Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość A5

Wyprowadzka z kraju.

Polecane posty

Gość A5

Mam 21 lat. Kończę studia. Nie chcę żyć w tym kraju. Chcę zmienić swoje życie. Wiem,że gdzie indziej nie ma idylli, nie ma raju ale czuje, że polska to nie miejsce dla mnie. Polska, miasto, województwo, ludzie... Potrzebuje zmian. Czy jest ktoś kto wie jak to zmienić? Jak się wyprowadzić? O czym powinnam pamiętać? Jaki to koszt? Proszę doradźcie.

Gość koko sroko
nie wyprowadzaj się bo gdzie indziej nie jest lepiej

Gość A5
Liczyłam na trochę inną rade...

Gość A5
Zimbabwe

Gość A5
A to trudne pytanie. W UK polaków dużo, w niemczech mam wrażenie,że nikt polaków nie szanuje, grecja wiadomo. Myślałam o norwegii.

Gość werdryu
w norwegi rownież dużo polaków :D jak coś potrzebujesz to pytaj, ja jestem z "innego kraju"

W Norwegii jest drogo - zanim znajdziesz pracodawce, otrzymasz pozwolenie na prace, dostaniesz pierwsza wyplate moze minac kupe czasu. Jesli masz gdzie sie zahaczyc (znajomego, ktory uzyczy dachu nad glowa i ew. nakarmi) bedzie latwiej. Mozesz tez szukac pracy tam przez posrednikow, ale to chyba nie najlepsze rozwiazanie.

Gość A5
Super -.-" Neo dzieci się nudzą...

Gość A5
AnitaAnitaAnita Dzięki za pomoc, a znasz może jakieś portale na których można znaleźć sprawdzonych pośredników? Przeważnie większość to ściema.

Gość werdryu
widzę że lecisz w skandynawy, polecam bardziej Finlandię niż Norwegię

Gość ja mieszkam w Nl
ale proponuje Belgie, zycie jest tansze :) Nie planuj kosztow przeprowadzki 1. Nauka jezyka 2. szukasz pracy/mieszkania 3. wyjezdzasz 4 Zaklimatyzowanie sie - jesli uznasz, ze ten kraj jest dla Ciebie 5. przeprowadzasz sie na stale Powodzenia

Gość A5
Werdryu Ciężko znaleźć pracę w innym kraju? Na co pracodawcy patrzą najbardziej? ;) I jak Ci się udało "wyrwać" ?

Gość A5
Dzięki za opdowiedzi :) Finlandia, nie myślałam o niej, ale w sumie dlaczego nie ;) A jak w krajach skandynawskich postrzega się polaka?

Niestety, tu Ci nie pomoge, bo nigdy nie pracowalam przez posrednictwa pracy. Mozesz tez szukac bezposrednio - przez anonse na norweskich stronach internetowych. Podaj maila to wysle Ci. Dobrze byloby zapisac sie na kurs jezyka, bo coraz angielski to za malo.

Gość A5
aska550@wp.pl dziękuje. Hm, kurs to chyba będzie pierwszy podstawowy krok ;)

Tam gdzie ja mieszkam, raczej nie maja zlej opinii i Polakach, jest nas tu niewielu i raczej na poziomie. Pewnie inaczej jest w Oslo lub w innych duzych skupiskach.

Gość werdryu
Ja jestem z Litwy. Przybyłam tu nie za pracą a za miłością :D Pracodawcy patrzą na nazwisko, jeśli jest inne, jesteś pierwszym podejrzanym ale gdy dowiadują się że to Polak - sprawa przybiera innych barw, przynajmniej na Litwie. Mamy tam dobre zdanie wśród pracodawców. A co do Finlandii to tam mam kuzyna któremu się bardzo dobrze powodzi za to męża ciotka jest w Norwegii i wiem że jest tam o wiele ciężej dla imigrantów

Gość A5
Werdryu Dobrze, że Ci się podoba na Litwie i dzięki za odpowiedź. Osobiście uważam,że Litwa, hm... jest nie dla mnie. Za dużo Polaków. Nie chodzi o to,że nie lubię Polaków. Nie nie, w końcu sama jestem Polką. Tylko, ciężko się czasem dogadać. Ludzie z tego kraju są dziwni i mało jest "normalnych". Jeśli powodzi Ci się lepiej niż takiemu to Ci rzuci kłody pod nogi, utrudni życie, choćby się zarzekał ,że tak nie jest. Polak polakowi wilkiem, taka prawda niestety. Srająca też pewnie zostanę zjechana za brak patriotyzmu i ble ble ble. Ale mam to gdzieś. Jeśli ktoś się chce tutaj męczyć - proszę bardzo. Mój kolega wyjechał na I roku studiów do anglii, ma takie życie o jakim ja mogę sobie pomarzyć po 10 latach pracy zawodowej w Polsce. On nie jest na wysokim stanowisku. I zachwala sobie życie na obczyźnie. Anglia też nie jest dla mnie, z jednej strony może i byłoby tam łatwiej ale mi nie chodzi o ŁATWIEJ.

swietnie!:) ja jestem zakochana w Holandii. bylam tam raz nawet i kraj idealny dla mnie, podoba mi sie, ze mimo wyzszych zarobkow, kobiety ubieraja sie tam skromnie, sa bardzo szczesliwe u boku mezow, maja bzika na punkcie rekreacji:) piekny, skromny wystroj wnetrz, taki troche skandynawski, jezyk brzmi fajnie. W ogole kochalam kiedys niemiecki. Niemcy nie urzekly mnie jednak. Holandia wygrywa, tylko co ja mialabym tam zawodowo robic? W Pl jestem chociaz rolnikiem, a tam? moglabym sprzatac, z czasem pracowac w knajpce. ale czy to mi sie nie znudzi? w pl tez nie mam nic w sumie, no dom do remontu. Psa. Najblizsza rodzine. faceta, ktory ma mnie w dupie. Tesknie za nl:)

swietnie!:) ja jestem zakochana w Holandii. bylam tam raz nawet i kraj idealny dla mnie, podoba mi sie, ze mimo wyzszych zarobkow, kobiety ubieraja sie tam skromnie, sa bardzo szczesliwe u boku mezow, maja bzika na punkcie rekreacji:) piekny, skromny wystroj wnetrz, taki troche skandynawski, jezyk brzmi fajnie. W ogole kochalam kiedys niemiecki. Niemcy nie urzekly mnie jednak. Holandia wygrywa, tylko co ja mialabym tam zawodowo robic? W Pl jestem chociaz rolnikiem, a tam? moglabym sprzatac, z czasem pracowac w knajpce. ale czy to mi sie nie znudzi? w pl tez nie mam nic w sumie, no dom do remontu. Psa. Najblizsza rodzine. faceta, ktory ma mnie w dupie. Tesknie za nl:)

Gość werdryu
W moim mieście jestem jedyną Polką + moje dzieci wprawdzie pół Polacy pół Litwini a Rosjan aż 3 rodziny :D mieszkam w Oniksztach czyli nie tak na północ. Wiesz, nie namawiam cię na Litwę, ale chciałabym sprostować twoją opinię. Litwini są trudno komunikatywni, lekko ksenofobiczni, ale nie aż tak (dziwni) jak Polacy. Powiem tak, jeśli nie czujesz przywiązania do Polski, Polskości, naszej historii i ogólnie postawy patriotycznej (nie mówię o rządzie, ZUSie) to wyjeżdżaj z kraju jak najszybciej, jeśli choć trochę czujesz się odpowiedzialna za swój kraj - prędzej czy później pożałujesz swojej decyzji.