Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alinka2948715r

studia, ciąża, socjal

Polecane posty

Gość alinka2948715r

witam, mam 27 i jestem obecnie w 15 tygodniu ciąży. obecnie jestem na rocznej dziekance bo nie mogę uczęszczać na zajęcia - leżę na podtrzymaniu. czy ktoś z was orientuje się czy przysługuje mi jakis zasilek macierzynski z tytułu urodzenia dziecka? czy bedac studentka dzienna moge sie zarejestrować w urzedzie pracy??? czy jako studentka która ukończyła 26 rok życia mam prawo do ubezpieczenia z uczelni??? proszę o pomoc, jeśli ktoś się orientuje

Gość mou
jaki zasiłek? przecież nie pracujesz więc kto miałby ci wypłacać zasiłek macierzyński?

Gość odlacz internet
najlepiej bedzie jesli zadzwonisz do dzialu stypeniow. zrodlo 100 % pewne :) duzo zdrowia dla ciebie i dziecka zycze ;)

Gość alinka2948715r
nie wiem jaki zasiłek, pytam bo się nie znam. bezrobotni też nie pracują, a niektórzy mają zasiłek

Gość odlacz internet
mozesz dostac kase z uczelni- za urodzenie dzecka, ale nie wiem czy to obejmuje ososby na urlopie dziekanskim :( zadzwon i zapytaj

Gość mou
"Studenta, który ukończył 26 rok życia lub nie podlega ubezpieczeniu z innego tytułu, do ubezpieczenia zgłasza uczelnia, w której się uczy. O to, żeby uczelnia zgłosiła studenta do ubezpieczenia w NFZ, występuje sam zainteresowany. Zgłoszenia musi dokonać po immatrykulacji i złożeniu przez studenta oświadczenia o niepodleganiu obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu (np. umowa o pracę, umowa zlecenia lub jako współmałżonek osoby ubezpieczonej). Dotyczy to wszystkich typów uczelni i trybów studiowania, czyli także np. uczelni prywatnych, studiów zaocznych itp." w Urzędzie Pracy jako student dzienny się nie zarejestrujesz.

Gość alinka2948715r
dzięki

Gość mou
bezrobotni nie dostają zasiłku macierzyńskiego bo i skąd? "Uprzywilejowane w tej sytuacji są te kobiety, które mają już ustalone prawo do zasiłku dla bezrobotnych. W przypadku, gdy kobieta urodzi dziecko w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu, to okres wypłaty zasiłku ulega przedłużeniu o czas, przez który przysługiwałby jej (zgodnie z przepisami) zasiłek macierzyński." tutaj jest mowa tylko o wydłużeniu czasu przysługiwania zasiłku dla bezrobotnych a nie o zasiłku macierzyńskim. Ten drugi jest wypłacany w przypadku gdy ciężarna pracowała ale umowa jej się zakończyła z dniem porodu.