Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewelinaoopop

ciąża i tycie

Polecane posty

Gość ewelinaoopop

hej jestem w 12 tygodniu ciąży, przez mdłości schudłam 2 kg a potem przybył mi 1 kg i ważę teraz 86kg. ile mniej więcej powinnam przytyć żeby było zdrowo dla mnie i dziecka???

Gość ewelinaoopop
hej mamy doradźcie niedoświadczonej koleżance, może któraś z Was miała podobną wagę startową??

Gość izobarka
Norma na utycie to chyba do +15% wyjściowej masy ciała. Ja utyłam w ciąży 13 kg, zostało jeszcze 6 kg....

Gość xyzzzzzzzzzz
im wyższa waga wyjściowa tym mniej powinno się przytyć. Jeśli kobieta jest otyła/ma nadwagę powinna bardzo kontrolować przybieranie na wadze.

Gość alinka2948715r
masz wyliczenie Twoja waga w poszczególnych tygodniach ciąży: średnia min. - maks. Tydz.: 4 86.2 kg (87.6 - 86.3 kg) Tydz.: 8 86.4 kg (89.2 - 86.5 kg) Tydz.: 12 87 kg (90.4 - 87.3 kg) Tydz.: 16 88 kg (91.2 - 88.6 kg) Tydz.: 20 89.2 kg (92.1 - 90.1 kg) Tydz.: 24 90.6 kg (93.1 - 91.8 kg) Tydz.: 28 91.9 kg (94.1 - 93.5 kg) Tydz.: 32 93 kg (94.9 - 94.7 kg) Tydz.: 36 94 kg (95.7 - 96 kg) Tydz.: 40 95 kg (96.5 - 97.3 kg

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
to zależy ile masz wzrostu. Bo jak 150 to nie powinnaś przytyć więcej niż kilka kg. A z tym 15% masy ciała to jakiś mit, bo skoro dla kogoś 13 kg to 15% to musi ważyć dobrze poand 130 kg.

Gość jak ty liczysz???
nie ponad 130 a prawie 90kg! i tak za dużo jak na wagę wyjściową, ale..

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
faktycznie;-) przepraszam.

Gość nawet jeśli masz 180cm wzrostu
autorko, to przy Twojej wadze nie powinnaś zbyt dużo przytyć, może kilka kg z 5 max, bo dziecko i tak ma z czego "ciągnąć" masz nadwagę więc nie ma potrzeby przybierać na wadze wystarczy właściwa dieta

Gość proszę o poradę
zawsze dbam o formę, nie jestem jeszcze w ciąży bo boję się że za duzo przytyję i potem nie wrócę do mojej wagi Czy mogę odchudzić się przed zajściem w ciąże tak żebym miała niedowagę (ok 5-10 kg niedowagi) potem nie musiałabym się martwić o kilogramy Czy mogę tak zrobić ? Czy są jakieś przeciwskazania ?

Gość startując z niedowagi
zwłaszcza jeśli jest ona nie naturalna dla Ciebie, a wymuszona to juz w ogóle będzie problem by ZAJŚĆ W CIĄŻĘ dlatego całkowicie odradzam odchudzać będziesz się, gdy urodzisz ciąża to szczególny czas dbania o zdrowie

Gość tylko że ja nie jestem w ciąży
chciałabym przez wakacje odchudzić się i dopiero zacząć starania, jakbym widziała że grubnę bardzo bym się złościła gdybym wystartowała z mojej wagi któa teraz mi odpowiada ale jak będzie 5 , 7, 9 , 12 kilo więcej to mnie nerwy wezmą i zacznę odchudzać się w ciąży to już chyba lepiej przed :/ A tak jakbym miała z 7 kg niedowagi to nie przejmowałabym się tymi pierwszymi kilogramami a przecież te 5 kg to praktycznie po porodzie schodzą. O to mi chodzi

ale czy rozumiesz ,że jeśli sztucznie doprowadzisz organizm do zbyt niskiej wagi, to możesz w ogóle nie zajść w ciążę? ile ważysz normalnie i ile masz wzrostu?

Gość rozumiem doskonale
mam 160 cm i ważę 50 kg (czyli tak w sam raz, nie czuję się za gruba ani wychodzona)

Gość i chciałam schudnąć
tak do 40 kg a wtedy 10 kg miałabym zapasu i nawet gdybym przytyła do 55 kg to po porodzie ważyłabym 50 czyli tyle co teraz

dziewczyno, Ty najpierw musisz wyleczyć się z jakiejś fobii dotyczącej wagi:O myślałam, że moze masz nadwagę... sorry, ale najpierw musisz zrozumieć, że aby posiadać ZDROWE DZIECKO trzeba samemu być ZDROWYM i mieć siłę a jak Ty chcesz mieć siłę chudnąc jeszcze z normalnej, zdrowej wagi dla Twojego wzrostu??? ile Ty masz lat? bo piszesz jak jakaś smarkata, która pojęcia nie ma co oznacza mieć dziecko

Gość nie mam żadnej fobii
lubię siebie taką jaka jestem i jak tylko przytyję 2 czy 3 kg to od razu źle się z tym czuję i schodzę do swojej wagi, mam 26 lat więc smarkulą nie jestem, lubię czuć się atrakcyjnie a jakbym była grubsza źle bym sie z tym czuła

Gość plastikowy
Fobii nie masz, ale jesteś zdrowo yebnięta. Wybacz za wyrażenie, ale taka jest prawda. To że masz 26 lat, to nie znaczy, że jesteś dojrzała. Bo nikt w ciązy nie powienien tyć 30 kg, ale z tym odchudzamiem lekko przesadzasz. A skąd masz pewność, że przytyjesz po odchudzaniu 15 kg a nie 30? Najpierw idz do pychiatry a póżniej jak uporasz się z problemami z głową zajdź w ciążę.

no to musisz zrozumieć, ze czas ciąży jest okresem przybierania na wadze i bez tego nie urodzisz zdrowego dziecka czas odchudzania będzie już po narodzinach dziecka;) tak to juz jest i nie zakładaj, że nie wiem ile przytyjesz, ale musisz się liczyć z dodatkowymi kilogramami jeśli rzeczywiście chcesz być mamą nie zrzucałabym ani kilograma na Twoim miejscu tylko brała się do roboty;) nie wiem czy masz świadomość, że kobiety z niedowagą przybrać na wadze muszą więcej w ciąży niż te z wagą prawidłową czy nadwagą dlatego lepiej ważyć PRAWIDŁOWO przed zajściem w ciążę Ty masz wagę prawidłową i nie powinnaś za dużo przytyć jeśli będziesz się zdrowo odżywiać dodam tylko, że ja przed 1 ciążą ważyłam 50 kg przy 170 cm wzrostu w ciąży przytyłam prawie 20 kg i 3 miesiące po porodzie nie było śladu po tych kilogramach;)

Gość tak bywa po prostu
jedyne co mogę poradzić to opiekę dietetyka w ciąży, wyznaczy zdrową dietę na każdy trymestr, w każdym trymeście jest inne zapotrzebowanie na kalorie i skąłdniki odżywcze

Gość z tym że mam
tendencję do tycia i wiem że jak już raz zgrubne dość dużo będzie mi bardzo ciężko zrzucić dlatego nigdy nie doprowadziłam się do nadwagi bo wiem że po 30 a już po 40 osoby które mają tendencję do tycia dopiero zaczynają tyć bo spada metabolizm Te kilogramy chciałam zrzucić w wakacje pływając codziennie, biegając, jeżdżąc na rowerze, może jakiś fitness, siłownia. Głownie sport a nie diety bo nigdy nie stosowałam żadnej tylko sport. A sport przecież jest zdrowy

Gość plastikowy
Jak masz tendencję do tycia to w ciąży przy Twoim plane przytyjesz ze 20 kg. W ogóle to skąd ci przyszło do głowy, że ciąża to tylko waga dzieca? To powiększona macica, dodatkowa krew, woda, której może być nawet kilka kg, łożysko.

Gość przecież wiem że
dziecko, łożysko, wody itd mogą w sumie stanowić ok 8 kg (naczytałam się wiele na ten temat) Dlatego piszę wyraźnie że jeśli schudłabym przed zajściem w ciąże 10 kg to miałabym tyle w zapasie i nie przejmowałabym się jakbym przytyła nawet te 15 czy 18 kg bo praktycznie po porodzie już chudnie się te 5 -6 kg. Wiem że na pewno przekroczyłabym moją wagę 50kg ale jak wspomniałam te 10 które schudłabym miałabym w zapasie

tylko, że nadal nie rozumiesz iż skrajne wychudzenie organizmu nie sprzyja poczęciu i donoszeniu ZDROWEGO dziecka;) to w końcu niska waga czy posiadanie dziecka jest dla Ciebie ważniejsze?;) zastanów się nad tym

Gość tak prawdę mówiąc
to mąż chce mieć dziecko a ja nie jestem co do tego przekonana :( Zrobiłam źle biorąc ten ślub, bardzo go kocham ale dobrze jest mi tak jak jest i nie chciałabym niczego zmieniać. Biorąc ślub rok temu przytaknęłam że będziemy mieć dziecko ale nie pragnęłam tego i nadal ważniejsza jest dla mnie figura i święty spokój. Mam pracę, swoje pasje i zainteresowania. Myślałam że za jakiś czas to się zmieni, że ten instynkt się pojawi a mam 26 lat i nic :( Dlatego wymyśliłam chociaż to że schudnę i uniknę nadwagi, rozstępów. W ogóle nie dorosłam do porodu (jak można wybierać między jednym złem z drugim, mam na myśli cesarka czy naturalny) Nie chcę cierpieć na własne życzenia. Wiem że powinnam nie brać tego ślubu i postawić sprawę jasno ale na prawdę myślałam że pojawi mi się instynkt, że nie będę przejmować się zbędnymi kilogramami. Nie mogłam przewidzieć tej sytuacji

Gość mou
póki co przy takim podejściu to lepiej nie zachodź w ciążę bo w tej chwili dla ciebie ważniejsza jest waga a nie dziecko. Po porodzie wcale nie będzie lepiej -nie licz na święty spokój więc jeśli to tylko z musu to dziecko to odpuść sobie na razie. A co do schudnięcia to nie wiesz że czasem podczas chudnięcia też mozna sie rozstępów dorobić? Poza tym samo rośnięcie brzucha może w efekcie dać rozstępy, nie ważne ile byś schudła. Nie jesteś gotowa na dziecko. Wiele tu już razy czytałam o takich wymuszonych ciążach i jakoś żadna z tych ciężarnych nie była szczęśliwa w ciąży. poczekaj lepiej masz jeszcze czas.

Gość dziękuję za cenna rady
wiem że nie jestem gotowa żeby mieć dziecko choć mam kochanego męża, dobrą pracę, mieszkanie, nic mi nie brakuje prócz instynktu. Nie chce się pojawić a bez niego uwierzcie mi wszystko wygląda inaczej. Ważniejsza jest dla mnie waga, gładka skóra bez rozstępów, ciche noce i dnie, i mogłabym tak wymieniać bez końca. Poród to dla mnie tortury :( Nie mogę pojąć jak kobieta dobrowolnie decyduję się na to. Gdyby był instynkt pewnie wziąłby nad tym górę ale teraz nie. Tak sobie myślę co będzie jeśli w ogóle się nie pojawi... Być może zniszczyłam życie mojemu mężowi bo gdyby był z inną kobietą zapewne już miałby dziecko a ja bronię się przed tym jak mogę.

Gość b.e.a.t.a
> dziękuję za cenna rady Nie powinno sie zachodzic w ciaze z niedowaga, bo: - mozesz miec niedobory witamin/mikroelementow, co moze spowodowac np. wady cewy nerwowej u plodu (bodajze do 7go tygodnia ciazy cewa powinna sie zamknac - o zdrowiu dziecka decyduja tu pierwsze tygodnie ciazy) - z tych samych powodow lozysko moze sie nieprawidlowo rozwinac, skutek to niedozywienie plodu = dziecko z niska masa urodzeniowa = wieksze ryzyko cukrzycy, otylosci itp w doroslym zyciu - nieprawidlowe lozysko = wieksze ryzyko poronienia i przepwczesnego porodu - w ogole trudniej zajsc w ciaze z niedowaga - jesli juz zajdziesz, masz wieksze szanse na popsute zeby, osteoporoze, wypadajace wlosy, anemie - bo plod bedzie ciagnal wszystko co potrzebuje z twojego organizmu. Ogolnie to prawidlowe odzywianie w okresie plodowym + pierwsze 2 lata zycia rzutuja na zdrowie na cale zycie. A w ciazy najwazniejsze sa wlasnie pierwsze tygodnie, czas organogenezy.

Gość b.e.a.t.a
> ewelinaoopop Jesli masz nadwage, powinnas przytyc ok 6-7 kg przez cala ciaze, przykladowo w 1szym trymestrze nic, w 2gim + 3kg, w 3cim + 4 kg. Pierwszy trymestr masz juz prawie za soba.. Jesli chcesz ograniczac kalorie, warto zasiegnac porady dietetyka, bo jedzenie powinno byc optymalnie dobrane pod wzgledem wartosci odzywczych (bialko, wapn, zelazo, witaminy itp). Powinnas tez zaczac cwiczyc jak najszybciej, pozniej mozesz nie miec sily i kondycji zeby zaczac. Wg wynikow badan, kobiety z nadwaga ktore tylko ograniczaly kalorie w ciazy (ok 1200kcal) - przytyly. Tym ktore ograniczaly kalorie do 1500 i ponadto regularnie cwiczyly - udalo sie utrzymac swoja wage albo nawet schudnac kilka kilogramow. Pamietaj zeby jesc duzo warzyw i pij chude mleko.