Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lovela proszeczek

Mleko HA nie jest dla dzieci ze skazą ???

Polecane posty

Gość lovela proszeczek

hej moja córka ma 6.5 msc i od 2 lutego jest na bebiko HA 2 i nic się nie dzieje ale przed chwilą wyczytałam że to mleko i wgl żadne HA nie jest dla dzieci ze skazą ;/ prawda to ? jeśli córki nie sypie po tym mleku to mogę kupić to normalne mleko dla dzieci zdrowych ?

Gość EwelaBrugge
Nie. HA (hypoalergiczne) jest dla dzieci z podejrzeniem nietolerancji protein mleka lub wrażliwości na nie, albo dzieci w których rodzinie występowała skaza, ale NIE ze zdiagnozowaną już alergią. Dla dzieci ze skazą jest hydrolizat mleka, albo w cięższych przypadkach alergii proteiny rozbite do aminokwasów. Dopóki nie zrobisz dziecku badania z krwi na przeciwciała IgE nie wiesz czy w ogóle ma skazę. Zakładanie na oko, że dziecko ma alergię jest głupie. Skoro pije HA i jest ok, znaczy że nie ma żadnej alergii. Jeśli ją sypało po zwykłych, to może mieć jakąś lekką nadwrażliwość.

Gość lovela proszeczek
właśnie jeszcze nie próbowałam dać jej zwykłego mleka. pediatra kazała kupić HA mam jeszcze 3 pudełka Ha jak je wypije to podam jej zwykłe czy za wcześnie ? podobno nie wolno tak często zmieniać mleka

Gość tak sobie klikam...
A co dawałaś wcześniej?

Gość EwelaBrugge
Co za bzdury. Jak to pediatra kazała kupić HA? Na jakiej podstawie wydała takie zalecenie? Były jakieś podstawy do podejrzewania nadwrażliwości dziecka na mleko, czy takie miała widzimisię? Oczywiście, że można zmieniać mleko jeśli dziecko dobrze je toleruje. Ja od początku podawałam 2 naprzemiennie i nie było żadnych problemów - z tym, że w mojej rodzinie nie ma alergii pokarmowych.

Gość mamo-ciocia
ja od urodzenia podawalam HA ze wzgledu na alergie roznego typu lacznie z pokarmowymi wystepujace w rodzinie. Ja jestem alergiczka straszna maz rowniez . Nasze starsze dziecko mialo skaze bialkowa. Mlodsze wiec od poczatku na mleku HA bylo ( od kiedy przestalam karmic piersia).

Gość EwelaBrugge
Koleżanko wyżej - jeśli podawałaś tylko HA, to twoje dziecko NIE miało żadnej skazy. Skazę to by miało gdyby nie tolerowało HA i musiało być karmione hydrolizatami lub aminokwasami. Mylisz pojęcia.

Gość EwelaBrugge
W ogóle bez testów na alergeny nie można tak "z sufitu" stwierdzić sobie u dziecka alergii. Jak nie masz czarno na białym klasy stężenia przeciwciał IgE we krwi dziecka (czyli powyżej 0,35 kU/L) nie możesz mówić "moje dziecko ma skazę", bo to głupie.

Gość lovela proszeczek
EwelaBrugge na początku podawałam bebilon pepti bo miała czerwoną buzię i całą w krosteczkach ale po 6 mieisącu kazała pediatra dać HA i żadnych testów nie robiłam i tego bardzo żałuję teraz pewnie się okaże że córka wgl żadnej skazy nie ma a musiała być na tym świństwie ;/ powiedz mi jeszcze jeśli będę zmieniać mleko na to normalne to mam łączyć HA z tym normalnym ? czy od razu podać to normalne bez łączenia z HA bo z pepti nie łączyłam tylko od razu podałam HA a to uczulenie mogło również być od pomidora któego zjadłam jak karmiłam piersią ?

Gość gdsaa
A czy podawanie dziecku mleka dla alergików może mu zaszkodzić? j a zasadniczo karmiłam piersią,jak zaczęłam wprowadzać mm to synka bolał po nim brzuszek; wypróbowałam bebiko, bebilon komfort, bebilon ha i po wszystkich było wycie po wypiciu butelki; w końcu kupiłam bebilon pepti i jest ok; pediatra nic w zasadzie mi na temat tego nie powiedziała;

Gość lovela proszeczek
i w rodzinie nie ma żadnych alergii pokarmowych tylko męża swędzą stopy w żniwa i dlatego równiez mała dostała pepti na innym temacie nikt mi nie od ale może ty mi odpiszesz bo córka do tej pory jadła jadła do tej pory : jarzynowa z kurczakiem warzywa z królikiem warzywa z indykiem i cukinią łosoś z warzywami jabłko banan gruszka oczywiście na początku jadła marchew ziemniak itd. a potem szystko razem i obawiam się że na sój wiek je zdecydowanie za mało ! ;/ ale to dlatego bo 6-7 dni daję jedną nowość ;/ tzn słoiczek ale zmniejszyłam już ilość dni bo 3 dni temu dałam 3 łyżeczki wczoraj 10 a dzisiaj już cały słoiczek łososia z warzywami czy nie za mało je jak do swojego wieku ?

Gość lovela proszeczek
gdsaa - może miał kolki ? na puszce pepti pisze że jest również dla dzieci z kolkami

Gość fajnajulia
moje dziecko miało stwierdzoną skazę przez pediatre na podstawie tego co sie z nim działo: lakierowane policzki, wypryski, sucha skóra, śluz w kupie, bóle brzucha, częste prężenie, szczególnie podczas karmienia i po. dostało nutramigen i wszystko minęło. nie robiliśmy zadnych badań. po roku zaczeliśmy prowokację, mała piła nan ha własnie. ze skazy wyrosła, jak wiele dzieci po 1 roku zycia. mleko ha na poczatek to dobry wybór, jeśli nic sie nie dzieje można zmienic na zwykłe, my tak zrobiliśmy za rada alergologa. podawałam też latopic, probiotyk dla dzieci z alergia na białko krowie i azs.

Gość lovela proszeczek
i jeszcze odnośnie mojego pytania co do jedzenia po łososiu nic się nie działo a dzisiaj mija 5 dzień i nic się nie dzieje zero wysypki itd.

Gość gdsaa
no właśnie, poz tymi bólami brzuszka był jeszcze do niedawna śluz w kupie mój synek ma 8 miesięcy i je: - marchew, ziemniak, seler, pietruszka, por, brokuł, dynia - kasza kukurydziana, jaglana - mięso z królika, kury, indyka, łososia - jabłka, śliwki, gruszka -żołtko

Gość tak sobie klikam...
Otóż nie jest najgorzej jeśli chodzi o dietę-lepiej trochę wolniej niż wywołać jakieś sensacje - czy to z brzuchem czy ze skórą. Co do mleka,to lepiej każdą zmianę wprowadzać stopniowo. I pamiętaj-lepiej wolniej niż zbyt szybko. Idź też do alergologa i zrób testy z krwi na poziom przeciwciał. Wtedy będziesz miała bardziej klarowną sytuację-choć testy poniżej 3roku nie dają pewności...

Gość EwelaBrugge
Testy zrób. Co wam szkodzi. Raptem jedno wkłucie. Za jednym wkłuciem możesz zrobić też na inne pokarmy które cię niepokoją. Jest taki kompleksowy test IgE FX5 na mieszankę pokarmową, czyli 5 najbardziej popularnych alergenów (mleko, jaja, dorsz, pszenica, soja, orzech ziemny) i będziesz miała spokój. Czerwona buzia nie musiała od razu oznaczać skazy. Dziś pediatrzy prawie wszystko podciągają pod skazę... :o Mógł to być trądzik niemowlęcy, albo jak była na piersi mogłaś zjeść coś co dziecko uczuliło (jakieś ciacho czekoladowe czy coś, albo nawet tego nieszczęsnego pomidora, tym bardziej jeśli był pryskany i źle umyty). Jak podasz normalne, to nie łącz z niczym, tylko obserwuj dziecko. Nie tylko skórę, ale i układ pokarmowy (stolce, wzdęcia, refluks). Najbardziej szkoda, że trafiłaś na byle jakiego pediatrę, który kazał odstawić dziecko od piersi, bez przeprowadzenia dokładnego wywiadu z matką i oględzin skóry dziecka. :o Powiedziałaś mu chociaż o tym pomidorze? I w ogóle o swojej diecie?

Gość lovela proszeczek
gdsaa czyli można powiedzieć że jedzą prawie to samo ale czy nie za mało ? Aha no i ja podaję kaszkę glutenową nestle zdrowy brzuszek 8 zbóż prawie cała miarka od mleka do mleczka na 210 ml albo 180 ml 0 niby taka ekspozycja na ten gluten A ty jak podajesz gluten ?

Gość EwelaBrugge
Gdsaa - może zaszkodzić, o ile wiąże się ze zbyt wczesnym i całkowicie nieuzasadnionym odstawieniem dziecka od piersi. W twoim przypadku wystarczyło mleko z obniżoną lub zerową zawartością laktozy. To co opisujesz wskazuje na nadwrażliwość lub nietolerancję laktozy, a nie skazę, a to 2 diametralnie różne przypadłości i są na nie całkowicie różne mieszanki.

Gość lovela proszeczek
Po tym mleku HA ma zielone kupki takie same jak po pepti no oczywiście czasami się zmieniają jak zje coś inego oczywiście wszystko powiedziałam. ale fakt jest gównianym pediatrą. A czy mogę wykonać te testy w lux medzie ? trzeba mieć skierowanie ? co do refluksu córka ulewa zawsze po jedzeniu ;/ chociaż czasami się zdarzy że nie ale teraz już ulewa jej sie mniej niż kiedyś...

Gość lovela proszeczek
EwelaBrugge - i powiedz jeszcze czy dobrze karmię ? czy powinnam skrócić czas podawania nowych produktów ? dzisiaj mam zamiar podać śliwkę 4 dni a potem jabłka z czarną porzeczką i jeśli będę zmieniać mleko to jeśli byłoby coś nie tak to po ilu mniej wiecej dniach ?

Gość EwelaBrugge
Fajnajulia - słaby był ten wasz pediatra, ponieważ bez testów niewiele można stwierdzić, tym bardziej, że opisywane przez ciebie symptomy podchodzą idealnie pod inne schorzenia, jak np. grzybicę układu pokarmowego, spowodowaną poważnym niedoborem probiotyków w diecie dziecka i spotęgowaną kuracją antybiotykową (którą dziecko mogło przechodzić przy okazji jakiejś całkiem zwyczajnej infekcji). Twoje dziecko mogło równie dobrze pić zwykłe mleko i dostawać silny probiotyk - efekt byłby ten sam.

Gość gdsaa
nie uważam, żeby jadł za mało produktów, wolę wolniej podawać, bo jestem przewrażliwiona przez ten brzuszek; będę podawać nowości w sezonie, jak będą dostępne świeże warzywa i owoce, bo do słoiczków jakoś nie mam przekonania; podają tylko np brokuły, szpinak, dynię - żeby spróbować czy w ogóle to zje. synek był na piersi 5miesięcy zanim wprowadziłam mleko mod; po prostu ja odstawiłam nabiał;do tej pory czasem cycuje; bebilon comfort jest z obniżoną zawartością laktozy, mniejszą niz pepti....zastanawiam się czy teraz mu nie szkodzę podajac dalej pepti... i czytałam, że testy alergologiczne poniżej 3 roku życia są w ogóle niewiarygodne.

Gość EwelaBrugge
Tak w Lux Medzie lub CM Lim kosztują około 50 zł. A na pojedynczy alergen też chyba tyle samo - 50 zł, ale sprawdź jeszcze w cenniku na ich stronie, bo nie chcę cię wprowadzać w błąd.

Gość EwelaBrugge
Gdsaa - z obniżoną, a z zerową to jednak różnica. Skoro obniżona nie skutkowała, było podać bez laktozowe, np. 0-Lac.

Gość gdsaa
a glutenu nie podaję, bo zaczęłam podawać kaszę mannę, ale też go bolał brzuszek i zrezygnowałam póki co;

Gość gdsaa
ale pepti ma więcej laktozy niż comfort a po pepti wszystko jest ok

Gość EwelaBrugge
Strasznie dużo tu wpisów, nie mam czasu teraz wszystkiego czytać. Zajrzę wieczorem, bo muszę wracać do obowiązków.

Gość lovela proszeczek
aha u mnie jest ok co do kaszki. ALe ja znowu nie podaję żółtka - jak go podajesz ? i z czym łączysz ? i czy faktycznie podajesz go tak jak piszą w poradnikach ?

Gość gdsaa
gotuje jajko i daję żółtko najczęściej do zupki; wychodzi tak 1 zółtko na 2 dni, potem robię 1-2 dni przerwy i znowu; czasem daję normalnie samo do zjedzenia; wczoraj dałam też pomidorów do zupki, ryz brązowy teżdaje