko jest dla ludzi. Co roku ok 120 os贸b konczy, wiec chcie膰 to m贸c

Udost臋pnij ten post

polaaaaaa I w艂a艣nie, mog艂aby艣 powiedzie膰 jeszcze co艣 o farmacji ? Bo jak ju偶 posz艂abym na ten biol-chem, zda艂a matur臋, to chcia艂abym wiedzie膰 co mnie tak mniej-wi臋cej czeka na tych studiach.. : )

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pr贸buj si艂 na tym profilu
Tak naprawd臋 wiele zale偶y od nauczyciela, ja te偶 posz艂am do liceum z dobr膮 wiedz膮 z biologii i strachem o chemi臋:) Je偶eli nauczycielka Ci nie przypasuje (wiadomo, ka偶dy ma inny spos贸b uczenia si臋), szukaj korepetycji - studenci nie bior膮 wiele, a jest w艣r贸d nich wielu pasjonat贸w, kt贸rzy maj膮 mn贸stwo zapa艂u i 艣wie偶膮 wiedz臋 w g艂owie (je偶eli kto艣 potrzebuje kork贸w w 艁odzi lub Piotrkowie to zapraszam:)) Ja koniec ko艅c贸w matur臋 z chemii napisa艂am nawet lepiej ni偶 z biologii i jestem teraz na wymarzonych studiach! Warto walczy膰 o marzenia! Trzymam kciuki, je偶eli masz wi臋cej pyta艅 to pisz, dodaj臋 ten temat do ulubionych :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 polaaaaaa
same studia s膮 baardzo ci臋偶kie - gorsze nawet od medycyny, ale te偶 jest czas wolny, da si臋 chodzi膰 na imprezy, mie膰 faceta itp. jest bardzo du偶o zaj臋膰, w niekt贸rych semestrach od 8 do 18 z niewielkimi przerwami, ale s膮 przewa偶nie ciekawe. Jak wspomina艂am du偶o chemii, syntezuje si臋 i bada r贸偶ne zwi膮zki, niekt贸re 膰wiczenia trwaj膮 po 6h. Opr贸cz tego botanika, fizjologia, patofizjologia, anatomia, mikrobiologia, farmakognozja (nauka o wykorzystaniu surowc贸w ro艣linnych) i oczywi艣cie farmakologia. Najgorzej wspominam chemi臋 organiczn膮, ale to ze wzgl臋du na pewnego asystenta, przez ktorego niejeden nieraz rycza艂. Ale ogolnie jest ciekawie, na 1 roku pad艂o has艂o "Je偶eli nie lubisz chemii na tych studiach na pewno j膮 polubisz". Ale my艣l臋, 偶e warto si臋 przez te 5 i p贸艂 roku pom臋czy膰, bo praca praktycznie zapewniona i ciekawa. jak masz jeszcze jakies pytania to pisz smialo :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 polaaaaaa
dla chc膮cego nic trudnego:)!!! Ja w liceum na prawd臋 zaczyna艂am od zera, w dodatku tak jak Ty by艂am w gimnazjum w klasie og贸lnej, moja nauczycielka NIC nas nie nauczy艂a, sami sobie sprawdzali艣my sprawdziany, nic nie wymaga艂a itp.... 1 klasa w LO to by艂 szok, wi臋kszo艣膰 os贸b w gimnazjum by艂a w klasach bio chem, a ja zaczyna艂am od totalnego zera. Na pocz膮tku by艂a chemia kwantowa i nic z tego nie rozumia艂am, w dodatku nie chcia艂o mi si臋, bo by艂am leniwa (i troszk臋 mi to zosta艂o:)... z pierwszej odpowiedzi pod tablic膮 dosta艂am 1, potem mia艂am same tr贸je i ledwo 3- na semestr :(. Na koniec pierwszej klasy 3, (dla por贸wnania z biologii nigdy nie mia艂am innej oceny ni偶 5). Ale si臋 nie poddawa艂am, na koniec 2 klasy mia艂am ju偶 4, a na koniec 3 klasy - 5. Pani by艂a bardzo wymagaj膮ca, w dodatku robi艂am stosy arkuszy maturalnych i zda艂am chemi臋 na 93%, najlepiej z klasy :). Tak偶e jestem pewna, 偶e sta膰 Ci臋 na to samo! :) Ja nie znosi艂am chemii masakrycznie, a kocha艂am biologi臋, a teraz bardziej wol臋 chemi臋 :). Naprawd臋 nie powinna艣 si臋 obawia膰. Masz jakie艣 inne warianty w planach ni偶 bio-chem?

Udost臋pnij ten post

No w艂a艣nie w tym te偶 problem, 偶e nie.. Interesuje mnie tylko biol-chem bo uwielbiam biologi臋, chemi臋 lubi臋.. Ewentualnie jest jeszcze informatyka i my艣la艂am o profilu matematyczno-informatycznym, ale to odpada bo jest rozszerzona matematyka i tam to ju偶 na pewno bym sobie nie poradzi艂a.. Nie ma nawet takiej opcji ;D Tak偶e zostaje mi tylko biol-chem albo jakie艣 technikum... co niezbyt mi pasuje..

Udost臋pnij ten post